Κυριακή 1 Απριλίου 2012

«Μονόδρομος» η μείωση μισθών για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, λέει ο Ματίας Μορς

Προαναγγέλλει περικοπές κοινωνικών δαπανών


(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Στη μείωση μισθών με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητα επιμένει ο Ματίας Μορς, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην τρόικα, προαναγγέλλοντας περικοπές σε συντάξεις, επιδόματα, αμυντικές δαπάνες και μείωση του προσωπικού στο Δημόσιο.

Σε συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής, ο αξιωματούχος χαρακτηρίζει «μονόδρομο» τη μείωση μισθών, λέγοντας πως το «ευρύ χάσμα ανταγωνιστικότητας» μεταξύ Ελλάδας και των υπόλοιπων χωρών της Ευρωζώνης έχει μειωθεί μεν τα δύο τελευταία χρόνια αλλά «η πρόοδος δεν είναι επαρκής».

«Το πακέτο εργασιακών μεταρρυθμίσεων που ενέκρινε η κυβέρνηση θα συμβάλει στη μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος κατά περίπου 15% στη συνολική περίοδο του προγράμματος» ανέφερε ο Ματίας Μορς.

Όσον αφορά το μέτωπο των δημοσιονομικών μέτρων, ο εαξιωματούχος ανέφερε πως καθώς «έχει εξαντληθεί σε μεγάλο βαθμό ο στόχος των οριζόντιων περικοπών και δαπανών», η εξοικονόμηση θα γίνει με «καλά στοχευμένες δαπάνες» μετά από συνολική αξιολόγηση των δαπανών.

Η αξιολόγηση αυτή, εξήγησε, επικεντρώνεται στις συντάξεις, τα κοινωνικά επιδόματα με τρόπο, σημειώνει, που «να διατηρείται η θεμελιώδης κοινωνική προστασία», τις αμυντικές δαπάνες, και την αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, η οποία θα «εκπληρώνει την αποστολή της με λιγότερο προσωπικό».

Επιπλέον, ο Μορς σημειώνει ότι «πρέπει να διευκρινιστεί ο ορθολογισμός» στις φαρμακευτικές δαπάνες, επιχειρησιακών δαπανών στα νοσοκομεία και επιδόματα πρόνοιας.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: