Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Άνοιξε η Χαλυβουργία με... εισαγγελέα, αντεγκλήσεις και ΜΑΤ

ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ ΔΟΘΗΚΕ Η ΛΥΣΗ


http://newpost.gr
Άνοιξε η Χαλυβουργία με... εισαγγελέα, αντεγκλήσεις και ΜΑΤ
Σε κλοιό αστυνομικών δυνάμεων παραμένει το εργοστάσιο της Χαλυβουργίας Ελλάδος στον Ασπρόπυργο, το οποίο το πρωί κατόπιν εισαγγελικής εντολής άνοιξε, μέσα σε κλίμα έντασης, έπειτα από 9 μήνες κινητοποιήσεων. Οι έξι απεργοί που συνελλήφθησαν, αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού τους απαγγέλθηκαν ποινικές διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος.  

Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε και η πορεία των απεργών στην Χαλυβουργία. Η πορεία ξεκίνησε περίπου στις 17.30 από τη γέφυρα Ασπροπύργου και κατέληξε στο εργοστάσιο της εταιρείας όπου συγκεντρώθηκαν περίπου 2.000 άτομα, παρουσία αστυνομικών δυνάμεων.

Σε ομιλία του ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στη Χαλυβουργία, Γ. Σιφωνιός, τόνισε ότι η απεργία θα συνεχιστεί πιο αποφασιστικά, απηύθυνε δριμύ κατηγορώ στην κυβέρνηση και ζήτησε την απόσυρση της αστυνομίας από το εργοστάσιο.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση απαντά ότι θα φροντίζει πάντα για την εφαρμογή του νόμου και εξηγεί ότι: «Την παρέμβαση της αστυνομίας στη Χαλυβουργία ζήτησαν «πάνω από 100 εργαζόμενοι».

Ο Σίμος Κεδίκογλου ανέφερε: «Έχουμε ένα γεγονός: Την παρέμβαση των αρμοδίων αρχών για την προστασία του δικαιώματος στην εργασία. Πάνω από 100 εργαζόμενοι της Χαλυβουργίας προσέφυγαν στην αστυνομία ζητώντας τη διαφύλαξη του ιερού αυτού δικαιώματος». Συνεχίζοντας τόνισε: «Η κυβέρνηση θα φροντίζει πάντα για την εφαρμογή του νόμου. Να το γνωρίζουν καλά, όλοι αυτό. Ας διερωτηθούν, πάντως, οι Έλληνες για τα κίνητρα του ΣΥΡΙΖΑ που καλεί σε συγκέντρωση συμπαράστασης. Συμπαράσταση σε ποιους; Οι εργαζόμενοι ήταν που ζήτησαν την παρέμβαση της αστυνομίας».

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε για επίθεση της αστυνομίας στους απεργούς τονίζοντας ότι, «Η συγκυβέρνηση Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη επιλέγει το δρόμο της βίας και του αυταρχισμού για να καταστείλει τους εργατικούς αγώνες, ενώ ταυτόχρονα προειδοποιεί την υπόλοιπη κοινωνία τι την περιμένει όταν διεκδικεί και αγωνίζεται».

Το ΠΑΜΕ με σκληρή ανακοίνωσή του κατά της διοίκησης της Χαλυβουργίας εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για την καταστολή των κινητοποιήσεων. «Τα ΜΜΕ των βιομηχάνων, των τραπεζιτών και των εφοπλιστών απ' το πρωί βρομίζουν τις συχνότητες των ερτζιανών με αθλιότητες, λάσπη, συκοφαντίες και ψέματα για τον ηρωικό αγώνα των Χαλυβουργών. Λένε ότι 100 εργαζόμενοι της Ελληνικής Χαλυβουργίας ζήτησαν με επιστολή τους στον Εισαγγελέα ν' ανοίξει η πόρτα του εργοστασίου. Λένε ψέματα», τονίζει και προσθέτει «Αυτοί που ζήτησαν να επέμβουν τα ΜΑΤ είναι τα διευθυντικά στελέχη του Μάνεση, όλο το χαφιεδολόϊ του και μια ομάδα εργαζομένων που μετριέται στα δάχτυλα του ενός χεριού».

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι «το χτύπημα που επιχειρήθηκε τα ξημερώματα με γκανγκστερικό τρόπο, δεν στοχεύει μόνο τους αγωνιστές χαλυβουργούς που απεργούν επί 9 μήνες για τα στοιχειώδη δικαιώματά τους αλλά αποτελεί επίθεση στο σύνολο της εργατικής τάξης, προκειμένου να σκύψει το κεφάλι, για να περάσει ο οδοστρωτήρας της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής».

Τα επεισόδια στη Χαλυβουργία, οι τραυματισμοί και οι συλλήψεις 
Η μονάδα άνοιξε στις 5.30 σήμερα τα ξημερώματα, έπειτα από προσωπική παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος ανέλαβε προσωπικά να συντονίσει τις απαραίτητες ενέργειες για την επαναλειτουργία του εργοστασίου. Η κατάσταση έξω από το εργοστάσιο ήταν από νωρίς τεταμένη, καθώς αρκετοί εργαζόμενοι εμπόδιζαν όσους ήθελαν να εργαστούν να μπουν μέσα. Ωστόσο, περίπου 50 άτομα εισήλθαν τελικά στο χώρο του εργοστασίου.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, έγιναν επεισόδια με συγκεντρωμένους, έξω από την πύλη της μονάδας, επικεφαλής των οποίων ήταν ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων κ. Σιφωνιός.  Σύμφωνα με καταγγελίες, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκε στο κεφάλι ο διευθυντής προσωπικού της μονάδας Α.Σ., ο οποίος πάντως παραμένει μέσα στο χώρο του εργοστασίου.

Από την αστυνομία συνελήφθησαν έξι απεργοί με τον εισαγγελέα να ασκεί ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος. Εναντίον των έξι απεργών απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες της παράνομης βίας και της παραβίασης δικαστικής απόφασης (που προ μηνών είχε κρίνει παράνομη τη μεγάλη κινητοποίηση των εργαζομένων της επιχείρησης). Ο εισαγγελέας διέταξε να αφεθούν ελεύθεροι, ενώ για την υπόθεση θα οριστεί ρητή δικάσιμος.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι είχαν αρχίσει απεργία το Νοέμβριο του 2011, μη δεχόμενοι μείωση των αποδοχών τους και μειωμένο ωράριο. Εκτοτε η διοίκηση της εταιρείας προχώρησε σε απολύσεις, η ανάκληση των οποίων αποτελούσε πάγιο αίτημα κατά την εννεάμηνη κινητοποίηση.

Μάλιστα το τελευταίο διάστημα η διοίκηση είχε διαμηνύσει προς κάθε πλευρά ότι είναι αποφασισμένη να κλείσει τη μονάδα του Ασπροπύργου και να μεταφέρει όλη την παραγωγική και εξαγωγική δραστηριότητα στη μονάδα του Βόλου.

Δεν κλείνει η Μονάδα Ασπροπύργου

Νωρίτερα, να μην προχωρήσει στο κλείσιμο της Μονάδας Ασπροπύργου, αποφάσισε η Διεύθυνση της Ελληνικής Χαλυβουργίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη της εταιρείας υποστήριξαν ότι μετά την απόφαση της Πολιτείας να αποκαταστήσει την νομιμότητα, εφαρμόζοντας τη δικαστική απόφαση, δεν συντρέχουν πλέον οι λόγοι για την υποβολή αιτήματος ομαδικών απολύσεων και την αναστολή της λειτουργίας της Μονάδας.


Σχετικές φωτογραφίες:



1819679.jpg1819681.jpg1819684.jpg

Δεν υπάρχουν σχόλια: