Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

Αντίστροφη μέτρηση για να κλείσει το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ

Ασφυκτικά χρονικά περιθώρια


Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας προσέρχεται στην αίθουσα όπου συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας προσέρχεται στην αίθουσα όπου συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Το κάλεσμα του πρωθυπουργού προς το Υπουργικό Συμβούλιο της Παρασκευής για επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου αποτυπώνει τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια για την οριστικοποίηση του πακέτου μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ, εν όψει της άφιξης της τρόικας την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά και της σειράς κρίσιμων ευρωπαϊκών ραντεβού το επόμενο διάστημα.

Οι επικεφαλής της τρόικας επιστρέφουν στην Αθήνα την ερχόμενη Παρασκευή. Στη συνάντηση του κλιμακίου με τον Γιάννη Στουρνάρα, το προσεχές Σαββατοκύριακο, ο υπουργός οικονομικών θα πρέπει να είναι σε θέση να παρουσιάσει το τελική μορφή των μέτρων.

Ο βασικός κορμός του πακέτου έχει οριστικοποιηθεί, με το οικονομικό επιτελείο να διαμηνύει ότι τα περιθώρια αλλαγών είναι ελάχιστα. Εντούτοις, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ διατηρούν ενστάσεις κυρίως για το μέρος που αφορά στις συντάξεις και τα προνοιακά επιδόματα.

Στις αρχές της εβδομάδας, πιθανώς και τη Δευτέρα, αναμένεται να υπάρξει νέα συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων, προκειμένου να επιτευχθεί σύνθεση απόψεων.

Στα ανοικτά μέτρα εντάσσονται η πλήρης κατάργηση του 13ου και 14ου για τους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά και τα δώρα σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Ισχυρές αντιστάσεις συναντά και η προτεινόμενη πλήρης κατάργηση των εποχικών επιδομάτων ανεργίας που λαμβάνουν κυρίως οι απασχολούμενοι στον τουρισμό και οι οικοδόμοι.

Κόκκινη γραμμή σε κάθε περίπτωση χαρακτηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ και από τη Δημοκρατική Αριστερά, η μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ.

Παράλληλα, κύμα αντιδράσεων έχει ξεσηκωθεί ήδη -και αναμένεται να ενταθεί- για τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια, με δικαστικούς, ένστολους και νοσοκομειακούς γιατρούς να λαμβάνουν ήδη θέσεις μάχης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κινείται, σύμφωνα με Τα Νέα, με δύο χρονοδιαγράμματα: Το πρώτο έχει καταληκτική ημερομηνία στα μέσα Οκτωβρίου και την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ενώ το δεύτερο φθάνει ώς τα μέσα του 2014, περίοδο κατά την οποία το Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστεί ότι η ελληνική οικονομία θα έχει εισέλθει σε τροχιά ανάκαμψης.

Αμεσοι «σταθμοί» σε αυτή την πορεία είναι το κρίσιμο ραντεβού που θα έχει την Τρίτη στο Βερολίνο ο κ. Στουρνάρας με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο υπουργός Οικονομικών ελπίζει να έχει το πλήρες πακέτο ανά χείρας ώστε να «στρώσει το δρόμο» για το Eurogroup της 14ης Σεπτεμβρίου στην Κύπρο.

Για τον ίδιο λόγο, ο Γιάννης Στουρνάρας θα έχει συναντηθεί, μία ημέρα πριν από το Eurogroup, με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί στην Αθήνα.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: