Σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, με οξείς χαρακτηρισμούς, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος, κατά τη συνεδρίαση της Γραμματείας της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου. «Κάποιοι...
θέλουν να καθηλώσουν τη χώρα στη μιζέρια τους, καλλιεργούν ενσυνείδητα για μικροκομματικούς λόγους τον διχασμό, την πόλωση και την οξύτητα» είπε, τονίζοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ από την ίδια τη φύση του επένδυσε στο θάνατο της χώρας», αλλά «έχασε δύο φορές».
Αναφέρθηκε στους τέσσερις άξονες, στους οποίους χρειάζεται να κινηθεί η χώρα, αρχής γενομένης από το 2013, το οποίο χαρακτήρισε ως έτος της στροφής, του πρωτογενούς πλεονάσματος, της ανάσχεσης της ύφεσης, της αναστήλωσης της εμπιστοσύνης, της πραγματικής οικονομίας, των ιδιωτικοποιήσεων, των νέων ξένων επενδύσεων και της ανασυγκρότησης του τραπεζικού συστήματος προς όφελος των νοικοκυριών και της επιχειρηματικότητας.
«Τώρα», προσέθεσε, «αποφάσισε να τα παίξει όλα για όλα, να οργανώσει ένα πολιτικό ρεσάλτο βασισμένο στη θεσμική βαρβαρότητα, με δύο άξονες: Την ενθουσιώδη επάνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στη λεγόμενη αντισυστημική συμπεριφορά και στη λίστα Λαγκάρντ» την οποία «θέλει να καταστήσει μοχλό» εναντίον του ΠΑΣΟΚ, του ίδιου και του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.
Ανέφερε, επίσης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να διαχειριστεί το νέο εκλογικό και πολιτικό του μέγεθος και πως η επίθεση γίνεται γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ξέρει ότι το ΠΑΣΟΚ είναι εγγυητής της σταθερότητας και της προοπτικής της χώρας και πως η αντοχή του απέτρεψε την άνοδο των δυνάμεων της μιζέριας και της πόλωσης.
Χαρακτήρισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ ως «κείμενο ηθικά πολιτικά και νομικά κατάπτυστο» σημειώνοντας ότι αυτοί που το υπογράφουν «δεν έχουν αίσθηση του μεγέθους της ευθύνης που ανέλαβαν προσωπικά» και επανέλαβε ότι μοιάζει με «προκήρυξη της «βίλα Αμαλία» ενώ χαρακτήρισε άθλια ενέργεια τη σημερινή κατάληψη των γραφείων της ΔΗΜΑΡ.
Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε για άλλη μια φορά τις απαντήσεις του στα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του, αναφορικά με την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.
«Ενώ ξεφούσκωσε η επικοινωνιακή φούσκα του ΣΥΡΙΖΑ» είπε ο κ. Βενιζέλος, «τίποτα δεν τους συνετίζει» ώστε να διακόψουν την προσπάθεια «πολιτικό ρεσάλτο».
Επιπλέον, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που είχε λάβει ως υπουργός Οικονομικών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και επανέλαβε το ερώτημά του προς τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, γιατί καταψήφισε την άρση του τραπεζικού απορρήτου, η οποία ψηφίστηκε χωριστά από το μνημόνιο και είναι «το αυγό του Κολόμβου στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι υπάρχει μέτωπο μεταξύ των «εκφραστών της μιζέριας, του πολιτικού τυχοδιωκτισμού που επενδύουν στην καταστροφή» και των δυνάμεων της ασφάλειας, της προοπτικής και της ανάκαμψης. Σημείωσε δε ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην εμπροσθοφυλακή του μετώπου απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Χρυσή Αυγή.
Αναφορικά με τη φύση της κυβέρνησης, σημείωσε ότι δεν είναι μια κυβέρνηση της ΝΔ με την οποία συνεργάζεται το ΠΑΣΟΚ, «αλλά μια κυβέρνηση συνεργασίας τριών κομμάτων, που ελέγχεται από την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία στην οποία συμμετέχουμε και της οποίας την πολιτική συνδιαμορφώνουμε».
«Θέλουμε κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας» τόνισε, ενώ αναφέρθηκε ειδικότερα στους τέσσερις πυλώνες στους οποίους πρέπει να στηριχτεί το επόμενο διάστημα η πολιτική της χώρας, ώστε να βγει από την κρίση.
Ο πρώτος πυλώνας είναι η διαμόρφωση Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης. «Δεν αρκεί η καθημερινή διαχείριση» είπε και σημείωσε ότι αυτό που λείπει είναι η πολιτική βούληση και η συναίνεση, αλλά και πρωτοβουλίες από την πλευρά της ιδιωτικής οικονομίας, γιατί «δεν μπορούν να γίνονται όλα από το κράτος».
Δεύτερος πυλώνας είναι το εθνικό φορολογικό σύστημα, για το οποίο θα μιλήσει αύριο στη Βουλή, χαρακτήρισε το φορολογικό νομοσχέδιο «αποσπασματικό, μνημονιακό, αλλά αναγκαστικό» και ανήγγειλε ότι άμεσα θα αναλάβει πρωτοβουλία για την έναρξη διαλόγου για το θέμα.
Τρίτος πυλώνας είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος, θέμα το οποίο -όπως είπε- θα θέσει στην επόμενη συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Φώτη Κουβέλη, ζητώντας τους να ξεκινήσει ο μεταξύ τους διάλογος, ώστε τα τρία κόμματα να καταθέσουν κοινή πρόταση που να διαπνέεται από βαθιά μεταρρυθμιστική λογική.
«Δεν μπορούμε να μην συζητήσουμε για έναν άλλον ρόλο του Προέδρου Δημοκρατίας και τον τρόπο εκλογής του χωρίς να κινδυνεύει με διάλυση η Βουλή, λόγω αδυναμίας εκλογής του» είπε και έκανε λόγο για «δημοσιονομικό Σύνταγμα», χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις -πλην του ότι πρέπει να περιλαμβάνει κανόνες που θα μπορούν να γίνουν κτήμα του λαού και να στηρίζουν την προοπτική της οικονομίας.
Τέταρτος πυλώνας, η εθνική στρατηγική, η οποία «πρέπει να έρθει ξανά στο προσκήνιο». Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι πρώτη κίνηση της χώρας πρέπει να είναι η κατάθεση στον ΟΗΕ των συντεταγμένων για τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας.
Επίσης, αναφέρθηκε στη σημερινή παρουσία στην Αθήνα του μεσολαβητή για το θέμα της ονομασίας των ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, χαρακτηρίζοντάς την πολύ σημαντική, και είπε πως έχει ζητήσει από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών να γίνει πλήρης ενημέρωση των κομμάτων και της Βουλής για τις συζητήσεις με τον κ. Νίμιτς.
Με αφορμή τη σημερινή συνεδρίαση της Γραμματείας της ΚΟΕΣ, ο κ. Βενιζέλος απηύθυνε εκ νέου κάλεσμα συσπείρωσης, ενότητας, αναζωπύρωσης της παραταξιακής συνείδησης, χωρίς αποκλεισμούς και προαπαιτούμενα.
«Η αίσθηση της σοβαρότητας των περιστάσεων και της παραταξιακής και εθνικής ευθύνης μας ενώνει» τόνισε και συμπλήρωσε ότι «δεν πρόκειται για συνέδριο κομματικής αυτοεπιβεβαίωσης και περιχαράκωσης αλλά παραταξιακού ανοίγματος, συστράτευσης και συμπόρευσης».
NEA.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου