Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Ευρώ ή νόμισμα άλλης χώρας, το δίλημμα που θέτει η πρωθυπουργός της Ισλανδίας

Μετά τις αντιδράσεις για την ένταξη στην ΕΕ


H πρωθυπουργός της Ισλανδίας Γιοχάνα Σιγκουρνταρντοτίρ
H πρωθυπουργός της Ισλανδίας Γιοχάνα Σιγκουρνταρντοτίρ (Φωτογραφία: Reuters )


Ρέικιαβικ, Ισλανδία

Σε μια προσπάθεια να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα που υπάρχει μεταξύ της πλειοψηφίας των Ισλανδών σχετικά με το ενδεχόμενο ένταξης της χώρας στην ΕΕ, η πρωθυπουργός Γιοχάνα Σιγκουρνταρντοτίρ έδραξε την ευκαιρία που παρουσιάστηκε μετά την πρόταση Ισλανδών επιχειρηματιών, υπέρ της υιοθέτησης από το Ρέικιαβικ του ισχυρού και αρκετά σταθερού δολαρίου του Καναδά, θέτοντας το δίλημμα: «ευρώ ή νόμισμα άλλης χώρας», καθώς «η κατάσταση δεν μπορεί να παραμείνει η ίδια».

Η Ισλανδία είτε θα υιοθετήσει το ευρώ, μετά την ένταξή της στην ΕΕ, είτε θα εγκαταλείψει την κορόνα και θα υιοθετήσει το εθνικό νόμισμα μιας άλλης χώρας, ξεκαθάρισε η πρωθυπουργός την Κυριακή, σε ομιλία της ενώπιον κομματικού ακροατηρίου.

«Η επιλογή είναι μεταξύ της εκχώρησης της κυριαρχίας της Ισλανδίας σε θέματα νομισματικής πολιτικής -με την υιοθέτηση του εθνικού νομίσματος άλλης χώρας- και της ένταξης στην ΕΕ» τόνισε.

Στο πλαίσιο της ΕΕ η Ισλανδία «θα μπορεί να συνεργαστεί με τις χώρες της ΕΕ ως κυρίαρχο κράτος, που έχει λόγο στη λήψη αποφάσεων και στην προώθηση πολιτικών σε όλα τα πεδία συνεργασίας» σημείωσε η πρωθυπουργός της χώρας.

Η Ισλανδία άρχισε τις διαπραγματεύσεις για την ένταξή της στην ΕΕ τον Ιούλιο του 2010. Επί συνόλου 35 κεφαλαίων που απαιτούνται για την ένταξή της, η Ισλανδία έχει ανοίξει τα 11 και έχει ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για τα οκτώ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας τον προηγούμενο μήνα, μόλις το 26,3% των Ισλανδών υποστηρίζουν την ένταξη στην ΕΕ, ενώ το 56,2% διαφωνεί.


Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: