Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Μπαράζ συναντήσεων «Πρέπει να κλείσουμε εντός της ημέρας» λέει ο Γ.Στουρνάρας για το φορολογικό


  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )



Αθήνα
Συνεχίζει από το μεσημέρι της Παρασκευής το μαραθώνιο επαφών του ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ώστε να κλείσει οριστικά το φορολογικό νομοσχέδιο.

Αρχικά συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό και στη συνέχεια με τους εκπροσώπους των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. «Αναγκαστικά πρέπει να κλείσουμε σήμερα γιατί το νομοσχέδιο πρέπει να κατατεθεί την επόμενη Τρίτη» είπε ο υπουργός στους δημοσιογράφους.

Στη συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά ήταν παρών και ο πρόεδρος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός, με τον οποίο εξετάστηκε το ζήτημα που έχει προκύψει με το χαράτσι στα ακίνητα.

Μία ώρα αργότερα, περίπου στις 4:30, ο κ. Στουρνάρας ξεκίνησε τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Νωρίτερα σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Real, o κ. Στουρνάρας ανακοίνωσε ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που εργάζονται σε έναν εργοδότη δεν θα φορολογηθούν ως επιχειρηματίες, ούτε και θα πληρώσουν τέλος επιτηδεύματος.

«Για τους υπόλοιπους προσπαθούμε να εξυγιάνουμε το σύστημα, όλοι θα φορολογούνται με βάση βιβλία, θα αφαιρούνται οι δαπάνες, θα αφαιρούνται οι ασφαλιστικές τους εισφορές, κάτι που δεν γινόταν μέχρι τώρα, άρα θα έχουμε ένα πραγματικά καλύτερο σύστημα από πριν, το οποίο θα πατάσσει την φοροδιαφυγή» εξήγησε.

Είπε ακόμα ότι η φορολογική μεταρρύθμιση θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις, η πρώτη τώρα, με το φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί έως την Τρίτη στη Βουλή, και η δεύτερη έως τον Ιούνιο με νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα προβλέπει ρυθμίσεις για τη φορολογική διοίκηση και τη φοροδιαφυγή.
Πρόσθεσε ότι στην πρώτη φάση πρέπει να εξασφαλίσουμε τα έσοδα για την επόμενη χρονιά και για το 2014. «Αυτό είναι ένα μίνι φορολογικό που πρέπει να κατατεθεί μέχρι 11 Δεκεμβρίου. Σε δεύτερη φάση, μέχρι τα μέσα του 2013 θα πρέπει να καταθέσουμε το μεγάλο φορολογικό νομοσχέδιο, για τη φορολογική διοίκηση και τη φοροδιαφυγή. Ουδέποτε ελέχθη ότι στις 11 Δεκεμβρίου θα κατατεθεί ένα πλήρες φορολογικό νομοσχέδιο» είπε.
Αναφερόμενος στις αλλαγές στη φορολογική κλίμακα που περιλαμβάνονται στη πρώτη φάση της μεταρρύθμισης ο υπουργός επισημαίνει ότι τα εισοδήματα έως 25.000 ευρώ ωφελούνται σημαντικά. «Το 80% του κόσμου ανήκει στην κατηγορία αυτή. Είναι μια σημαντική ελάφρυνση για αυτούς» τόνισε.
Σχετικά με τη νέα επιδοματική πολιτική για τα παιδιά αναφέρει ότι «έως τώρα, ένας που ήταν κάτω από τις 9.000 ευρώ και είχε λιγότερα από τρία παιδιά, δεν έπαιρνε ούτε επίδομα, ούτε ωφελείτο από τη μείωση φόρου. Τώρα, όμως, θα ωφεληθεί».
Σχετικά με την απόφαση του δικαστηρίου για το χαράτσι στη ΔΕΗ, ο υπουργός προανήγγειλε ότι θα υπάρξει αίτηση αναίρεσης της απόφασης του πολυμελούς πρωτοδικείου για τη μη είσπραξη του τέλους ακινήτων από τη ΔΕΗ, προκειμένου η υπόθεση να εκδικασθεί στον Άρειο Πάγο.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: