Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Καλούνται για εξηγήσεις Προθεσμία για την επόμενη εβδομάδα έλαβαν τα ξαδέλφια του Γ.Παπακωνσταντίνου


Oι οικονομικοί εισαγγελείς έστειλαν αρχικά κλήσεις σε ανωμοτί καταθέσεις
Oι οικονομικοί εισαγγελείς έστειλαν αρχικά κλήσεις σε ανωμοτί καταθέσεις   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Το ενδεχόμενο διάπραξης τεσσάρων κακουργημάτων και ενός πλημμελήματος εκ μέρους των συγγενικών προσώπων του Γιώργου Παπακωνσταντίνου εξετάζουν οι Οικονομικοί Εισαγγελείς στην υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ».

Πρόκειται για τους κληθέντες με την ιδιότητα του υπόπτου Ελ.Παπακωνσταντίνου, Σ.Συκιαρίδη και Ανδρ.Ροσσώνη οι οποίοι καλούνται από τους αρμόδιους εισαγγελείς να δώσουν εξηγήσεις αναφορικά με τη διαδικασία απόκρυψης των ονομάτων τους από τη λίστα Λαγκάρντ στην οποία καταγράφονται οι δικαιούχοι λογαριασμών σε ελβετική τράπεζα.

Οι κληθέντες δεν εμφανίστηκαν την Παρασκευή στο εισαγγελικό γραφείο, αλλά έστειλαν τους πληρεξούσιους δικηγόρους τους οι οποίοι και ζήτησαν εκ μέρους των πελατώ τους ολιγοήμερη προθεσμία.

Οι κλήσεις σε ανωμοτί καταθέσεις που απέστειλαν οι Εισαγγελείς αφορούν τη διερεύνηση των αδικημάτων σε βαθμό κακουργήματος:

  • ηθικής αυτουργίας σε νόθευση δημοσίου εγγράφου, σε συνδυασμό με το Ν1608/50 «περί καταχραστών του δημοσίου»
  • ηθικής αυτουργίας σε υπεξαγωγή δημοσίου εγγράφου επίσης σε συνδυασμό με το Ν1608/50
  • νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατ΄επάγγελμα
  • φοροδιαφυγής που υπερβαίνει το ποσό των 150 χιλιάδων ευρώ που συνίσταται σε παραβάσεις των διατάξεων της φορολογίας εισοδήματος.
Ερευνώμενο αδίκημα επίσης, είναι και το πλημμέλημα της ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος.

Οι δύο οικονομικοί Εισαγγελείς άνοιξαν τον κύκλο των καταθέσεων συνεργατών του πρώην υπουργού Οικονομικών και φέρονται να σκοπεύουν να εξετάσουν για το θέμα της αλλοίωσης της λίστας, όλα τα πρόσωπα που υπηρετούσαν στο υπουργικό γραφείο την επίμαχη περίοδο που παρέλαβε ο κ. Παπακωνσταντίνου το ηλεκτρονικό αρχείο από την Κρ.Λαγκάρντ.

Στόχος της εισαγγελικής έρευνας είναι να εξακριβωθεί αν και σε ποιον ή ποιους υπαλλήλους παρέδωσε την λίστα ο κ. Παπακωνσταντίνου και με τι εντολή.

Ο ίδιος πάντως στην εξέταση του στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής είχε υποστηρίξει ότι το επίμαχο υλικό το είχε παραδώσει σε συνεργάτη του γραφείου του, που δεν είχε κατονομάσει, για να το φυλάξει.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: