Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Η ΣΚΙΑ ΕΝΟΣ ΟΝΕΙΡΟΥ


Το όλον ΠΑΣΟΚ που δεν είναι παρών και ο... διαφορικός ήλιος του Βενιζέλου


Το όλον ΠΑΣΟΚ που δεν είναι παρών και ο... διαφορικός ήλιος του Βενιζέλου
Ο καημός του Βαγγέλη Βενιζέλου, αν θυμάστε, ήταν να ηγηθεί του όλου ΠΑΣΟΚ και στο όνομα αυτής της επιθυμίας έκανε λάθη επί λαθών. Αυτό πάντως δεν βγήκε ποτέ από το μυαλό του και έτσι σήμερα, στο Μουσείο Μπενάκη έχει καλέσει ως αρχηγός το «όλον ΠΑΣΟΚ» (με εξαίρεση τον Άκη που όσο να ‘ναι θα δυσκολευόταν κάπως να παραβρεθεί). Το όνειρο του Βαγγέλη γίνεται πραγματικότητα, ίσως με μοναδική χρησιμότητα να επαναφέρει στη μνήμη μας τη διαχρονικότητα της αρχαίας ελληνικής ποίησης. Πως το έλεγε ο Πίνδαρος; «Σκιάς ονάρ άνθρωπος», δηλαδή ο άνθρωπος είναι το όνειρο μιας σκιάς. 

Ταιριάζει. Γιατί το «όλον ΠΑΣΟΚ» του Βενιζέλου είναι ταυτόχρονα σκιά του εαυτού του και ένα άπιαστο όνειρο. Οι μάζες των ψηφοφόρων του το έχουν εγκαταλείψει προς άγνωστη κατεύθυνση. Τα στελέχη του φυλλοροούν ή ιδιωτεύουν και ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται πια.  

Όχι ότι ο Βενιζέλος δεν προσπάθησε να πετύχει στην επέτειο τη μέγιστη δυνατή ενότητα. Σήκωσε το τηλέφωνο αυτοπροσώπως και κάλεσε ο ίδιος τονΚώστα Σημίτη, τον Αλέκο Παπαδόπουλο, το Θόδωρο Πάγκαλο (αυτό κι’ αν ήταν υπέρβαση!), τη Βάσω Παπανδρέου, τον Κώστα Λαλιώτη, τον Χρήστο Παπουτσή, την Άννα Διαμαντοπούλου και το Δημήτρη Ρέππα. 

Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι όλοι θα παραστούν. Ο Σημίτης το άφησε ανοικτό. Ο Παπαδόπουλοςδεν το έχει αποφασίσει ακόμα. Ο Λαλιώτης γκρίνιαξε επειδή τον αγνοούν αλλά θα πάει. ΗΔιαμαντοπούλου ακόμα δεν έχει ξεπεράσει τον εκνευρισμό της για το άδειασμα που εισέπραξε σε ότι αφορά στο νόμο για τα ΑΕΙ. Ο Πάγκαλος θα πάει, επειδή είναι αποφασισμένος να μη χαρίσει το ΠΑΣΟΚ στο Βενιζέλο. Δεν θα παραστεί ο Γιώργος Παπανδρέου που πιστός στο εαυτό του, προτίμησε τα ποτάμια της Νοτίου Αφρικής από τους πασόκους.  
  
Ο Πάρις Κουκουλόπουλος ανέλαβε να επικοινωνήσει με όλους τους πρώην γραμματείς με μοναδική εξαίρεση τον Άκη που όπως είπαμε κωλύεται. Στους βουλευτές δεν εστάλη ιδιαίτερη πρόσκληση θεωρήθηκε ότι ήταν καθήκον τους να παραστούν. Η αλήθεια είναι πάντως ότι σε σύσκεψη του Βενιζέλου με το επιτελείο του συζητήθηκε το θέμα ειδικά για τον Λοβέρδο. «Πρόεδρε, τον Λοβέρδο τον πήρες;» ρώτησε κάποιος. 

«Πρόεδρε δεν χρειάζεται, θα του το πει ο Μιχάλης (σ.σ. Χρυσοχοΐδης»), παρενέβη ένας τρίτος, που είχε μείνει ακόμα στην εποχή, που οι δυο τους ήταν δίδυμο.  

Τον Λοβέρδο τον πήρε ο Κουκουλόπουλος που τον είχαν... χώσει τα φίδια. Όχι όμως για να τον καλέσει αλλά για να του πει ότι γίνεται κινητοποίηση και πρέπει να φέρει κόσμο. «Εντάξει Πάρη μου, αλλά δεν θα φέρω κόσμο, γιατί δεν θα έρθω ο ίδιος» ήταν η απάντηση που εισέπραξε. Λίγο αργότερα, η Ιπποκράτους ενημερώθηκε ότι και ο Χρυσοχοϊδης θα απουσίαζε από την εκδήλωση. Από την επέτειο του όλου ΠΑΣΟΚ θα απουσιάζουν επιδεικτικά οι δύο πλέον προβεβλημένοι βουλευτές του σημερινού. Μάλλον δεν φανταζόταν ακριβώς αυτό ο Βενιζέλος.  

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν τα νέα σύμβολα του κόμματος και συγκεκριμένα ο νέος ήλιος, τον οποίο έχει αναλάβει ο Διονύσης Παναγιωτάκης. Το ότι το σχέδιο δεν κυκλοφόρησε ακόμα έχει λόγο. Ο Παναγιωτάκης περιμένει, να αποφασίσει πόσους άξονες θα έχει ο νέος ήλιος από το πόσους άξονες θα ενσωματώσει στην ομιλία του Ο Βενιζέλος. Αυτό δεν είναι σύμβολο, είναι συνάρτηση. Ο διαφορικός ήλιος.  


Θέμης Δαγκλής

Δεν υπάρχουν σχόλια: