Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Σενάριο για επτά κάλπες Αλαλούμ με την ψηφοφορία στη Βουλή για τη λίστα Λαγκάρντ


Την τελική απόφαση για την διαδικασία, θα λάβει το πρωί τςη Πέμπτης η Ολομέλεια της Βουλής
Την τελική απόφαση για την διαδικασία, θα λάβει το πρωί τςη Πέμπτης η Ολομέλεια της Βουλής   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Το πρωί της Πέμπτης θα κληθεί να αποφασίσει η Ολομέλεια της Βουλής για τον τρόπο με τον οποίο θα διεξαχθεί η μη ονομαστική ψηφοφορία επί των προτάσεων για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Έπειτα από αρκετές ώρες συνεδρίασης σε κλίμα έντονων αντεγκλήσεων, τα κόμματα που εκπροσωπούνται στη Διάσκεψη των Προέδρων εισηγήθηκαν κατά πλειοψηφία να στηθούν τρεις κάλπες στη διαδικασία.

Εντούτοις, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που διαφωνούν με τη λύση των τριών καλπών, θεωρώντας ότι αυτή στοχεύει στην προστασία του Ευάγγελου Βενιζέλου, εξέφρασαν ανησυχίες για τη διασφάλιση της μυστικότητας της ψηφοφορίας.

«Μια τέτοια απόφαση παραβιάζει: (α) Το Σύνταγμα, που κατοχυρώνει και επιτάσσει την μυστική και κατά συνείδηση ψήφο του βουλευτή, για κάθε πρόσωπο και για κάθε αδίκημα, (β) την ποινική δικονομία και την αρχή της νομιμότητας, που υπαγορεύει την διερεύνηση όλων των αδικημάτων για όποιο πρόσωπο προκύπτουν ενδείξεις τελέσεως ή συμμετοχής, (γ) τη λαϊκή εντολή για δικαιοσύνη, λογοδοσία και διαφάνεια, που είναι βασικές αρχές της δημοκρατίας» σχολίασε από το ΣΥΡΙΖΑ η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Το απόγευμα της Τετάρτης ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής, Ευάγγελο Μεϊμαράκη, από τον οποίο ζήτησε προσοχή στο θέμα της ψηφοφορίας, ώστε να μην ακυρωθεί με τις επιλογές του η μυστικότητα της διαδικασίας.

Το βράδυ, μετά από μαραθώνιες συσκέψεις των εκπροσώπων των κομμάτων με τον πρόεδρο της Βουλής, από κυβερνητικής πλευράς έπεσε στο τραπέζι πρόταση για… επτά διαδοχικές κάλπες, μία για κάθε πρόσωπο ανά πρόταση.

Με άλλα λόγια, να τεθεί σε ψηφοφορία η πρόταση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔHΜΑΡ με μία κάλπη (Γ.Παπακωνσταντίνου), έπειτα να ακολουθήσει ψηφοφορία επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ με δύο κάλπες (Γ.Παπακωνσταντίνου, Ευ. Βενιζέλος) και τέλος επί της πρότασης των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής με τέσσερις κάλπες (Γ.Παπακωνσταντίνου, Ευ.Βενιζέλος, Γ.Παπανδρέου και Λ.Παπαδήμος).

Εάν περάσει η πρόταση, οι βουλευτές θα ψηφίζουν για κάθε πρόταση, θα γίνεται καταμέτρηση και ανακοίνωση του αποτελέσματος ως προς την πρόταση αυτή και στη συνέχεια θα ακολουθεί η επόμενη ψηφοφορία. Μία τέτοια λύση δίνει επίσης τη δυνατότητα στα κόμματα να αποχωρήσουν αφού ψηφίσουν τη δική τους πρόταση.

«Η διαφαινόμενη πρόθεση της κυβέρνησης να στήσει επτά διαδοχικές κάλπες οδηγεί σε μια διαδικασία αλαλούμ που φανερώνει πανικό αλλά και φόβο μπροστά στην ελεύθερη έκφραση των βουλευτών. Ταυτόχρονα αναδεικνύει την πρόθεση της κυβέρνησης και του κ. Σαμαρά προσωπικά να κάνει τα πάντα ώστε να συγκαλυφθεί η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ μέσω της έμπρακτης αλληλεγγύης του προς το πρόσωπο του κ Βενιζέλου. Πρόκειται για έναν παραλογισμό έξω από το πνεύμα και το γράμμα του Κανονισμού της Βουλής. Τελικώς, όσο αυξάνει ο αριθμός των καλπών, τόσο απομακρύνεται η πιθανότητα ο ελληνικός λαός να μάθει την αλήθεια» σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν λείπουν οι αντιδράσεις και στο εσωτερικό των κομμάτων. «Η γνώμη μου είναι απόλυτα ξεκάθαρη. Πρέπει να είναι τόσες κάλπες όσα και τα υπό παραπομπή πρόσωπα, διότι μόνο αυτή η διαδικασία διασφαλίζει τη μυστικότητα της ψηφοφορίας» δήλωσε ο Νικήτας Κακλαμάνης, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε μέσω Twitter:
Στη ΔΗΜΑΡ δεν έχουν καταλήξει σε τελική πρόταση και για αυτό το λόγο θα συνεδριάσει την Πέμπτη το πρωί η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, προκειμένου να λάβει αποφάσεις, πριν από την ψηφοφορία στην Ολομέλεια για το ζήτημα αυτό.

Η συζήτηση στη Βουλή αναμένεται θυελλώδης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει κάνει λόγω για «ωμή πολιτική σκευωρία» σε βάρος του και φαίνεται αποφασισμένος να απαντήσει με σκληρό τρόπο στις βολές της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ. «Την Πέμπτη θα πούμε πάρα πολλά στη Βουλή» έχει προειδοποιήσει ο κ. Βενιζέλος.

Μία πρόγευση της πολιτικής κόντρας στη Βουλή έδωσαν οι βολές του κ. Βενιζέλου προς τον Αλέξη Τσίπρα, την Τετάρτη, τον οποίο χαρακτήρισε «εμπνευστή και αυτουργό» της σε βάρος του πολιτικής σκευωρίας, προσθέτοντας ότι την Πέμπτη στη Βουλή «λήγει και τυπικά η προσπάθεια του πολιτικού ρεσάλτο» από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: