Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Αποκαλυπτική έρευνα Αδυναμία πληρωμής των φόρων του 2013 στα ακίνητα δηλώνει ένας στους δύο


Χαρακτηριστικό στο σύνθημα στην οθόνη της αίθουσας όπου γίνεται το συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ
Χαρακτηριστικό στο σύνθημα στην οθόνη της αίθουσας όπου γίνεται το συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Ένας στους δύο πολίτες δηλώνει ότι το 2013 δεν θα μπορέσει να πληρώσει τους φόρους στα ακίνητα και θα προσπαθήσει, είτε να πουλήσουν ακίνητα ακόμη και κάτω από την αντικειμενική τους αξία ή να δανειστεί για να αποφύγει τις ποινικές συνέπειες. Αυτό προκύπτει από έρευνα της Kάπα Research που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).

Σύμφωνα με την έρευνα, το ποσοστό εκείνων που εκτιμούν ότι δεν θα μπορέσουν την επόμενη χρονιά να πληρώσουν τους φόρους στα ακίνητα (ΦΑΠ, «χαράτσι», φόρος εισοδήματος) φθάνει στο 54%, ενώ ένα 32% δηλώνει ότι μάλλον θα ανταποκριθούν, χωρίς όμως να είναι σίγουροι.

Όσοι αδυνατούν να πληρώσουν τους φόρους ακινήτων στο μέλλον, θα επιλέξουν να πουλήσουν κάποιο ακίνητο, ακόμη και κάτω από την αντικειμενική του αξία, ή να δανειστούν ή ακόμη και να αφήσουν τα ακίνητα να τα κατάσχει το Δημόσιο.

Κατά δήλωσή του στο συνέδριο μάλιστα, σε εκείνους που δεν έχουν πληρώσουν είναι και ο γενικός γραμματέας φορολογικών εσόδων Χάρης Θεοχάρης: Όταν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, κάποιος από το κοινό τον διέκοψε διαμαρτυρόμενος για τη φορολογία, ο Χ.Θεοχάρης τού απάντησε λέγοντας «ούτε εγώ έχω να πληρώσω».

Αλλα σημαντικά ευρήματα από την έρευνα είναι:

  • Η κρίση στη μισθωτική αγορά έχει χτυπήσει κυρίως τα επαγγελματικά ακίνητα, αλλά και τις κατοικίες. Από τους ιδιοκτήτες επαγγελματικών χώρων το 24,7 % έχουν κενά/ελεύθερα ακίνητα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στα σπίτια κυμαίνεται στο 12%.
  • Καθολική είναι η μείωση των εισοδημάτων από εκμετάλλευση ακινήτων. Το 24,3% δηλώνουν ότι την τελευταία διετία τα εισοδήματα από ακίνητα μειώθηκαν πολύ, το 60,4% αρκετά, και το 14,1% λίγο. Δηλαδή το 99,1% των ιδιοκτητών υπέστησαν μείωση εισοδημάτων.
  • Η συντριπτική πλειοψηφία (πάνω από 80%) των ιδιοκτητών έχουν κάνει μειώσεις ενοικίων, που κυμαίνονται κατά μέσο όρο στο 25%, ενώ πάνω από 50% διαμορφώνεται το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι εισπράττουν τα ενοίκια με καθυστέρηση.
  • Συντριπτικό (82,7%) είναι το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι η μίσθωση ακινήτων είναι δραστηριότητα που αποφέρει ζημιές και όχι κέρδη, ενώ περισσότεροι από τους μισούς θεωρούν ότι συμφέρει καλύτερα να νοικιάζει κανείς κατοικία, παρά να διαθέτει ιδιόκτητη.
  • Το 30% των ιδιοκτητών θεωρεί ότι η αντικειμενική αξία των ακινήτων τους είναι μεγαλύτερη από την εμπορική, το 22% ότι οι αντικειμενικές έχουν εξισωθεί με τις εμπορικές. Ήδη, το 11% έχει επιχειρήσει να πουλήσει ακίνητα κάτω από την αντικειμενική αξία και το 6% σε τιμή ίση με την αντικειμενική.
  • Ένας στους τέσσερις δανειολήπτες δεν εξοφλεί έγκαιρα τις δόσεις του δανείου, ενώ το ποσοστό όσων εκτιμούν ότι δεν θα μπορούν να εξυπηρετούν το δάνειό τους στο μέλλον διαμορφώνεται στο 48%.
  • Το 81,8% του πληθυσμού είναι ιδιοκτήτης κάποιου ακινήτου, σπιτιού ή επαγγελματικής χρήσης.
  • Το 13% των ιδιοκτητών έχουν κάποιας μορφής αυθαιρεσία. Από αυτούς, λιγότεροι από τους μισούς (46,5%) έχουν προχωρήσει τη διαδικασία νομιμοποίησης. Όσοι δεν το έχουν κάνει, ζητούν μεταξύ άλλων χαμηλότερα πρόστιμα, μονιμότερη λύση νομιμοποίησης και χαμηλότερες αμοιβές μηχανικών για να προχωρήσουν.
  • Το 63% δεν έχουν ασφαλίσει καθόλου την περιουσία τους, επικαλούμενοι κυρίως το κόστος.
  • Υψηλή είναι η αναγνωρισιμότητα της ΠΟΜΙΔΑ (το 61,3% δηλώνει ότι τη γνωρίζουν) και το 51 % έχουν θετική ή πολύ θετική γνώμη για αυτήν.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τηλεφωνικά σε δείγμα 1.414 ατόμων από όλη τη χώρα.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: