Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

Η «ΚΑΛΗ» ΚΑΙ Η «ΚΑΚΗ» ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ - «ΝΤΡΟΠΗ» ΑΠΑΝΤΑ Η ΝΔ


«Νερό στο μύλο» της αντιπαράθεσης από τον Τάσο Κουράκη


«Νερό στο μύλο» της αντιπαράθεσης από τον Τάσο Κουράκη
Νέο επεισόδιο σημειώθηκε στο «σήριαλ της χρεοκοπίας» που ξεκίνησε εκ νέου εχθές μεταξύΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, με αφορμή τις ραδιοφωνικές δηλώσεις του Παναγιώτη Λαφαζάνη, σύμφωνα με τις οποίες «η χρεοκοπία μίας χώρας δεν συνιστά απαραίτητα καταστροφή». Σήμερα λοιπόν ο Τάσος Κουράκης πήρε τη σκυτάλη των δηλώσεων, αναφερόμενος κι αυτός στο ενδεχόμενο ηχρεοκοπία να αποτελεί συμφέρουσα λύση. Βέβαια την ίδια στιγμή σημείωσε πως το κυβερνητικό πρόγραμμα είναι δεδομένο πως θα καταλήξει σε άτακτη χρεοκοπία της χώρας.«Ενδεχομένως να χρειαστεί κάποια στιγμή. Αν εκτιμηθεί ότι αυτό συμφέρει για τη χώρα μας, ενδεχομένως και να γίνει. Εκείνο που είναι σίγουρο είναι ότι αυτή τη στιγμή οδεύουμε προς μία χρεοκοπία άτακτη, με τους χείριστους όρους και δεν το λέμε μόνον εμείς, το λένε έγκυροι αναλυτές» παρατήρησε ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής. 

Για δεύτερη ημέρα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ακουμπά το «ταμπού» της χρεοκοπίας, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει νέο γύρο αντιπαραθέσεων. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι «δύο χρεοκοπίες»

Σε κάθε περίπτωση, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης διακρίνουν δύο διαφορετικές καταστάσεις. Συγκεκριμένα κάνουν λόγο για το ενδεχόμενο μίας «οργανωμένης στάσης πληρωμών», η οποία κρίνουν ότι μεσοπρόθεσμα μπορεί και να καταστεί «ευεργετική» υπό τις παρούσες πιεστικές συνθήκες για την οικονομία. 

Αυτήν την προοπτική τη διακρίνουν από το σενάριο που κρίνουν ως δεδομένο, αλλά παράλληλα απεύχονται ως καταστροφικό. Δηλαδή την περίπτωση της «άτακτης χρεοκοπίας» που θα προκύψει ως αποτέλεσμα των ολέθριων, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, κυβερνητικών χειρισμών. 

Μάλιστα σε ανακοίνωση που μόλις πριν από λίγο εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στο διαπραγματευτικό σχέδιο του Αντώνη Σαμαρά, υπογραμμίζεται ότι «αυτό δεν είναι σχέδιο διαπραγμάτευσης, αυτό είναι ο σίγουρος δρόμος για την απόλυτη καταστροφή και χρεοκοπία». 

Στο κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς διαπιστώνουν ότι η κυβέρνηση προσφέρει «γη και ύδωρ» στους δανειστές, για να λάβει πίσω ως αντάλλαγμα, «περαιτέρω ύφεση, αύξηση της ανεργίας και μεγαλύτερη φτώχεια». 

Η στρατηγική της ΝΔ

Από την πλευρά της η κυβέρνηση, αφού εχθές χαρακτήρισε ως «ντροπή» τις δηλώσεις Λαφαζάνη, διατηρεί την πεποίθηση ότι η στρατηγική της, παρά τις επικείμενες επώδυνες πολιτικές περικοπών, είναι η μόνη που αποτρέπει τη χρεοκοπία, δίνει ώθηση στην οικονομία, αλλά καιαποκαθιστά σε ένα βάθος χρόνου το διαπραγματευτικό κύρος της χώρας, αγκυρώνοντας τηνευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας, ούτως ώστε να καταστεί εφικτός ο μείζων κυβερνητικός στόχος, η «ανάσα» της χρονικής επιμήκυνσης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. 

Σήμερα, έπειτα από τις δηλώσεις Κουράκη, υπήρξε νέα ανταπόκριση της ΝΔ, μέσω της οποίας σχολιάζεται πως «ένας ένας, με δηλώσεις τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αποκαλύπτουν το πραγματικό σχέδιο του κ. Τσίπρα: Τη χρεοκοπία της χώρας και την επιστροφή στη δραχμή. Δεν πιστεύαμε ποτέ, ότι οι Έλληνες βουλευτές, έστω και ως συνιστώσες κομμάτων, θα εύχονταν τη χρεοκοπία της χώρας μας. Ντροπή». 

ΑΝΕΛ: Επικοινωνιακές στρατηγικές από ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Σχολιάζοντας τα παραπάνω, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, μέσω του γενικού γραμματέα τους, Μιχάλη Γιαννάκη, εκτιμούν ότι η διαμάχη των δύο ισχυρότερων κοινοβουλευτικών κομμάτων δεν αποτελεί παρά «επικοινωνιακή στρατηγική».

«Η κυβέρνηση των προθύμων και ο ΣΥΡΙΖΑ διαγωνίζονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα ποιος έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη για την επερχόμενη χρεοκοπία και επιστροφή στην δραχμή», σημείωσε το στέλεχος των ΑΝΕΛ. 

«Η μεν κυβέρνηση εφαρμόζοντας δουλικά την πολιτική των μνημονίων μας οδηγεί σε βέβαιη χρεοκοπία ο δε ΣΥΡΙΖΑ με τις δηλώσεις του διευκολύνει μια τέτοια προοπτική», διαπίστωσε ο κύριος Γιαννάκης, αποδοκιμάζοντας έτσι τις επιλογές ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. 

Δίνοντας το στίγμα του κόμματός του, ο γενικός γραμματέας των Ανεξάρτητων Ελλήνων υποστήριξε πως μόνο «με ενωμένη την ελληνική κοινωνία και με εθνική πατριωτική ηγεσία» είναι δυνατή η διασφάλιση της ευρωπαϊκής θέσης της χώρας. 

Παναγιώτης Σκευοφύλακας 

Δεν υπάρχουν σχόλια: