Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

ΒΙΝΤΕΟ- Οι δηλώσεις Σαμαρά από το Κατάρ

ΒΙΝΤΕΟ- Οι δηλώσεις Σαμαρά από το Κατάρ

Την επανεκκίνηση στις σχέσεις της Ελλάδας με το Κατάρ σηματοδοτεί η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά η οποία όπως ανέφερε στις δηλώσεις ο ομόλογός του Αλ Θάνι είναι σημαντικότερη από τις επαφές που υπήρξαν στο παρελθόν.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο βασικός στόχος της επίσκεψής του είναι να «φέρουμε πιο κοντά το κράτος του Κατάρ με τις ευκαιρίες επενδύσεων που προσφέρει η Ελλάδα. Η χώρα μας προσφέρει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες που μπορεί να αξιοποιήσει το Κατάρ».
«Είχαμε μία δραματική κρίση στην Ελλάδα που μας έκανε να γίνουμε πιο σοφοί, πιο αποφασιστικοί και πιο δυνατοί και να στηριζόμαστε σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για να γνωρίζουμε τί ακριβώς θα κάνουμε» δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Παρουσιάσαμε μία νέα ατζέντα προγραμμάτων με συγκεκριμένες προθεσμίες και σε αυτά θα συνεχιστεί η συζήτησή μας». Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «συζητήσαμε συγκεκριμένα πρότζεκτς, κάποια από τα οποία θα είναι στο επίπεδο των κυβερνήσεων με συνεργασία των αρμόδιων υπουργών και κάποια θα είναι στο επίπεδο των επιχειρήσεων» και πρόσθεσε ότι «δεν θέλουμε πυροτεχνήματα αλλά αποτελεσματικότητα στις λύσεις και αυτή είναι η νέα αρχή που κάνουμε στις σχέσεις μας με το Κατάρ».

«Το να βρεθούν σοβαροί επενδυτές δεν είναι εύκολο, εμείς είμαστε σοβαροί επενδυτές και φίλοι» είπε ο Αλ Θάνι και πρόσθεσε ότι «εμείς προτιμούμε διακρατικές συμφωνίες, είναι πιο δίκαιες και πιο αποτελεσματικές και για τις δύο πλευρές, γνωρίζουμε όμως τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της Ελλάδας». Ο πρωθυπουργός του Κατάρ έκανε ειδική αναφορά στην πρόθεσή του να συμμετάσχει από κοινού με την Ελλάδα στην δημιουργία ενός ταμείου που θα χρηματοδοτήσει ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ανέφερε δε ως παράδειγμα αντίστοιχη συμφωνία που έχει κάνει το κράτος του με την Ιταλία στην οποία τα δύο κράτη έβαλαν από ένα δισ. ευρώ.

Υπογράφηκαν τρία Μνημόνια συνεννόησης για τους τομείς πολιτισμού και αθλητισμού και ανάπτυξης. Ο κ. Σαμαράς είπε ακόμη ότι οι δύο χώρες μπορούν να συμβάλλουν στην σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής και ότι «η σχέση των δύο χωρών μπορεί να αποτελέσει γέφυρα με τους γείτονές μας στην Μέση Ανατολή και στην Ευρώπη».

Η συνάντηση με Ερντογάν

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δύο κρατών και προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Αλλά εγώ προσωπικά πιστεύω ότι υπάρχει μία βούληση και διάθεση να επιλύσουμε αυτά τα προβλήματα. Αυτό ακριβώς επικυρώσαμε για άλλη μια φορά και σήμερα», δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς, αναφερόμενος στην άτυπη συνάντηση που είχε στο Κατάρ με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που όπως είπε δεν είχα προγραμματιστεί.

"Όπως ξέρετε η Ελλάδα επιμένει την ανάγκη να τηρούνται οι διεθνείς προδιαγραφές και το δίκαιο και νομίζω ότι είναι μόνη ουσιαστική βάση αναφοράς από την οποία μπορούμε να ξεκινήσουμε για να επιλύσουμε κάποιο πρόβλημα", είπε ο Πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι θα υπάρξει μία διακυβερνητική συνδιάσκεψη στην Άγκυρα. "Εκεί θα έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα με τους Τούρκους εταίρους",πρόσθεσε.

Δείτε το βίντεο από τη NET


 enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: