Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

ΑΥΞΗΣΗ ΕΩΣ ΚΑΙ 357% ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΑΓΑΘΩΝ, ΜΕΙΩΣΗ 30% ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ Έρευνα- αποκάλυψη: Ζούμε με τιμές 2012 και μισθούς περασμένης δεκαετίας



ereynaapokalypsi-zoume-me-times-2012-kai-misthous-perasmenis-dekaetias 
Ελληνικό... παράδοξο αποτελεί και παραμένει το γεγονός ότι παρά την παρατεταμένη ύφεση, την συνεχόμενη αύξηση της ανεργίας και την καταρράκωση των μισθών η χώρας μας είναι σταθερά η ακριβότερη στα βασικά αγαθά.

Μάλιστα, αντιστρόφως ανάλογα είναι τα μεγέθη των τιμών στα προιόντα βασικής ανάγκης και στο μισθό των εργαζομένων. Από πρόσφατες έρευνες προκύπτει ότι όσο μειώνονται οι αμοιβές των υπαλλήλων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τόσο αυξάνονται οι τιμές των αγαθών!

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που μεταδόθηκε από την εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη στον ΑΝΤ1, πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι ζούμε με τιμές του 2012 και με μισθούς της περασμένης δεκαετίας!


Πιο συγκεκριμέμα, οι μισθοί έχουν μειωθεί κατά 30% την τελευταία διετία, ενώ οι  τιμές από το 2002 έως σήμερα έχουν υποστεί αύξηση ακόμα και 357%. Το πετρέλαιο θέρμανσης το 2002 είχε αξία 0,30 ευρώ ανά λίτρο, ενώ το 2012 1,37 ευρώ σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 357%, ενώ στην κορυφή της λίστας με τα πανάκριβα προιόντα βρίσκεται και το εισίτηριο των αστικών συγκοινωνιών που αυξήθηκε κατά 210% σε δέκα χρόνια, αλλά και η αμόλυβη βενζίνη με αύξηση 125%.

Την ίδια ώρα, εντύπωση προκαλεί ότι αγαθά όπως το γιαούρτι, ο ελληνικός καφές, τα μακαρόνια το κοτόπουλο, οι φρυγανιές και το ελαιόλαδο έχουν λάβει απαγορευτικές τιμές. Το γιαούρτι των 200 γραμμαρίων από 0,59 ευρώ που κόστιζε το 2002, σήμερα φτάνει το 1, 83 ευρώ στα ράφια των σούπερ- μάρκετ, ενώ ο ελληνικός καφές παρουσίασε αύξηση της τάξης του 106%. Τα μακαρόνια και οι φρυγανιές, που θεωρούνται «φθηνές» λύσεις είναι σήμερα απλησίαστα για τους ανέργους και τους χαμηλοεισοδηματίες καθώς η τιμή τους είναι 50% παραπάνω από ό,τι το 2002. 

Το ντόπιο βασικό αγαθό, το ελαιόλαδο έχει υποστεί αύξηση 17% στην τιμή του, όταν θεωρείται απαραίτητο για την διατροφή. Ακόμη και το ψωμί και η μπύρα είναι κατά 10% πιο ακριβά τα τελευταία δέκα χρόνια.

Τέλος, οι μόνες μειώσεις τιμών εμφανίζονται σε προιόντα όπως το γάλα (μείωση 18%), τα σαμπουάν (μείωση 22%), οι τομάτες και τα μαρούλια (μείωση έως και 47%). Ενδεικτικό της αντιφατικότητας της σχέσης τιμών μισθών- αγαθών είναι ότι ο κατώτατος μισθός του ιδιωτικού υπαλλήλου απο΄το 2004 έως σήμερα έχει μεταβληθεί λαμβάνοντας μείωση 5%, ενώ το κατώτα ημερομήσθιο για το ίδιο διάστημα έχει «πέσει» κατά 4%. Κατά 8% και 5% μεθώθηκαν αντίστοιχα ο μισθός του δασκάλου και ο πρώτος μισθός αστυφύλακα.

Σε διεθνές επίπεδο, τα πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας αλλά και η μελέτη του ΚΕΠΕ και του Πανεπιστημίου Αθηνών καταδεικνύουν περίτρανα ότι η Ελλάδα είναι... πρωταθλήτρια στην ακρίβεια καταγράφοντας τις ακριβότερες τιμές ανάμεσα στα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε προϊόντα και υπηρεσίες, με τεράστιες αποκλίσεις από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 27. Η Ελλάδα στη διάρκεια του 2011 βρίσκεται στην πρώτη θέση της ΕΕ σε ό,τι αφορά στις τιμές σε γαλακτοκομικά και αυγά με απόκλιση μέχρι και 31,5% σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ, ενώ το 2010 ήταν στη δεύτερη αντίστοιχα. Παράλληλα, σε κατηγορίες βασικών προϊόντων καθημερινής διατροφής όπως λίπη-έλαια, ψωμί-δημητριακά και ψάρια, οι τιμές στην Ελλάδα φαίνεται κατά πολύ να ξεπερνούν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, παρότι υπάρχει σημαντική εγχώρια παραγωγή στα εν λόγω προϊόντα.   
http://newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: