Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

Σε τροχιά σύγκρουσης για την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ



Ισχυρές οι αντιδράσεις των εργαζομένων για το «σπάσιμο» της εταιρίας σε «καλό» και «κακό» κομμάτι...
Την ώρα που η κυβέρνηση επιλέγει το «σπάσιμο» της εταιρίας ΛΑΡΚΟ σε «καλό» και «κακό» κομμάτι προκειμένου να προσχωρήσει στην ιδιωτικοποίησή της συναντά ισχυρές αντιδράσεις των εργαζομένων, που είναι πιθανό να ... 
οδηγήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις και αναστολή των παραγωγικών δραστηριοτήτων της εταιρείας.

Οι εργαζόμενοι δεν θέλουν να διαταραχθεί η σημερινή νομική της εταιρίας προχωρώντας στην οδό της αποκρατικοποίησης. Στο πλαίσιο αυτής της αντιπαράθεσης ήρθαν στη δημοσιότητα στοιχεία για την οικονομική κατάσταση της εταιρίας που έχουν ως εξής:

1. Η ΛΑΡΚΟ έχει οφειλή ύψους 190,3 εκατ. ευρώ προς το Δημόσιο από διαφορές φορολογικού ελέγχου. Το κύριο μέρος αυτού του ποσού αφορά στην απόρριψη από τις φορολογικές αρχές των ζημιών που είχε υποστεί η εταιρεία από πράξεις hedging, λόγω διακυμάνσεων στις διεθνείς τιμές του νικελίου. Η ΛΑΡΚΟ έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη και ήδη, στις 19 Σεπτεμβρίου 2011 και στις 6 Μαρτίου 2012, εκδικάσθηκαν από το Διοικητικό Εφετείο οι προσφυγές της και εκκρεμεί η έκδοση των σχετικών αποφάσεων. Ο νομικός σύμβουλος της ΛΑΡΚΟ, σε επιστολή του προς τον ορκωτό ελεγκτή της εταιρείας, αναφέρει ότι η εταιρεία θα δικαιωθεί δικαστικώς για το μεγαλύτερο μέρος των φορολογικών διαφορών που έχουν καταλογιστεί και οπωσδήποτε για τις ζημιές από πράξεις hedging. Σημειωτέον, εξάλλου, ότι η ΛΑΡΚΟ έχει καθυστερούμενες απαιτήσεις από το Δημόσιο δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, λόγω «παγώματος» των επιστροφών εξαγωγικού ΦΠΑ.

Σε σχέση με τις οφειλές προς τη ΔΕΗ, που προκύπτουν από τη μεγάλη αύξηση των τιμολογίων ρεύματος με τα οποία χρεώνεται η ΛΑΡΚΟ από το 2005 και μετά, η ΛΑΡΚΟ βρίσκεται ένα βήμα προ της δικαίωσής της από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Ήδη σχετική προσωρινή απόφαση της ΡΑΕ δικαιώνει τον έτερο μεγάλο βιομηχανικό καταναλωτή, την εταιρεία Αλουμίνιο της Ελλάδος, και υποχρεώνει τη ΔΕΗ να μειώσει το τιμολόγιο παροχής ρεύματος στα επίπεδα των 42 ευρώ. Ανάλογη απόφαση από τη ΡΑΕ αναμένεται να εκδοθεί και για τη ΛΑΡΚΟ.

Οι υπόλοιπες οφειλές της ΛΑΡΚΟ προς το Δημόσιο και την «παλαιά» ΛΑΡΚΟ εξυπηρετούνται κανονικά. Το 2011 η ΛΑΡΚΟ πλήρωσε έναντι των οφειλών αυτών 5,89 εκατ. ευρώ και ήδη έχουν μειωθεί σε 57,45 εκατ. ευρώ.

2. Η ΛΑΡΚΟ λειτουργεί με αρνητικά ίδια κεφάλαια, κυρίως λόγω των ζημιών εκατοντάδων εκατ. ευρώ, που υπέστη έως και το 2009 από πράξεις hedging. Οι ζημιές αυτές υπήρχαν και το 2009, όταν μάλιστα η εταιρεία λειτουργούσε στο 35% της παραγωγικής της δυνατότητας.

3. Το 2011, τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων της ΛΑΡΚΟ έφθασαν τα 33 εκατ. ευρώ και η εταιρεία ενέγραψε αποσβέσεις άνω των 17 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας καθαρά κέρδη 6,6 εκατ. ευρώ. Από το 2000 και μετά η εταιρεία σχηματίζει ανελλιπώς αποσβέσεις. Τα σημαντικά καθαρά κέρδη της τελευταίας διετίας έχουν εμφανισθεί στους ηλεγμένους από ορκωτούς ισολογισμούς ΜΕΤΑ το σχηματισμό των απαιτούμενων βάσει του νόμου αποσβέσεων και είναι απολύτως... πραγματικά.

4. Οι δαπάνες προσωπικού στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ ανά τόνο νικελίου μειώθηκαν το 2011 κατά 22%. Οι δαπάνες μισθοδοσίας αντιστοιχούν στο 17% του κόστους παραγωγής, ποσοστό συγκρίσιμο με τα διεθνή δεδομένα αντίστοιχων εταιρειών του κλάδου. Η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ ανακοίνωσε από τις 12 Ιανουαρίου 2012 μειώσεις αποδοχών κατά 25%, οι οποίες όμως απαγορεύθηκαν με προσωρινή διαταγή του Μονομελούς Πρωτοδικείου Λαμίας και εκκρεμεί αντίστοιχη αγωγή των εργαζομένων, που θα συζητηθεί στις 8 Φεβρουαρίου 2013. Στο μεταξύ, όμως, η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ άρχισε διαπραγμάτευση με τα σωματεία για νέα Επιχειρησιακή Σύμβαση Εργασίας, με αντικείμενο ισοδύναμες περικοπές αποδοχών, η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη...
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: