Σάββατο, 17 Νοεμβρίου 2012

Προς λήψη οριστικών αποφάσεων Τρία σενάρια στο τραπέζι των πολιτικών αρχηγών για τη φορολογία ακινήτων


Σύμφωνα με τα σενάρια που εξετάζονται, το πρώτο προβλέπει αφορολόγητο 50.000 ευρώ, το δεύτερο 100.000 ευρώ και στο τρίτο ο φόρος επιβάλλεται χωρίς αφορολόγητο όριο από το πρώτο ευρώ
Σύμφωνα με τα σενάρια που εξετάζονται, το πρώτο προβλέπει αφορολόγητο 50.000 ευρώ, το δεύτερο 100.000 ευρώ και στο τρίτο ο φόρος επιβάλλεται χωρίς αφορολόγητο όριο από το πρώτο ευρώ   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις για τον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων που θα αντικαταστήσει το ειδικό τέλος ακινήτων και τον ΦΑΠ από το 2013.

Η διακομματική επιτροπή, που συνεδρίασε στο υπουργείο Οικονομικών, κατέληξε σε τρία σενάρια για τον ενιαίο φόρο ακινήτων φυσικών προσώπων.

Σε ό,τι αφορά τα ακίνητα, κερδίζει έδαφος το σενάριο κατάργησης του αφορολόγητου ορίου, ενώ δεν προκρίνεται το ενδεχόμενο αύξησης των αντικειμενικών αξιών.

Σύμφωνα με τα σενάρια που εξετάζονται, το πρώτο προβλέπει αφορολόγητο 50.000 ευρώ, το δεύτερο 100.000 ευρώ και στο τρίτο ο φόρος επιβάλλεται χωρίς αφορολόγητο όριο από το πρώτο ευρώ.

Παραλλαγές υπάρχουν και στην κλίμακα που θα επιβληθεί, με τους συντελεστές να κυμαίνονται από 0,1% έως και 1,5%-2% για αντικειμενική αξία ακίνητης περιουσίας που υπερβαίνει τα 3 εκατ. ευρώ.

Το σύστημα των αντικειμενικών τιμών θα επεκταθεί και σε περιοχές που δεν ισχύει σήμερα, ενώ για τα αγροτεμάχια εξετάζονται ορισμένες εξαιρέσεις.

Όσον αφορά στον ενιαίο φόρο ακινήτων, πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πολύ κοντά το «κλείδωμα» των αποφάσεων για φόρο από το πρώτο ευρώ αντικειμενικής αξίας ακίνητης περιουσίας, χωρίς αφορολόγητο, αλλά με πολύ χαμηλό συντελεστή της τάξεως του 1 τοις χιλίοις για ακίνητα αξίας έως 100.000 ευρώ. Στη συνέχεια θα υπάρχουν περίπου οκτώ κλιμάκια.

Για τα νομικά πρόσωπα (επιχειρήσεις), εξετάζεται το ενδεχόμενο να καθιερωθούν 10 συντελεστές αντί 3 που ισχύει σήμερα.

Στη σύσκεψη της Διακομματικής εξετάσθηκαν οι διατάξεις που αφορούν στη φορολογία εισοδήματος, στον ενιαίο φόρο στα ακίνητα και στις αλλαγές στη φορολογία κεφαλαίου, στο νέο ποινολόγιο της Εφορίας, αλλά και η νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γ.Μαυραγάνης και οι Α.Βεσυρόπουλος από τη ΝΔ, Α.Μακρυπίδης από το ΠΑΣΟΚ και Σ.Παπαθανασίου από τη ΔΗΜΑΡ εξέτασαν τις τελικές λεπτομέρειες του νέου φορολογικού νομοσχεδίο, το οποίο αναμένεται να παρουσιασθεί το αργότερο έως τις 23 Νοεμβρίου.

Η σύσκεψη θα επαναληφθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Συνολικά, το υπουργείο Οικονομικών προσδοκεί να εισπράξει 3 δισ. ευρώ από το ειδικό τέλος ακινήτων, τον ΦΑΠ και τις εκκρεμείς εισπράξεις φόρων.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: