Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Κερδίζουν τη μάχη οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε Αρκαδία και Κορινθία

Σε ύφεση τα μέτωπα


Στην περιοχή επιχειρούν 153 πυροσβέστες με 65 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 58 ατόμων, 21 στρατιώτες, 25 οχήματα Δήμων, 2 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο
Στην περιοχή επιχειρούν 153 πυροσβέστες με 65 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 58 ατόμων, 21 στρατιώτες, 25 οχήματα Δήμων, 2 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Μετά από τρεις μέρες μάχης, οι πυροσβεστικές δυνάμεις κερδίζουν τη μάχη με τη φωτιά στην Αρκαδία, αφού τα περισσότερα μέτωπα είναι σε ύφεση. Η προσοχή εστιάζεται στις περιοχές Μαλωτά, Βίγλες και Παλαιόχουνη, μεταξύ παλαιάς και νέας εθνικής οδού, ενώ σε όλη την έκταση που έχει καεί, σημειώνονται σποραδικές αναζωπυρώσεις.

Από νωρίς το πρωί τέσσερα αεροσκάφη PZL, δύο Canadair και δύο ελικόπτερα Erickson κάνουν στοχευμένες ρίψεις νερού, συνδράμοντας το έργο των χερσαίων πυροσβεστικών δυνάμεων που αριθμούν τους 200 πυροσβέστες.

Επί τόπου βρίσκονται επίσης δυνάμεις του στρατού και της αεροπορίας και εθελοντές.

Ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Βαγγέλης Γιαννακούρας, με δηλώσεις του σημείωσε ότι καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες να μην περάσει η φωτιά στην παλαιά εθνική οδό και επεκταθεί σε χωριά του δήμου Τρίπολης, ενώ πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα όσον αφορά τα μέτωπα της Φαλαισίας, τα οποία ελέγχονται.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η φωτιά στην Αρκαδία έχει καταστρέψει περίπου 27.000 στρέμματα δασικής και καλλιεργήσιμης γης, με ελαιόδεντρα, μελίσσια και ζωικό κεφάλαιο.

Σε ύφεση βρίσκεται και η φωτιά στο Σπαθοβούνι Κορινθίας, όπου δυνάμεις της πυροσβεστικής καταβάλουν προσπάθεια να τη θέσουν υπό έλεγχο.

Με την κατηγορία του εμπρησμού από αμέλεια συνελήφθη ένας 45χρονος και οδηγείται την Πέμπτη στον εισαγγελέα. 
 Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνση

Ο 45χρονος, που έχει εξοχικό στην περιοχή, φέρεται να πέταξε αναμμένο τσιγάρο σε ξερά χόρτα, με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί η πυρκαγιά. Ο ίδιος προσπάθησε να τη σκεπάσει με χώμα, αλλά δεν τα κατάφερε, με αποτέλεσμα η φωτιά να πάρει διαστάσεις λόγω και των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή.

Από τη φωτιά τραυματίστηκαν έξι άτομα. Ένας από τους τραυματίες νοσηλεύεται με σοβαρά εγκαύματα στο ΚΑΤ, ενώ μία γυναίκα νοσηλεύεται με εγκαύματα στο Παν αρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης.

Με αναπνευστικά προβλήματα διακομίστηκαν στο νοσοκομείο Τρίπολης, ο περιφερειάρχης πυροσβεστικών υπηρεσιών Πελοποννήσου αρχιπύραρχος Αθανάσιος Ρούμπος και τρεις πυροσβέστες.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι περιοχές και τα χωριά της Αρκαδίας που επλήγησαν από την πυρκαγιά, με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.

Mε απόφαση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου αναβάλλονται, λόγω των πυρκαγιών στην Αρκαδία και την Κορινθία, τα εγκαίνια που είχαν προγραμματιστεί για το πρωί της Παρασκευής στο νοσοκομείο Καλαμάτας.

Άλλα μέτωπα

Σε εξέλιξη είναι πυρκαγιά που ξέσπασε σε δασική έκταση στην περιοχή Κατελειός στην Κεφαλλονιά. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 17 πυροσβέστες με 8 οχήματα και 2 οχήματα Δήμων.

Υπό έλεγχο τέθηκαν τα μέτωπα στο Πικέρμι Αττικής και στην Αγία Μαρίνα Κορωπίου.
Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στα Καρδάμαινα της Κω.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: