Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Πατάει γερά ο Σαμαράς, υποχωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ Πολιτική σταθεροποίηση δείχνει το δημοσκοπικό «κύμα»

Παρά την εμφανή οικονομική δυσπραγία και την προφανή δυσκολία της πλειονότητας των πολιτών να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους σε φόρους και τραπεζικά δάνεια, κλίμα πολιτικής σταθεροποίησης καταγράφεται στις δημοκοπήσεις, καθώς η Νέα Δημοκρατία, με βασικό όπλο τη θετική εικόνα του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, ανακτά, για πρώτη φορά μετά τις εκλογές του Ιουνίου, το προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, η απήχηση του οποίου εμφανίζεται να υποχωρεί.

Σε έρευνα της εταιρίας Alco, που δημοσίευσε το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ της Κυριακής, διαπιστώνεται  στην πρόθεση ψήφου ταυτόχρονη υποχώρηση της επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ και της Χρυσής Αυγής, την ίδια ώρα που βελτιώνουν τις επιδόσεις τους η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και παραμένει σταθερή η ΔΗΜΑΡ, ενώ καταγράφεται μεγαλύτερη ικανοποίηση των πολιτών από τον τρόπο με τον οποίο ασκεί τα καθήκοντά του ο κ. Σαμαράς, συγκριτικά με τον τρόπο που πολιτεύεται ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας.

Ανάλογα ευρήματα αποτυπώνονται και σε τρεις άλλες δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο και το κοινό συμπέρασμα που εξάγεται από τις απαντήσεις των πολιτών είναι ότι, με εξαίρεση την ενίσχυση της Χρυσής Αυγής, δεν παρουσιάζεται άλλη αξιόλογη πολιτική μετακίνηση και το σκηνικό παρουσιάζεται σχεδόν αμετάβλητο, όπως διαμορφώθηκε στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου

Ειδικότερα, κατά την έρευνα της Alco, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 21,5%, που συγκριτικά με προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρίας, τον Δεκέμβριο, είναι βελτιωμένο κατά μισή μονάδα (είχε 20,7%). Η ανατροπή στο προβάδισμα έρχεται από την πτώση κατά 2,1% του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τον προηγούμενο μήνα ήταν πρώτος με 22,3%, ενώ τώρα υποχωρεί στο 20,2% και περνά στη δεύτερη θέση.

Στην τρίτη θέση παραμένει η Χρυσή Αυγή, με ποσοστό 8,4%, που, όμως, είναι μειωμένο κατά 1,8% από τον προηγούμενο μήνα. Άνοδο, αντιθέτως, μεγαλύτερη των δύο μονάδων, παρουσιάζει το ΠΑΣΟΚ που από το 5,3% του Δεκεμβρίου βρίσκεται τώρα στο 7,4%, ενώ η ΔΗΜΑΡ παραμένει σταθερά στο 4,1%. Βελτίωση, επίσης, των επιδόσεων τους παρουσιάζουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες που συγκεντρώνουν ποσοστό 5,7% από 4,5% τον Δεκέμβριο και ελαφρά άνοδο η επιρροή του ΚΚΕ που, από το 4,3%, είναι τώρα στο 4,5%.

Το 4,7%, εξάλλου, των ερωτηθέντων εκφράζει προτίμηση σε άλλο κόμμα, ενώ το σύνολο της «αδιευκρίνιστης» ψήφου ανέρχεται στο 23,5%, με το 5,3% των ερωτηθέντων να δείχνει προτίμηση στο λευκό, αναποφάσιστοι να δηλώνουν το 9,7% και στο 8,5% φθάνουν όσοι εκφράζουν πρόθεση αποχής.

 Με αναγωγή επί των εγκύρων, οι αναλυτές της Alco υπολογίζουν τη διαφορά των δύο πρώτων κομμάτων στη μιάμιση εκατοστιαία μονάδα και, κατά φθίνουσα σειρά κατάταξης, οι επιδόσεις στην πρόθεση ψήφου έχουν ως εξής: ΝΔ 24,9%, ΣΥΡΙΖΑ 23,4%, «Αναποφάσιστοι» 11,3%, Χρυσή Αυγή 9,7%, ΠΑΣΟΚ 8,6%, ΑΝΕΛ 6,6%, «Άλλο» 5,5%, ΚΚΕ 5,2% και ΔΗΜΑΡ 4,8%.

Υπεροχή Σαμαρά στις θετικές γνώμες

Με το υψηλότερο ποσοστό θετικής γνώμης (36%), αλλά και το χαμηλότερο αρνητικής (56%) είναι, μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών, ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς που έχει θετική αποδοχή από το 76% των οπαδών της ΝΔ, το 50% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και το 21% της ΔΗΜΑΡ.

Το 35% των πολιτών που δηλώνουν ικανοποιημένοι από την πρωθυπουργία του, υπερβαίνει το άθροισμα των ποσοστών των τριών συγκυβερνώντων κομμάτων, καθώς εμφανίζει διεισδυτικότητα και στο χώρο της αντιπολίτευσης που ανέρχεται στο 15% των οπαδών των ΑΝΕΛ και στο 13% των ψηφοφόρων των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Την πλέον αρνητική εικόνα για τον κ. Σαμαρά έχουν, σε ποσοστό 95%, οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής και ακολουθούν, με 87%, οι οπαδοί του ΚΚΕ.

Διευρυμένα ποσοστά, σε σχέση με το κόμμα του, έχει και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς το 27% των πολιτών απαντούν θετικά στο ερώτημα αν είναι ικανοποιημένοι από τον τρόπο που ασκεί το ρόλο του ο κ. Τσίπρας, ενώ στο 29% του συνόλου των ερωτηθέντων είναι οι θετικές γνώμες για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Στο ειδικότερο, πάντως, ερώτημα της δημοσκόπησης αν τα πρόσφατα ταξίδια του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σε Γερμανία και ΗΠΑ συνιστούν ή όχι υποχώρηση από τις θέσεις του για το μνημόνιο, το 40% απαντά «ναι», έναντι 31% που απαντούν αρνητικά, ενώ το 29% δεν παίρνει θέση.

«Γαλάζιο» προβάδισμα και σε τρεις άλλες δημοσκοπήσεις

Προβάδισμα για τη ΝΔ και τον Αντώνη Σαμαρά δείχνουν και τρεις άλλες δημοσκοπήσεις:
Ειδικότερα, σε έρευνα της Κάπα Research, για το Βήμα της Κυριακής, παρουσιάζεται προβάδισμα 1,7% στη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Τα ποσοστά στην πρόθεση ψήφου είναι: ΝΔ 22,9%, ΣΥΡΙΖΑ 21,2%, Χρυσή Αυγή 10,5%, ΠΑΣΟΚ 7,2%, ΚΚΕ 5,5%, ΔΗΜΑΡ 4,8%, Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4,6, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα έχουν συνολικό ποσοστό 6,4%. Η δημοτικότητα του Αντώνη Σαμαρά βρίσκεται στο 42% και στην ερώτηση για το ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός με 46,9% προηγείται του κ. Τσίπρα κατά 17,7%. Η πλειονότητα των ερωτηθέντων (44,2%) θεωρεί, σε ποσοστό 44,2% ότι μία συμμαχική κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ του κ. Σαμαρά είναι καταλληλότερη για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της δεκαετίας, έναντι 33,1% που επιλέγει συμμαχική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε δημοσκόπηση, εξάλλου, της ΜRΒ, που δημοσιεύει η Real News, η ΝΔ προηγείται με μια μονάδα συγκεντρώνοντας 23,1% έναντι 22% του ΣΥΡΙΖΑ. Η Χρυσή Αυγή συγκεντρώνει 9,2%, το ΠΑΣΟΚ 5,5%, οι ΑΝΕΛ 4,9%, η ΔΗΜΑΡ 4,4% και το ΚΚΕ 4,3%.
Δημοσκόπηση, τέλος, της Rass για την εφημερίδα Παραπολιτικά εμφανίζει μπροστά με 0,4% τη ΝΔ. Η ΝΔ συγκεντρώνει 25,5% , ο ΣΥΡΙΖΑ 25,1% και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 8,8%, το ΠΑΣΟΚ με 5,3% , η ΔΗΜΑΡ με 5,2 %, το ΚΚΕ με 5% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4,8%.

«Καταπέλτης» για Γ. Παπακωνσταντίνου

Από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία της έρευνας της Alco για το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ είναι η εδραία πεποίθηση που φαίνεται να έχει η πλειονότητα των πολιτών για την ένταξη της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς το 65% αποδέχεται την άποψη ότι ο πρώην πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου και ο τότε υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχαν εξ αρχής αυτήν την πρόθεση.

«Καταπέλτης», εξάλλου, για τον κ. Παπακωνσταντίνου είναι και οι απαντήσεις όσων συμμετείχαν στην έρευνα για τις ευθύνες του σχετικά με τον χειρισμούς στο σκάνδαλο με τη λίστα Λαγκάρντ, αφού μόνον το 12% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι δεν αφαίρεσε εκείνος τα ονόματα των συγγενών του και σχεδόν οκτώ στους 10 πολίτες θεωρούν σωστή την απόφαση της Βουλής για την παραπομπή του.

Δεν έχει να πληρώσει το 62%

 Ενδιαφέρον, εξάλλου, έχει το εύρημα της Alco για την τεράστια δυσκολία που αντιμετωπίζει η πλειονότητας των πολιτών να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις από φόρους, χαράτσια και τραπεζικά δάνεια.

Τα νοικοκυριά που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους προς την εφορία και τις τράπεζες φθάνουν, σύμφωνα με τις απαντήσεις όσων συμμετείχαν στην έρευνα, στο εντυπωσιακό ποσοστό του 62%, έναντι μόλις του 30%, που εμφανίζεται να μην έχει πρόβλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: