Με το δημοσκοπικό αέρα να φουσκώνει τα πανιά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας μάλλον θα πρέπει, αν δεν το κάνει ήδη, να αρχίσει να αξιολογεί ποιες και ποιοι εκ των πλέον στενών συνεργατών του αλλά και των στελεχών πρώτης γραμμής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ή και του υπό διαμόρφωση κόμματος, θα μπορούσαν να αποτελέσουν την «αυριανή» κυβέρνηση της Αριστεράς.
Ανάμεσα σε πολλούς υποψήφιους, βάσει εμπειρίας, κομματικής ισχύος, προσόντων αλλά και προβολής, προκρίνονται οι ακόλουθοι.
Γιάννης Δραγασάκης: Αποτελεί την πλέον «σεβάσμια φωνή» του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο σε θέματα οικονομίας, αλλά και στρατηγικής. Έχει λαμπρό βιογραφικό και πλούσιες σπουδές στις οποίες περιλαμβάνεται και το μεταπτυχιακό στο LSE, μία όχι και τόσο συνηθισμένη επιλογή για στέλεχος του ΚΚΕ. Ο Δραγασάκης, πριν αναμετρηθεί με την Αλέκα Παπαρήγα για την ηγεσία του ΚΚΕ το 1991, όταν και ηττήθηκε, λίγο πριν τη διάσπαση του κόμματος, είχε συμμετάσχει ως εξωκοινοβουλευτικός αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της οικουμενικής κυβέρνησης Ζολώτα, προερχόμενος από τον ενιαίο Συνασπισμό. Σήμερα, ως αντιπρόεδρος της Βουλής, υπεύθυνος της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής και της Επιτροπής Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, γίνεται αντιληπτός στην αξιωματική αντιπολίτευση ως «εθνικό κεφάλαιο», κρίσιμος παράγοντας στις διαπραγματεύσεις της «αυριανής» κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τους εταίρους της χώρας. Ο Δραγασάκης θα μπορούσε να διατηρεί μία θέση αντιπροέδρου της κυβέρνησης είτε όντας υπουργός Οικονομικών είτε καταλαμβάνοντας έναν νευραλγικό, συντονιστικό ρόλο στο κυβερνητικό σχήμα.
Γιάννης Μηλιός: Ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο και υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΝ είναι η «ψυχή» της τριμηνιαίας επιθεώρησης Θέσεις που φέτος συμπληρώνει 30 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στο χώρο της Μαρξιστικής θεωρίας. Με αντισυμβατικό στυλ και σκουλαρίκι στο αφτί, ο Μηλιός, με σπουδές στης Γερμανία και πλήθος δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά, έχει πετύχει να αναγνωρίζεται ως εκ των κορυφαίων μαρξιστών οικονομολόγων της χώρας. Εν τούτοις, οι αντίπαλοι του διοπτροφόρου και «βαθιά θεωρητικού» καθηγητή αρέσκονται στο να τον αποκαλούν «τεκμηριωμένο Στρατούλη». Πολιτικά κατάγεται από το ΚΚΕ εσωτερικού, ενώ ήταν εκ των πρωτεργατών της Β’ Πανελλαδικής. Αγαπημένη του έκφραση το λατινικό «Omnia sunt communia», ήτοι «όλα είναι κοινά». Ο Μηλιός, με τους υπάρχοντες συσχετισμούς δύσκολα θα εκλεγεί βουλευτής, ενώ οι εκτιμήσεις τον θέλουν να καταλαμβάνει, εξαιτίας και των θεωρητικών ενδιαφερόντων του, μία θέση σαν κι αυτή του Οικονομικού Συμβούλου του Πρωθυπουργού, παρά εκείνη του υπουργού.
Γιώργος Σταθάκης: Ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, υπεύθυνος της Επιτροπής Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου στον τομέα της Ανάπτυξης, είναι καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας και πρώην αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Παλιό στέλεχος της Αριστεράς, προερχόμενο από το ΚΚΕ, έχει κάνει εξαιρετικές σπουδές σε Βρετανία και ΗΠΑ. Για ένα διάστημα είχε συμπέσει και έκανε παρέα στη Βοστώνη με τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Παύλο Γερουλάνο. Οι φίλοι του τον περιγράφουν ως «εξαιρετικό μυαλό», οι άσπονδοι φίλοι του όμως του καταλογίζουν ότι μιλά ως τεχνοκράτης, αποφεύγοντας ριζοσπαστικούς τόνους. Η αλήθεια είναι ότι έχοντας περάσει από συμβουλευτικές θέσεις στην ΕΤΒΑ, τον ΕΟΤ, το υπουργείο Οικονομίας κ.ά., το ΔΣ της ΑΥΓΗΣ και του «Πουλαντζά» (το think tank του χώρου), αλλά και διατελώντας συνεργάτης διαπρεπών εκδοτικών οίκων του εξωτερικού, καθώς και πανεπιστημίων διεθνούς κύρους, είναι εύλογο να διατηρεί ένα πιο θεσμικό προφίλ… εξωτικό προς την παραδοσιακή εκφραστικότητα του χώρου. Οι τεχνοκρατικές περγαμηνές του Σταθάκη θα τον οδηγούσαν με άνεση στο υπουργείο Ανάπτυξης.
Ευκλείδης Τσακαλώτος: Αν και έχει καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη και την Πρέβεζα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ γεννήθηκε το 1960 στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, ενώ μεγάλωσε στη Μεγάλη Βρετανία, σπουδάζοντας Οικονομικές και Πολιτικές Επιστήμες στην Οξφόρδη, αλλά και διδάσκοντας στο πανεπιστήμιο του Κεντ . Όταν εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα το 1993, τα ελληνικά του, εύλογα, ήταν… greeklish, με πολύ επιμονή όμως βελτιώθηκε ιδιαίτερα στο κομμάτι αυτό. Γνωστός για την απλότητά του, στα φεστιβάλ του χώρου, ο καθηγητής στο ΟΠΑ δεν διστάζει να… κρατά το ταμείο και να μοιράζει χαρτάκια προτεραιότητας στο τμήμα των εθνικών κουζινών! Αν δεν αναλάβει υπουργός Οικονομικών ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Τσακαλώτος φλερτάρει με αυτήν τη θέση. Ίσως πάλι να κρινόταν ότι θα αποτελούσε… χρυσό υφυπουργό στο εν λόγω υπουργείο ή στο αντίστοιχο της Ανάπτυξης, στην περίπτωση που σημειωνόταν η έκπληξη στο Οικονομικών, που θ’ άκουγε στα ονόματα Βαρουφάκης ή Κατσέλη.
Δημήτρης Παπαδημούλης: Από τους πλέον παλαιούς του χώρου, «γέννημα – θρέμμα» της Ανανεωτικής Αριστεράς και στέλεχος πρώτης γραμμής. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ εξέπληξε πολλούς όταν δεν αποχώρησε από τον ΣΥΝ μαζί με τον άλλοτε πολιτικό συνοδοιπόρο του, Φώτη Κουβέλη, ιδίως αφού είχε προηγηθεί το… κόψιμό του από την εκλόγιμη θέση για το Ευρωκοινοβούλιο το 2009. Τη θέση εκείνη είχε καταλάβει ο τότε γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, Νίκος Χουντής. Πλέον είναι από τα πρώτα βιολιά του Αλέξη Τσίπρα. Οι… κακές γλώσσες λένε ότι είναι ισορροπιστής, πηγαίνοντας πάντα εκεί όπου «υπάρχει φως». «Κάνει καριέρα πολιτικού με αστικούς όρους» σημειώνουν οι κακεντρεχείς, για τον πρώην ευρωβουλευτή που ξεκίνησε την πολιτική σταδιοδρομία του από φοιτητής ακόμη. Χειμαρρώδης και πάντα έτοιμος να απαντήσει κάθε πολιτική πρόκληση, ο Παπαδημούλης αγαπά το… τουιτάρισμα και τις ατάκες. Το «βγάζει φλας αριστερά και στρίβει δεξιά» που καθιέρωσε για τον Γιώργο Παπανδρέου, έχει μείνει στην παραπολιτική ιστορία. Αν και θα μπορούσε να είναι ικανότατος κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο Παπαδημούλης μάλλον θα αναλάμβανε το υπουργείο Εσωτερικών.
Παναγιώτης Λαφαζάνης: Απλός και λιτός στην εμφάνιση, λαϊκός στο παρουσιαστικό και «σκληρός» στο λόγο, αποτελεί τον πλέον έμπειρο κοινοβουλευτικό του ΣΥΡΙΖΑ. Με ολοφάνερη, σε αντιλήψεις και φρασεολογία, την πολιτική καταγωγή από το ΚΚΕ, ο «Παναγιώτης» για τους περισσότερους, είναι από τους άοκνους εργάτες της Αριστεράς. Ο άνθρωπος που οργώνει τους τόπους δουλειάς και δεν διστάζει να λαμβάνει το ρόλο του… διαδηλωτή ακόμη και εντός της αίθουσας της Ολομέλειας. Άτυπος ηγέτης του Αριστερού Ρεύματος συχνά πυκνά ακουμπά, αν και όχι δίχως τεκμηρίωση, θέματα – ταμπού, όπως το ευρώ. Έχοντας δηλώσει ότι το ενιαίο νόμισμα δεν είναι φετίχ, αποτελεί σημείο πολιτικής αναφοράς και αντικείμενο πολιτικής επίκλησης όλων όσοι συντάσσονται για παράδειγμα με τον κορυφαίο έλληνα οικονομολόγο, καθηγητή στο φημισμένο SOAS του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, Κώστα Λαπαβίτσα, που ευθέως υποστηρίζει ως μόνη εφικτή προοπτική την αποδέσμευση από την ευρωζώνη, θέση που αντικρούουν οι του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ. Σταθερά υπέρμαχος της ρήξης με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, με ανοίγματα προς το ΚΚΕ, αν και εις μάτην, ο Λαφαζάνης, όχι σπάνια πονοκεφαλιάζει την ηγεσία με το διακριτό του στίγμα δεν παύει όμως να είναι υπερπολύτιμο βέλος στη φαρέτρα του Αλέξη Τσίπρα. Ο Λαφαζάνης θα μπορούσε να είναι ο μεγαλύτερος εχθρός κάθε… τρόικας, ως υπουργός Εργασίας.
Δημήτρης Στρατούλης: Ως «πολύ καλό παιδί και αγωνιστή» περιγράφουν τον διδάκτορα Εργασιακών Σχέσεων και εργαζόμενο στον ΟΤΕ, οι φίλοι του. Ο βουλευτής πλέον και άλλοτε στέλεχος του ΚΚΕ άναψε φωτιές όταν μετά τις εκλογές του Ιουνίου δήλωσε, ερωτώμενος για το εάν υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι, «Δεν θα είναι άδεια θησαυροφυλάκια, οι τράπεζες έχουν ήδη 165 δισ. ευρώ - καταθέσεις των ελλήνων πολιτών. Με άμεσο δημόσιο έλεγχο των τραπεζών εγγυόμαστε τις καταθέσεις των πολιτών και χρησιμοποιούμε αυτά τα χρήματα για ανάπτυξη και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας». Ο Στρατούλης, μεταξύ άλλων, είναι φανατικός ΑΕΚτζής. Μάλιστα για καιρό καθόταν στη διπλανή θέση των «διαρκείας» με τον άλλοτε εσωκομματικό αντίπαλό του, αλλά εξίσου «κιτρινόμαυρο», Δημήτρη Χατζησωκράτη της ΔΗΜΑΡ. Από τους συνδικαλιστές που δεν… πλούτισαν, παρά το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε, δεν «έλειψε λεπτό» από τους αγώνες των εργαζομένων. Ο Στρατούλης θα ήταν ιδανικός υφυπουργός Εργασίας του Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Ρένα Δούρου: Η… ωραία της Κουμουνδούρου, μέλος της Νεολαίας ΣΥΝ – Ένωσης Αριστερών Νέων από το μακρινό 1995, είναι απόφοιτος του «Παιδαγωγικού», με μεταπτυχιακό στις Πολιτικές Επιστήμες. Πολύγλωσση και δραστήρια, ασχολείται με τα ευρωπαϊκά και τα διεθνή ζητήματα, ενώ έχει γράψει και το βιβλίο «Η Απόλαυση του Εθνικισμού», μαζί με τον Ηλία Ιωακείμογλου. Δυναμική και ετοιμόλογη, η Δούρου βρέθηκε -παραπολιτικά- στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τόσο μετά το περιστατικό με τον Ηλία Κασιδιάρη όσο και εξαιτίας της… κυριολεκτικής πρόσφατης συμπόρευσής της με τους ένστολους στους δρόμους της Αθήνας. Οι… ψιθυριστές λένε ότι εκτός από προσοντούχα είναι και αποφασισμένη καριερίστα που μεθοδικά - εκλογική μάχη την εκλογική μάχη - άθροιζε υποστήριξη και ψήφους ώσπου έφθασε να είναι μονίμως δίπλα στον Τσίπρα, αλλά και συνομιλήτρια του Ούγο Τσάβες. Οι φίλοι της Δούρου εύχονται να τη δουν στο υπουργείο Εξωτερικών, οι υπόλοιποι στοιχηματίζουν ότι… αλά Θαπατέρο, ο Τσίπρας θα την τοποθετούσε στο Άμυνας.
Ζωή Κωσταντοπούλου: Η «Ζωή» όπως όλοι την αποκαλούν στην Κουμουνδούρου, είναι μια νέα γυναίκα, η οποία εμφανίστηκε στον πολιτικό στίβο ως υποψήφια βουλευτής μόλις το 2009. Η Ζωή μπορεί να είναι η κόρη του πατέρα της ως προς το όνομα, το παρουσιαστικό, τη νομική ιδιότητα αλλά και τη ροπή στην… ηχηρή εκφραστικότητα, όμως είναι αυτόνομη οντότητα, με πλούσιο βιογραφικό -σπουδές σε Γαλλία και ΗΠΑ, σπάνια επαγγελματική εμπειρία και διακρίσεις- που θα ζήλευαν πολλοί. Στη Βουλή και στα πάνελ μιλά πολύ και γρήγορα. Συμμετέχει σε κάθε συζήτηση, διακόπτει, παρεμβαίνει, επιτίθεται, μ' έναν λόγο αποστομωτικό. Σε μια τηλεοπτική συζήτηση, όπου ήταν καλεσμένη μαζί με τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, λίγες μέρες αφότου εκείνος είχε δηλώσει ότι δεν διάβασε το Μνημόνιο, δεν δίστασε να του πει, «πάρτε και διαβάστε το», δίνοντας στον εμβρόντητο συνομιλητή της το ογκώδες κείμενο. Το υπουργείο Δικαιοσύνης θα ταίριαζε… γάντι στη διαπρεπή νομικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Από εκεί και πέρα ο Θοδωρής Δρίτσας και ο Νίκος Βούτσης… είναι παίχτες πρώτης γραμμής στον ΣΥΡΙΖΑ, με τον πρώτο να φλερτάρει με το Άμυνας ή το Ναυτιλίας, ενώ ο δεύτερος θα έμοιαζε πιθανός για υφυπουργός.
Επιπρόσθετα, ιδιαίτερη βαρύτητα έχουν οι ΠΑΣΟΚογενείς, όπως αρέσκονται να αποκαλούνται, βουλευτές. Οι Σακοράφα, Κουρουμπλής και Μητρόπουλος «σάρωσαν εκλογικά και αναμφίβολα θα αξιοποιηθούν σε ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ο τομέας του Αθλητισμού, της Δημόσιας Τάξης και της Διοικητικής Μεταρρύθμισης δείχνουν ιδανικοί.
Με τον Πάνο Σκουρλέτη να προαλείφεται για κυβερνητικός εκπρόσωπος, τον Τάσο Κουράκη να έχει εμπειρία στο χώρο της Παιδείας, ως ακαδημαϊκός, αλλά και τον κρητικό Μιχάλη Κριτσωτάκη στο Τουρισμού, ένα… πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο είναι σχεδόν έτοιμο.
Χρύσα Κλειτσιώτη - Παναγιώτης Σκευοφύλακαςhttp://newpost.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου