Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

«ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ» ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ... ΒΓΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ


Νέο μοντέλο εφεδρείας και δίωξη των επίορκων υπαλλήλων στο Δημόσιο


Νέο μοντέλο εφεδρείας και δίωξη των επίορκων υπαλλήλων στο Δημόσιο
Με δίκες - εξπρές για επίορκους υπαλλήλους και μια εναλλακτική πρόταση για εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας στους οργανισμούς που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν θα επιδιώξει η κυβέρνηση να περικόψει θέσεις εργαζομένων στο Δημόσιο και να «δελεάσει» την τρόικα, η οποία επιμένει στην άμεση απόλυση υπαλλήλων που θα βρεθούν χωρίς οργανική θέση. Μέχρι αύριο το οικονομικό επιτελείο πρόκειται να στείλει στους κυρίους Βενιζέλο και Κουβέλη μια λίστα με μέτρα τα οποία – κατά την κυβέρνηση – θα επιφέρουν περικοπές μεγαλύτερες από τον στόχο των 11,5 δισ. ευρώ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν και οι ενδεχόμενες ενστάσεις, είτε των κυβερνητικών εταίρων είτε της τρόικας, για κάποια από αυτά. 

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τα «Νέα», η κυβέρνηση εστιάζει στο ζήτημα της άμεσης δίωξης των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων επιχειρώντας να δημιουργήσει, εκτός των άλλων, και ένα «επικοινωνιακό αντίβαρο» στα επώδυνα μέτρα. 

Σήμα για μαζικές απολύσεις τους αμέσως επόμενους μήνες όσων δημοσίων υπαλλήλων πρωταγωνιστούν ή εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς έστειλε χθες ο πρωθυπουργός, κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών με βασικό αντικείμενο τις προτάσεις για τη συμπλήρωση του «πακέτου» των μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ, το οποίο θα πρέπει να έχει οριστικοποιηθεί έως το τέλος Αυγούστου. 

Μάλιστα σε αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να συσκεφθεί σήμερα, υπό τον Γιάννη Στουρνάρα,μικτό κλιμάκιο των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, παρόντος και του κ. Βρούτση, με σκοπό τη συζήτηση της τροποποίησης του σχετικού νομοθετικού πλαισίου με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Αντώνη Ρουπακιώτη.

Η βασική γραμμή της κυβέρνησης είναι πως η ταχεία αποπομπή των επίορκων υπαλλήλων θα αποτελέσει δείγμα γραφής τόσο προς την τρόικα όσο και προς την ελληνική κοινωνία και, παράλληλα, θα διασώσει αντίστοιχες θέσεις για έμπειρους και ενσυνείδητους υπαλλήλους που κινδυνεύουν να βρεθούν μετέωροι.

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς έδωσε εντολή να ελεγχθούν όλες οι διοικήσεις ΔΕΚΟ τόσο ως προς την αντιμετώπιση των κρουσμάτων διαφθοράς που καταγράφονται στον χώρο τους όσο και για την εφαρμογή των απο- φάσεων που έχουν ήδη ληφθεί για περικοπές δαπανών. 

Ταυτόχρονα με τις κινήσεις αυτές η κυβέρνηση – παρά τις αντιδράσεις των άλλων κυβερνητικών εταίρων – φέρνει οριστικά στο τραπέζι των συζητήσεων με την τρόικα και το θέμα της εργασιακής εφεδρείας στο Δημόσιο, ευελπιστώντας ότι το μέτρο μπορεί να εγκριθεί και να αποφευχθεί η άμεση απόλυση 15.000 υπαλλήλων από τους φορείς που καταργούνται ή συγχωνεύονται, όπως προβλέπει η δανειακή σύμβαση. 

Ήδη, στο πρώτο πακέτο των 21 φορέων που ανακοινώθηκαν και αναμένεται μέσα στον μήνα να εκδοθούν οι κανονιστικές ρυθμίσεις για την κατάργηση ή συγχώνευσή τους, απασχολούνται περισσότεροι από 5.000 εργαζόμενοι. 

Με ορίζοντα το 2015, η εφεδρεία θα ισχύσει και για άλλους 30.000 ώστε να καλυφθεί ο στόχος των 150.000 λιγότερων δημόσιων υπαλλήλων.

Αγνωστο παραμένει αν η τρόικα θα αποδεχθεί το μέτρο της εφεδρείας και δεν θα επιμείνει στις απευθείας απομακρύνσεις υπαλλήλων με στόχο την άμεση μείωση του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: