Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΟΙ ΤΕΛΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ


Εφεδρεία, επιδόματα ενστόλων και δώρα- συντάξεις τα «αγκάθια»


Εφεδρεία, επιδόματα ενστόλων και δώρα- συντάξεις τα «αγκάθια»
Ενώπιοι με τη δυσκολία να συμφωνήσουν στην τελική μορφή των μέτρων βρίσκονται οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί –ΣαμαράςΒενιζέλος και Κουβέλης- που θα κληθούν την επόμενη εβδομάδα να καθίσουν για μία ακόμη φορά γύρω από το ίδιο τραπέζι στο Μέγαρο Μαξίμου και να βάλουν τη σφραγίδα τους στο «πακέτο» των 11,5 δισ. ευρώ. Η νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη χρονικά, πιθανολογείται όμως να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα ή την Τρίτη και ενώ ο υπουργός Οικονομικών έχει προγραμματίσει συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα πρέπει να εχουν λάβει την οριστική τους μορφή μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου οπότε και έχει οριστεί η συνάντηση του κ. Στουρνάρα και του οικονομικού επιτελείου της κυβερνησης με τους επικεφαλής της Τρόικας. 


Οι περικοπές στα δώρα και τα επιδόματα των συντάξεων αποτελούν μείζον ζήτημα για την τρικομματικής στήριξης κυβέρνηση του Α. Σαμαρά,δεδομένου ότι η προσπάθεια που καταβάλλεται εστιάζεται στην κατεύθυνση να ανέβει το όριο των συντάξεων, πάνω από το οποίο θα πέσει το ψαλίδι. 


Ως κρισιμότερο εμπόδιο ωστόσο αναδεικνύεται το θέμα των ενστόλων όπου, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, πέραν από το ανθρωπιστικό σκέλος του προβλήματος που αντιμετωπίζουν, αντιλαμβάνονται και την επικινδυνότητα μια τέτοιας απόφασης σε επίπεδο κοινωνίας. Δεδομένης της οικονομικής ύφεσης σε συνδυασμό με την αύξηση της λαθρομετανάστευσης και, συναφώς, της εγκληματικότητας, τέτοιες αποφάσεις που μπορεί να θέσουν εν αμφιβόλω την κρατική ικανότητα εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας, ενισχύουν τα ακροδεξιά ανακλαστικά της κοινωνίας και μπορεί να οδηγήσουν σε μη διαχειρίσιμες καταστάσεις. 


Σε μίας μορφής συμφωνία δείχνουν να καταλήγουν οι κύριοι Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης,όσον αφορά στο θέμα της εφεδρείας, μοντέλο το οποίο δείχνει να εγκαταλείπεται και να αντικαθίσταται από «μπόνους συνταξιοδότησης». Το ζήτημα που γεννάται εν προειμένω, αφορά στην αξιολόγηση, με τις εισηγήσεις που υπάρχουν να αφορούν στην εφαρμογή του γαλλικού μοντέλου, με τεχνογνωσία από Γάλλους ειδικούς, προκειμένου να διαμορφωθεί η λίστα εκείνων που προκρίνονται να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα. 


Τελος, στην άκρη δείχνει να μπαίνει για την ώρα το ζήτημα της κάλυψης των μισθολογικών αναγκών των ιερέων από το κράτος, θέμα το οποίο διατηρεί στην ατζέντα της η Δημοκρατική Αριστερά. Το σενάριο της μισθοδότησής τους, εξ ημισείας από το ελληνικό Δημόσιο και από ίδιους εκκλησιαστικούς πόρους «σκοντάφτει» στην αδυναμία τιτλοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας καθώς συναρτάται και με μια σειρά άλλων δράσεων από πλευράς του ελληνικού κράτους, όπως το κτηματολόγιο.

Πάνος Ρασσιάς 

Δεν υπάρχουν σχόλια: