Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Πάνω από 700 εκατ. ευρώ θα πληρώσουν 1,4 εκατ. οικογένειες



ά ό 700 . ώ  ώ 1,4 . έ
Σοκ για 1,4 εκατομμύριο οικογένειες με παιδιά από την κατάργηση των αφορολογήτων ορίων για τα προστατευόμενα τέκνα και των επιδομάτων του ΟΓΑ σε τρίτεκνες και πολύτεκνες μητέρες.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, οι οικογένειες θα υποστούν ετήσιες εισοδηματικές απώλειες που υπερβαίνουν τα 700 εκατ. ευρώ.

Παρά το γεγονός ότι τα χορηγούμενα από τον ΟΓΑ επιδόματα θα αντικατασταθούν από νέου τύπου εισοδηματικές ενισχύσεις, ωστόσο θα προκύψουν τόσο μεγάλες εισοδηματικές απώλειες γιατί πρώτον, με τη κατάργηση των αφορολογήτων ορίων για τα προστατευόμενα τέκνα θα προκύψουν πρόσθετες ετήσιες φορολογικές επιβαρύνσεις για όλους τους μισθωτούς και συνταξιούχος οικογενειάρχες με ετήσια εισοδήματα άνω των 5.000 ευρώ. Οι επιβαρύνσεις αυτές μάλιστα θα κλιμακώνονται σε υψηλότερα επίπεδα όσο πιο μεγάλος είναι ο αριθμός των προστατευόμενων τέκνων!

Δεύτερον, Με την αντικατάσταση των επιδομάτων του ΟΓΑ οι οικογένειες θα υποστούν και άλλες εισοδηματικές απώλειες και αυτό γιατί τα νέα επιδόματα που θα λαμβάνουν θα είναι στις περισσότερες περιπτώσεις σημαντικά μειωμένα. Οι τρίκτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες με ετήσια εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ και μέχρι 45.000 ευρώ θα πάψουν πλέον να λαμβάνουν επιδόματα για τα παιδιά τους!

Τρίτον, πολλές οικογένειες με ένα ή δύο τέκνα θα υποστούν σημαντικές εισοδηματικές απώλειες καθώς τα επιπλέον ποσά που θα πληρώνουν κάθε χρόνο στην εφορία εξαιτίας της κατάργησης των αφορολογήτων για τα παιδιά θα κυμαίνονται από 200 έως και 3.150 ευρώ το χρονο, ενώ τα ποσά των επιδομάτων που θα εισπράττουν θα κυμαίνονται από 156 έως και 960 ευρώ το χρόνο!

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, σύμφωνα με τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις, θα καταργηθούν τα πρόσθετα αφορολόγητα όρια εισοδήματος για τα προστατευόμενα τέκνα. Τα όρια αυτά ανέρχονται σε 2.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα κάθε φορολογούμενου και σε 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο από τρίτο και τα επόμενα. Με την κατάργηση των αφορολογήτων για τα τέκνα όμως, όλοι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα δικαιούνται αφορολόγητο όριο 5.000 ευρώ, είτε έχουν παιδιά είτε δεν έχουν.

Έτσι, με την εν λόγω κατάργηση θα προκύψει φορολογική επιβάρυνση η οποία θα φτάνει μέχρι:

*τα 200 ευρώ, εάν υπάρχει μόνο ένα τέκνο και το ετήσιο εισόδημα είναι 7.000 ευρώ ή μεγαλύτερο

*τα 400 ευρώ, εάν υπάρχουν δύο τέκνα και το ετήσιο εισόδημα είναι 9.000 ευρώ ή μεγαλύτερο

*τα 700 ευρώ, εάν υπάρχουν τρία τέκνα και το ετήσιο εισόδημα είναι 12.000 ευρώ ή μεγαλύτερο

*τα 1.240 ευρώ, εάν υπάρχουν τέσσερα τέκνα και το ετήσιο εισοδήματα είναι 15.000 ευρώ ή μεγαλύτερο!

Επιπλέον, ακόμα χειρότερα θα είναι τα πράγματα για όσους φορολογούμενους αποκτούν εισοδήματα προερχόμενα από ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών ή ελεύθερα επαγγέλματα. Ειδικότερα, για τους εν λόγω φορολογούμενους που βαρύνονται με τέκνα θα προκύψει πρόσθετη ετήσια φορολογική επιβάρυνση η οποία θα ανέλθει:

*Σε 2.450 ευρώ, εφόσον υπάρχει ένα προστατευόμενο τέκνο και το ετήσιο ατομικό εισόδημα είναι ίσο ή μεγαλύτερο των 7.000 ευρώ.

*Σε 3.150 ευρώ, εφόσον υπάρχουν δύο προστατευόμενα τέκνα και το ετήσιο ατομικό εισόδημα είναι ίσο ή μεγαλύτερο των 9.000 ευρώ.

*Σε 4.200 ευρώ, εφόσον υπάρχουν τρία προστατευόμενα τέκνα και το ετήσιο ατομικό εισόδημα είναι ίσο ή μεγαλύτερο των 12.000 ευρώ.

*Σε 5.250 ευρώ, εφόσον υπάρχουν τέσσερα προστατευόμενα τέκνα και το ετήσιο ατομικό εισόδημα είναι ίσο ή μεγαλύτερο των 15.000 ευρώ.

Όσον αφορά τα επιδόματα από τον ΟΓΑ, θα αντικατασταθούν από επιδόματα που θα καταβάλλονται μέσω τραπεζικών λογαριασμών ανάλογα με εισοδηματικά κριτήρια. Τα νέα επιδόματα θα ανέρχονται σε 40 ευρώ το μήνα για το πρώτο παιδί, 40 ευρώ το μήνα για το δεύτερο, 50 ευρώ για το τρίτο, 50 ευρώ για το τέταρτο και 60 ευρώ για κάθε παιδί από το πέμπτο και τα επόμενα.

Τα εν λόγω ποσά θα δίδονται σε οικογένειες με ετήσια εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, μειωμένα στα 2/3 σε οικογένειες με εισοδήματα από 10.000 έως 20.000 ευρώ και μειωμένα στο 1/3 σε οικογένειες από 20.000 έως 30.000 ευρώ. Εάν το εισόδημα της οικογένειας είναι μεγαλύτερο των 30.000 ευρώ δε θα της χορηγείται κανένα επίδομα!moneypost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: