Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

«Επίλυση με ανθρωποκεντρικά κριτήρια» Την ανησυχία του για την κρίση στην Ευρώπη εξέφρασε ο Πάπας στους πρωθυπουργούς του Νότου


Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και οι ηγέτες της Διεθνούς Ένωσης Κεντρώων Δημοκρατών. Στην πρώτη σειρά, από αριστερά διακρίνεται ο Αντ.Σαμαράς.
Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και οι ηγέτες της Διεθνούς Ένωσης Κεντρώων Δημοκρατών. Στην πρώτη σειρά, από αριστερά διακρίνεται ο Αντ.Σαμαράς.   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Ρώμη, Ιταλία
Τη βαθιά του ανησυχία για τις διαστάσεις που λαμβάνει η κρίση στην Ευρώπη εξέφρασε ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ', ο οποίος συνάντησε στη θερινή του κατοικία τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, όπως και τους πρωθυπουργούς Ιρλανδίας και Ισπανίας.

Ο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας επισήμανε την ανάγκη επίλυσης της κρίσης με «ανθρωποκεντρικά κριτήρια».

Στο περιθώριο της συνάντησης, ο κ. Σαμαράς είχε την ευκαιρία να έχει κατ' ιδίαν συνομιλίες με τον Ιρλανδό ομόλογό του Έντα Κένι, αλλά και τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι.

Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα του ταξιδιού του και από τη συνάντηση που είχε την Παρασκευή με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Μόντι, καθώς κατάφερε να εξασφαλίσει τη στήριξή του για την ακολουθούμενη πολιτική στην Ελλάδα.

Σε ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης αναφέρεται πως ο Ιταλός πρωθυπουργός «εκθείασε το έργο που ο Έλληνας πρωθυπουργός επιτελεί» και ενθάρρυνε την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει σε αυτήν την κατεύθυνση, εφαρμόζοντας όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη και για την στήριξη της απασχόλησης.

Ο Μάριο Μόντι έδειξε έντονο ενδιαφέρον για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και συμφώνησε με τον πρωθυπουργό ότι, παράλληλα με την δημοσιονομική σταθερότητα, θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για την κοινωνική συνοχή. Οι δύο πρωθυπουργοί θεωρούν σημαντικό να αποφασιστούν σε κεντρικό επίπεδο πολιτικές που να τονώσουν την ανάπτυξη στις χώρες της ΕΕ. Ο Ιταλός πρωθυπουργός εμφανίστηκε κατηγορηματικά αντίθετος σε κάθε συζήτηση για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, κάτι που τόνισε και στην ανακοίνωσή του μιλώντας για «ακεραιότητα της ευρωζώνης».

Οι δύο αρχηγοί συμφωνούν στην ανάγκη να τονωθεί η ρευστότητα στην Ελλάδα και γενικότερα στην ευρωζώνη, θέμα που συνδέεται με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ. Επίσης τάσσονται υπέρ της διάθεσης πόρων για την ανάπτυξη της ευρωζώνης μέχρι το 2020 από την οποία η χώρα μας θα αποσπάσει σημαντικά ποσά.

Στη συζήτηση ήταν και η δημιουργία κοινής τραπεζικής ένωσης στην ΕΕ και η εγγυήση των καταθέσεων από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα κινήσεις που θα δώσουν θάρρος στις αγορές.

Ο πρωθυπουργός πάντως είπε ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η επιβολή φόρου στα ακίνητα και απέκλεισε την περικοπή στα αναπηρικά επιδόματα. Μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα το πακέτο θα έλθει προς ψήφιση στην Βουλή πιθανόν μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Ο κ. Σαμαράς δεν ανησυχεί για την σταθερότητα της κυβέρνησης, θεωρεί ότι οι δύο άλλοι πολιτικοί αρχηγοί θα στηρίξουν τις αποφάσεις, ενώ όπως λένε οι συνεργάτες του δεν συζητά ανασχηματισμό ή τοποθέτηση αντιπροέδρων.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: