Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Συμφώνησαν για τα... συμφωνηθέντα και βλέπουμε

Συνάντηση Σαμαρά - Τρόικας



 




Oλοκληρώθηκε λίγο μετά τις 12:30 το μεσημέρι, έπειτα από μιάμιση ώρα,  η συνάντηση που είχαν με τους επικεφαλής της τρόικας ο πρωθυπουργός μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον υφυπουργό Χρήστο Σταϊκούρα.

Οι επικεφαλής της τριμερούς ενημέρωσαν τον κ. Σαμαρά για τις πρώτες εντυπώσεις που αποκόμισαν κατά την επίσκεψή τους στο υπουργείο Οικονομικών και τα στοιχεία που εξέτασαν. Ωστόσο, όπως διαμήνυσαν πρωταρχικός στόχος είναι η τήρηση των συμφωνηθέντων. 

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν, ενώ προτίθεται να θέσει θέματα αναθεώρησης του Μνημονίου, σε πολιτικό επίπεδο, κατά την περιοδεία του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου μετά από την κρίσιμη συνάντηση δήλωσε ότι «ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την εξέλιξη των μέχρι τώρα συναντήσεων και για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν για να έρθει το ελληνικό πρόγραμμα σε τροχιά». 

Στο Μέγαρο Μαξίμου παραμένουν οι κ. Στουρνάρας και Σταϊκούρας για να συζητήσουν τα αποτελέσματα της συνάντησης. 

Συνάντηση είχε η Τρόικα στις 2 το μεσημέρι και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευαγγ. Βενιζέλο.

Οι επικεφαλής της τρόικας θα φύγουν στα τέλη της εβδομάδας (πιθανότατα την Κυριακή) και θα επιστρέψουν στις αρχές Σεπτέμβρίου για την τελική διαπραγμάτευση.

Από την πλευρά τους, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν την Πέμπτη σε νέα συνάντηση, την προσεχή Δευτέρα, για την οριστικοποίηση των μέτρων 11,5 δισ. που αφορούν την διετία 2013- 2014.

Χθες είχε προηγηθεί συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
«Με τον κ. Μπαρόζο συζητήσαμε για την οικονομία στην Ελλάδα, το ελληνικό πρόγραμμα και τις μεταρρυθμίσεις. Ανέφερα ότι είμαστε αποφασισμένοι ως κυβέρνηση τριών κομμάτων να προχωρήσουμε στις διαρθρωτικές αλλαγές, τις αποκρατικοποιήσεις την εφαρμογή των συμφωνημένων μέτρων», δήλωσε ο κ. Σαμαράς μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο.

Σημειώνεται ότι ήταν η πρώτη συνάντηση με θεσμικό Ευρωπαίο αξιωματούχο που έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός πριν ξεκινήσει σειρά ταξιδιών στο εξωτερικό στο τέλος του Αυγούστου.

«Του είπα ξεκάθαρα ότι θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Στα μέτρα που συζητήσαμε είναι η διεύρυνση των αποκρατικοποιήσεων, η κατάργηση οργανισμών, τα μέτρα για την αλλαγή του κλίματος στην Ελλάδα, το χτύπημα της γραφειοκρατίας καθώς και την περικοπή δημοσίων δαπανών τα επόμενα χρόνια σε όλα τα επίπεδα: από τον πρωθυπουργό μέχρι το τελευταίο δημόσιο κονδύλι, ανάφερε ο κ. Σαμαράς.

Επεσήμανα στον κ. Μπαρόζο το πρόβλημα που υπάρχει με την παράνομη μετανάστευση και την ανάγκη να υπάρξει συντονισμένη αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ο κ. Σαμαράς σημείωσε την ανάγκη να σταματήσουν δηλώσεις ξένων αξιωματούχων που δυσκολεύουν το να πετύχουμε τους στόχους μας.

Από την πλευρά του ο  πρόεδρος της Κομισιόν, υπογράμμισε την αναγκαιότητα εφαρμογής των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί από την πλευρά της Ελλάδας, τονίζοντας ότι όλοι επισημαίνουν ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ με την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις.

Ο κύριος Μπαρόζο επισήμανε πως «δεν αρκούν πλέον τα λόγια, οι πράξεις είναι πολύ πιο σημαντικές», προσθέτοντας ότι ο κ. Σαμαράς τον διαβεβαίωσε πως η χώρα θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις της.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν  δήλωσε πως κατανοεί τις ανησυχίες των πολιτών για τις θυσίες που έχουν κάνει, όμως υπογράμμισε πως είναι απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Στο σημείο αυτό έστειλε μήνυμα στους Έλληνες πολίτες, τονίζοντας πως υπάρχει ελπίδα καθώς και πως «δεν είναι μόνοι τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: