Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Καθυστερεί λόγω έλλειψης εκπαιδευτών Στα μέσα του 2013 η πρώτη φάση λειτουργίας του Elenxis


  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Στα μέσα του 2013 εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει η πρώτη φάση λειτουργίας του Elenxis, του ηλεκτρονικού συστήματος του υπουργείου Οικονομικών για τη διεξαγωγή στοχευμένων ελέγχων.
 
Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, αυτό που μένει για να αρχίσουν οι μαζικές διασταυρώσεις φορολογικών στοιχείων είναι να εκπαιδευθούν οι υπάλληλοι που θα χειρίζονται το λογισμικό – οι οποίοι αρχικά εκτιμάται ότι θα ανέρχονται σε 140.
Ωστόσο, αν και η εκπαίδευση των χειριστών των προγραμμάτων διαρκεί συνολικά μία εβδομάδα, η έλλειψη εκπαιδευτών αναμένεται να προκαλέσει μεγάλες καθυστερήσεις στην έναρξη λειτουργίας των προηγμένων συστημάτων ελέγχου, αφού τα μαθήματα θα πρέπει να γίνονται σε δεκαπενταμελείς ομάδες. Γι’ αυτό εκτιμάται ότι η πρώτη φάση ελέγχων με το Elenxis θα ξεκινήσει τον Ιούνιο.
Σύμφωνα με Tα Νέα ειδικοί που έχουν ασχοληθεί διεξοδικά με το λογισμικό αναφέρουν ότι το Elenxis δίνει τη δυνατότητα στους ελεγκτές, μέσω εξειδικευμένων τεχνικών και μεθόδων ανάλυσης κινδύνου, να αποφασίζουν για τη διενέργεια ελέγχων με στόχο συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές ή ανάλογα με το αντικείμενο της δραστηριότητας των επιχειρήσεων. Άλλες παράμετροι που θα λαμβάνονται υπόψη είναι ο τζίρος, η παραβατικότητα των επιχειρήσεων και η συνέπεια των φορολογουμένων.
Μέσω του λογισμικού οι αρμόδιοι θα μπορούν να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο τα αποτελέσματα των ελέγχων. Επιπλέον, αυτόματα παράγονται στατιστικά στοιχεία που επανεισάγονται στο σύστημα με αποτέλεσμα να υπάρχει «διά βίου μάθηση» των ιδιαιτεροτήτων των φορολογούμενων.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: