Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Καλύτεροι όροι, λιγότεροι πόροι στο νέο συρρικνωμένο ΕΣΠΑ...



Οταν σε προετοιμάζουν για το χειρότερο και πέφτεις τελικά στα πιο μαλακά, μπορείς ίσως να πανηγυρίζεις. Οταν όμως κοιτάς από πού πέφτεις, τα πράγματα αποκτούν άλλες διαστάσεις.
Το νέο ΕΣΠΑ είναι μειωμένο κατά ...
33% από το προηγούμενο της περιόδου 2007 - 2013, των 24,3 δισ. ευρώ Το νέο ΕΣΠΑ είναι μειωμένο κατά 33% από το προηγούμενο της περιόδου 2007 - 2013, των 24,3 δισ. ευρώ Αυτή είναι η περίπτωση του νέου Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) για την περίοδο 2014-2020, για το οποίο λεγόταν πως θα περιοριστεί στα 11-14 δισ. λόγω των περικοπών στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, αλλά τελικά μας προέκυψαν 16,3 δισ. (συν 2 δισ. με υποσχετική μετά το 2016). Εξέλιξη, όμως, που δεν αποκρύπτει το γεγονός ότι το νέο ΕΣΠΑ είναι συρρικνωμένο κατά 33% από το προηγούμενο ΕΣΠΑ 2007-2013, των 24,3 δισ. ευρώ...

Βεβαίως, ο όγκος των χρηματοδοτήσεων που παρέχει το ΕΣΠΑ είναι ένα θέμα μόνο. Το άλλο είναι η δυνατότητα της χώρας-αποδέκτη να απορροφήσει τα κεφάλαια αυτά με αποδοτικό τρόπο (δηλαδή παραγωγικά για την οικονομία) συμπληρώνοντας με τη δική της συμμετοχή τη χρηματοδότηση. Και η αλήθεια είναι πως η απορροφητικότητα των πόρων του ΕΣΠΑ ήταν παραδοσιακά χαμηλή και μόλις το β' εξάμηνο του 2012 αυξήθηκε σημαντικά, με συνέπεια σε ετήσια βάση το ποσοστό των πραγματοποιηθεισών δαπανών να ανέρχεται στο 47,8% του ετήσιου στόχου, ενώ από πλευράς κοινοτικής συνδρομής -συμπεριλαμβάνοντας και τις προκαταβολές, όπως κάνει η Κομισιόν- το ποσοστό απορρόφησης να φθάνει το 57,2%.

Πέρα από την απόσταση που υπάρχει μεταξύ των επίσημων στοιχείων και της πραγματικής απορρόφησης με την τεχνητή αύξηση της απορρόφησης λόγω της αύξησης του ποσοστού συγχρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε 85%, αναδρομικά από το 2007, και σε 95% από τον Δεκέμβριο του 2011 για τις προβληματικές δημοσιονομικά χώρες, καθώς και στο «παρκάρισμα» πόρων σε Ταμεία Χαρτοφυλακίου (βλ. Ταμείο Επιχειρηματικότητας, «Εξοικονομώ κατ' Οίκον», JEREMIE και ΕΝΑΛΙΟ), ένας βασικός λόγος της σχετικά χαμηλής απορροφητικότητας είναι η αδυναμία του ελληνικού Δημοσίου να συγχρηματοδοτήσει τα εν λόγω προγράμματα εξαιτίας της δημοσιονομικής προσαρμογής που γίνεται κατά κανόνα εις βάρος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Από την άποψη αυτή η σημαντική βελτίωση των όρων χρηματοδότησης από το νέο ΕΣΠΑ (βλ. http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=342460) διευκολύνει σημαντικά από πλευράς ελληνικού Δημοσίου (ΠΔΕ) την απορρόφηση των πόρων. Ωστόσο, πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι και να μην πανηγυρίζουμε, γιατί παρά τα 24,3 δισ. της επταετίας 2007-2013, το ΑΕΠ της Ελλάδας μειώθηκε 20%!

Δεν είναι πανάκεια

Αυτό δεν σημαίνει πως το ΕΣΠΑ είναι το μόνο ουσιαστικά αναπτυξιακό εργαλείο που διαθέτουμε: αν δεν υπήρχε το ΕΣΠΑ, του οποίου η συμβολή στην αύξηση του ΑΕΠ υπολογίζεται σε 0,5% με 0,6% περίπου, τότε το ΑΕΠ της χώρας θα είχε μειωθεί το ίδιο διάστημα κατά 23,5%. Σημαίνει, όμως, πως το ΕΣΠΑ δεν μπορεί από μόνο του να αλλάξει τη δραματική κατάσταση και το αρνητικό κλίμα στην οικονομία.


Πολύ περισσότερο που εφεξής θα είναι σημαντικά μικρότερο. Χρειάζονται αλλαγές στην οικονομική πολιτική με κούρεμα χρέους και υλοποίηση μεταρρυθμίσεων...
Κ. ΚΑΛΛΩΝΙΑΤΗΣ
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: