Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

«Εν ευθέτω χρόνο» η αποδέσμευση της δόσης για την Ελλάδα λέει ο Χ.Ρομπάι

«Συμφωνείστε με την τρόικα»


Ο Χέρμαν βαν Ρομπάι
Ο Χέρμαν βαν Ρομπάι   (Φωτογραφία:  Reuters )

Αθήνα
Η συμφωνία για την αποδέσμευση της δόσης της Ελλάδας θα συμφωνηθεί «εν ευθέτω χρόνο», όταν ολοκληρωθεί η έκθεση της τρόικας, είπε την Τρίτη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Παράλληλα απευθύνει έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα να αποφασίσουν σε αυτά που χρειάζεται για να καταλήξουν σε συμφωνία με την τρόικα (ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ), η οποία να επιτρέψει την καταβολή της νέας δόσης βοήθειας, προσθέτοντας «είμαι σίγουρος ότι αυτό θα γίνει εν ευθέτω χρόνο».

«Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να καταλήξουμε σε συμφωνία για τους νόμους που αφορούν τις ιδιωτικοποιήσεις», είπε ο Ρομπάι σε δημοσιογράφους μετά την σύνοδο κορυφής Ασιατών και Ευρωπαίων ηγετών στο Λάος.

«Σε κάθε περίπτωση, η συνεδρίαση του Eurogroup στις 12 Νοεμβρίου παραμένει στην ατζέντα» πρόσθεσε.

Παράλληλα ο Ρομπάι προέτρεψε την ελληνική κυβέρνηση και τα μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα να αποφασίσουν σε αυτά που χρειάζεται για να καταλήξουν σε συμφωνία με την τρόικα.

«Καλώ την ελληνική κυβέρνηση και τα κύρια πολιτικά κόμματα να αποφασίσουν αυτό που είναι απαραίτητο, για να φτάσουν σε μια τελική συμφωνία με την τρόικα και είμαι αρκετά πεπεισμένος ότι αυτό θα γίνει εγκαίρως» δήλωσε ο Χέρμαν Φαν Ρομπάι.

Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν δήλωσε την Τρίτη ότι οι δανειστές και η Ελλάδα βρίσκονται σε τροχιά συμφωνίας, προκειμένου το Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου να αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης.

Ο επίτροπος απάντησε σε πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας περί αβεβαιότητας για την εκταμίευση της δόσης, ένα σενάριο που επικαλείται έλλειψη συμφωνίας στο χειρισμό του χρέους της Ελλάδας.

Ειδικότερα, ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ είπε στο Reuters την Δευτέρα ότι η συμφωνία για την Ελλάδα δεν αναμένεται να κλείσει την επόμενη εβδομάδα, στην συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, στις 12 Νοεμβρίου.

Ο αξιωματούχος είπε ότι η ευρωζώνη πρέπει ακόμα να βρει μια φόρμουλα για να καταστήσει βιώσιμο το ελληνικό χρέος και πως αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, θα πρέπει να συζητήσουν το θέμα στα κοινοβούλιά τους.

«Η απόφαση για αυτό θα ληφθεί από το Eurogroup μετά την ανάλυση της έκθεσης της τρόικας, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης στην Αθήνα», σχολίασε ο Ρομπάι.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: