Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

Ποιοι ''φουμάρουν'' το μέλλον της ΣΕΚΑΠ και των εργαζομένων της;


Μπορεί η κυβέρνηση να προβάλει ότι θέλει - και μάλιστα πολύ - τις ιδιωτικοποιήσεις για να σώσει επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας, ωστόσο κύκλοι της άλλα ...αφήνουν να γίνονται!
Ο λόγος για την πολύπαθη συνεταιριστική καπνοβιομηχανία της Θράκης ΣΕΚΑΠ - με μετόχους την υπό εκκαθάριση Αγροτική Τράπεζα και τον Συνεταιρισμό καπνοπαραγωγών ΣΕΚΕ- η οποία έχει αποφασιστεί να πωληθεί και βρίσκεται σε εξέλιξη, για δεύτερη φορά, η διαδικασία προσφορών.Ήδη στα χέρια των ενδιαφερομένων βρίσκεται, μετά την πρώτη άγονη προσπάθεια με 5 συμμετέχοντες στο διαγωνισμό μια, όπως όλα δείχνουν, καλή προσφορά από ελληνοτουρκικό κονσόρτσιουμ με διεθνή παρουσία στο χώρο των καπνών και του τσιγάρου.

Ωστόσο και ενώ ο Πρωθυπουργός κ. Α.Σαμαράς όχι μόνο υπερτονίζει την ανάγκη ιδιωτικοποιήσεων αλλά και μεταβαίνει σε λίγες ώρες στην Τουρκία με στόχο την προώθηση των επενδύσεων μεταξύ των δυο χωρών, η όλη υπόθεση για μια ακόμα φορά όπως και στο παρελθόν, "σκοντάφτει" σε κωλυσιεργίες διαφόρων, μη εξαιρουμένων ακόμα και των συνεταιριστών!
Είναι οι ίδιοι που θέτουν εμπόδια είτε με φανερό τρόπο στο διαδικαστικό μέρος είτε με "υπόγειες" κινήσεις και επίκληση ακατάληπτων για την διεθνοποιημένη εποχή που ζούμε, "επιχειρημάτων" με επίκληση δήθεν "εθνικών διλημμάτων ' όσον αφορά την τουρκική ιδιοκτησία ενός από τους δυο εταίρων της ενδιαφερόμενης κοινοπραξίας! Ένα "επιχείρημα" - στο μέτρο βεβαίως που η προσφορά είναι αξιόπιστη, δίνει ζωή και αναπτύσσει την ΣΕΚΑΠ,σώζει από την ανεργία τους περίπου 300 εργαζόμενους και εκατοντάδες καπνοπαραγωγούς με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην τοπική και υπερτοπική οικονομία- είναι έωλο την ώρα που έχουμε πολύ καλά, όπως χαρακτηρίζονται, παραδείγματα κοινής ελληνοτουρκικής επιχειρηματικής δράσης στην Ελλάδα και στην Τουρκία;
Τα "διλήμματα" και οι εκπρόθεσμοι
Τι σχέση μπορεί να έχει η υπόγεια επίκληση από διαφόρους "εθνικού θέματος" και να αναζητούν εναγωνίως, όπως λέγεται,και άλλες επενδυτικές προτάσεις αμφιβόλου ποιότητας αφού δεν έχουν σπεύσει μέχρι τώρα, την στιγμή που ήδη τρέχει κοινή ελληνοτουρκική επένδυση σε Μαρίνες στην Λέσβο και το Φάληρο; Τι είδους "αναστολές" επιχειρούν να καλλιεργήσουν κάποιοι- και πως τις ανέχεται η κυβέρνηση - όταν η Εθνική Τράπεζα έχει θυγατρική στην Τουρκία;Τι μπορεί - πιθανώς - να κρύβεται από πίσω από τις κωλυσιεργίες, όταν σε λίγες ώρες ο Πρωθυπουργός θα ηγηθεί αντιπροσωπείας και με Ελληνες επιχειρηματίες οι οποίοι θα αναζητήσουν επενδυτικές ευκαιρίες είτε εδώ είτε στην Τουρκία;
Και αν έχουν πράγματι "εθνικά διλήμματα" τότε γιατί οι ίδιοι τορπίλισαν και την πώληση, πριν μερικούς μήνες, της ΣΕΚΑΠ σε ινδικό κολοσσό που είχε κάνει τότε την καλύτερη προσφορά; Μήπως δεν είναι ο πραγματικός λόγος η τουρκική ιδιοκτησία του ενός συνεταίρου;
Mήπως, όπως ακούστηκε, κάποιοι να θέλουν να βάλουν στο παιγνίδι εκτός προθεσμιών και διαδικασιών και άλλον "παίχτη" παρόλο που η καταληκτική ημερομηνία της 15ης Οκτωβρίου έχει παρέλθει;
Όλα αυτά αν ισχύουν και επικρατήσουν , τι μηνύματα θα δοθούν στο εξωτερικό; Με τι "μούτρα" θα θελήσουμε σοβαρές προτάσεις για άλλες αποκρατικοποιήσεις ως χώρα;

Σχέσεις 18 ετών
Ποια είναι όμως η κοινοπραξία που συμμετέχει - με πρόταση και εγγυητικές επιστολές- στην διαδικασία; Εδράζονται οι φόβοι που κάποιοι προβάλλουν; Βεβαίως δεν μπορεί να πει κάποιος ότι όλες οι "ενστάσεις'΄ είναι κακοπροαίρετες.'Ότι δεν κρύβουν,ίσως, μια ιστορική επιφυλακτικότητα.Οποιοσδήποτε μπορεί να ισχυρισθεί ότι θέλει.Κανείς όμως δεν μπορεί να αποκλείσει οτιδήποτε χωρίς να δει τα οικονομικά δεδομένα και την μετοχική σύνθεση.
Σύμφωνα λοιπόν με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας η κοινοπραξία Seba Dis Ticaret Ve Nakliyat A.S./ ΕΛΓΕΓΑ είναι μια εταιρία ειδικού σκοπού ανήκουσα στην τουρκική εταιρία Seba Dis Ticaret Ve Nakliyat A.S. σήμερα κατά 81% και στην ελληνική εισηγμένη ΕΛΓΕΓΑ κατά 19%, με την δυνατότητα η δεύτερη να αυξήσει το ποσοστό της εντός 3 ετών σε 30%.
Η τουρκική εταιρία είναι μέλος μεγαλύτερου Ομίλου με πολλά υποκαταστήματα σε Τουρκία και Ευρώπη με δράσεις στα καπνά τις μεταφορές , ναυπηγική κ.α.Η Seba διατηρεί μια μακροχρόνια (18 χρόνια) εμπορική σχέση με την ΣΕΚΑΠ, η οποία της παράγει περίπου 30 μάρκες τσιγάρων που εξάγονται σε 20 χώρες της Ευρώπης της Αφρικής, της Ασίας , της Μέσης Ανατολής κ.α.
Από την άλλη η ελληνική ΕΛΓΕΚΑ είναι στο Χρηματιστήριο Αθηνών και είναι η μεγαλύτερη ελληνική εμπορική εταιρία στον κλάδο των τροφίμων από το 1974 ( τροφοδοτική αλυσίδα). Έχει συνεργασία με την κινεζική Cosco για την κατασκευή, ανάπτυξη και λειτουργία Κέντρου Διαχείρισης Κοντέινερς στον Πειραιά.
Οι όροι
Η Κοινοπραξία επιθυμεί να αγοράσει και το ποσοστό της (υπό εκκαθάριση) ΑΤΕ και της συνεταιριστικής ΣΕΚΕ στην ΣΕΚΑΠ στην ίδια τιμή, υψηλότερη από από την πιο πρόσφατη που είχε λάβει και αποδεχθεί τότε η ΑΤΕ Bank. Θα αυξήσει το Μετοχικό κεφάλαιο. Έχει δεσμευτεί ότι θα διατηρήσει ως κύριο προμηθευτή την ΣΕΚΕ, να αποπληρώσει τα υφιστάμενα χρέη προς αυτή και να διατηρήσει το προσωπικό της ΣΕΚΑΠ που εκτιμάται ότι θα αυξηθεί.. Έχει ως παραγωγή πάνω από 5 δις τσιγάρων μέχρι το 2017- αύξηση που θα προέλθει, λένε, από αύξηση του κύκλου εργασιών με ενίσχυση του δικτύου διανομής, ενώ θα εστιάσει και στις εξαγωγές σε όλο τον κόσμο - και τις ΗΠΑ.Εδώ λέγεται ότι θα παίξει ρόλο και η εμπειρία λοτζιστικ των μελών της κοινοπραξίας.
pheme.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: