Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Υπήρξε πρόοδος, οι διαβουλεύσεις με την τρόικα συνεχίζονται, λέει το ΥΠΟΙΚ

Η προσοχή στρέφεται στο Eurogroup


Ο υπουργός Οικονομικών μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου
Ο υπουργός Οικονομικών μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Στην τελευταία συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με την τρόικα υπήρξε πρόοδος τόσο στο δημοσιονομικό σκέλος όσο και στο διαρθρωτικό, ανέφερε μετά το τέλος της σύσκεψης ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «αυτό που προσπαθούμε να πετύχουμε τη Δευτέρα στο Eurogroup είναι μία θετική τοποθέτηση από τους προϊσταμένους τους, την κ. Λαγκάρντ, τον κ. Ρεν και τον κ. Ντράγκι, που να λέει ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος. Αυτό είναι το βασικό. Κάναμε τα αδύνατα δυνατά να παραμείνει ανοιχτή η συζήτηση. Η θετική τοποθέτησή τους για την Ελλάδα θα δώσει την αφορμή να συνεχιστούν οι συζητήσεις για να υπάρξει σύγκλιση σε όλα, δημοσιονομικά και διαρθρωτικά».

Πρόσθεσε ακόμη ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν την επόμενη και τη μεθεπόμενη εβδομάδα.

Για την εκταμίευση της δόσης ανέφερε: «Ο στόχος είναι να πάρουμε τη δόση έγκαιρα. Δεν έχουμε κλείσει ακόμη, αλλά είμαστε κοντά. Πρέπει να κλείσουμε τα μέτρα και για το 2013 και για το 2014».

Για την ρήτρα αιρεσιμότητας είπε ότι είναι στο τραπέζι, δεν το έχουμε πετύχει ακόμη, όμως είναι υπό συζήτηση.

Αναφορικά με το επίδομα των ανέργων ανέφερε ότι «δεν τίθεται θέμα. Δεν υπάρχει αυτό. Λάθος συναγερμός».

Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, δεν θα υπάρξει νέα συνάντηση με την τρόικα αργότερα σήμερα ή αύριο, Κυριακή, καθώς ο υπουργός Οικονομικών και η τρόικα μεταβαίνουν στο Λουξεμβούργο για την συνεδρίαση του Eurogroup.

Στο Λουξεμβούργο, ο κ. Στουρνάρας θα παρουσιάσει την υφιστάμενη πρόοδο, που ενδεχομένως θα επιτρέψει να μπει το ελληνικό ζήτημα στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της 18ης - 19ης Οκτωβρίου.

Αμέσως μετα το ραντεβού με την τρόικα ο κ. Στουρνάρας μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου για να ενημερώσει τον πρωθυπουργό.

Στη σημερινή συνάντηση Στουρνάρα - τρόικας στο επίκεντρο βρέθηκαν οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

Εκ του λόγου αυτού, προσήλθε στη συνάντηση και ο πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Παναγιώτης Θωμόπουλος. Σημειώνεται ότι από το δάνειο των 31,6 δισ. ευρώ, περίπου 24 δισ. ευρώ θα διατεθούν, μέσω του Ταμείου, για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Στη συνάντηση με την τρόικα συμμετείχαν, επίσης, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης και ο ειδικός γραμματέας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, Χάρης Θεοχάρης, καθώς μετά τις τράπεζες συζητήθηκαν τόσο τα δημοσιονομικά θέματα (ειδικά για το 2013, από το υπουργείο λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα 7,8 δισ. ευρώ, αλλά η τρόικα ζητεί μέτρα 9 δισ. ευρώ), όσο και τα διαρθρωτικά (υποχρεώσεις βάσει του μνημονίου).
«Αγκάθι» παραμένει ακόμη η πρόβλεψη για την ύφεση το 2013 (το υπουργείο εκτιμά ύφεση 3,8% και η τρόικα την ανεβάζει στο 5%), από την οποία εξαρτάται η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους και η συνέχιση της χρηματοδότησης από το ΔΝΤ.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: