Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Χαράτσι, Δημόσιο, ανασχηματισμός, τα «αγκάθια» Με δεδομένες τις διαφωνίες η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών



Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης εξω από το Μέγαρο Μαξίμου
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης εξω από το Μέγαρο Μαξίμου   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Σε κλίμα νευρικότητας πραγματοποιείται η σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών, το οποίοπηγάζει τόσο από τις δηλώσεις Βενιζέλου και Κουβέλη, οι οποίοι διαχωρίζουν την θέση τους στο θέμα του χαρατσιού, όσο και από την συζήτηση για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, που έχει ανοίξει κυρίως από την πλευρά της Ιπποκράτους.

Από το Μαξίμου διαμηνύεται ότι δεν μπορεί κάποιοι να εμφανίζονται πιο ευαίσθητοι από κάποιους άλλους.

Παρά την ένταση, βασική επιδίωξη του Μαξίμου είναι να εξευρεθεί λύση εν όψει της έλευσης της τρόικας. Ο πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει ότι παρά τις όποιες διαφωνίες, δεν είναι διατεθειμένος να διακινδυνεύσει την κυβερνητική συνοχή.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι άλλοι δύο πολιτικοί αρχηγοί που εκφράζουν μεν τις διαφωνίες τους, αλλά δεν έχουν πρόθεση να θέσουν σε κίνδυνο την κυβέρνηση.

Όπως αναφέρει Το Βήμα, το Μαξίμου εκτιμά ότι στο ζήτημα του χαρατσιού θα υπάρξει συμφωνία, καθώς δεν υφίσταται διαφορά εάν θα εισπράττεται ή όχι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και το 2013.

Η λύση, με βάση τις ίδιες πληροφορίες, είναι να υπάρξει μια ηπιότερη φορολόγηση των ακινήτων με χαμηλότερη αντικειμενική αξία, η οποία εκτιμάται ότι θα γίνει αποδεκτή από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Η μείωση στο ειδικό τέλος θα κυμανθεί μεταξύ 20-30% σε σύγκριση με το 2012 και η απώλεια εσόδων που θα προκύψει αναμένεται να καλυφθεί από τη διατήρηση του ΦΑΠ για ένα ακόμα έτος.

Ωστόσο, όπως μετέδωσε το Mega, η ΔΗΜΑΡ δεν συμφωνεί με την παράταση του χαρατσιού μέσω της ΔΕΗ ακόμη κι αν είναι μειωμένο το ποσό, όπως σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Κουβέλης θα διεκδικήσει να ισχύσει ο ενιαίος φόρος για τα ακίνητα, για τον οποίο θα υποστηρίξει ότι είναι εξίσου αποδοτικός.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος -αν και θα προσέλθει με την θέση ότι πρέπει να εφαρμοστεί ο ενιαίος φόρος ακινήτων- εμφανίζεται έτοιμος να συζητήσει κι άλλες εναλλακτικές για το χαράτσι, σε περίπτωση όμως που συμφωνήσουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί. Από την Ιπποκράτους διαμηνύεται ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να σηκώσει και πάλι το βάρος ενός μέτρου.

Τα ακανθώδη θέματα όμως είναι άλλα και έχουν να κάνουν με τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης. Αυτό αναμένεται να τεθεί επί τάπητος κυρίως από την πλευρά του κ. Βενιζέλου, ο οποίος το έχει αναφέρει αρκετές φορές, ενώ από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται έτοιμος για μια…«ανοικτή και ειλικρινή συζήτηση», όπως λένε πρόσωπα που συνομίλησαν μαζί του.

Επίσης, στο τραπέζι αναμένεται να τεθούν και άλλα θέματα, όπως οι μεγάλες υστερήσεις στα έσοδα και η πορεία υλοποίησης του φετινού προϋπολογισμού, το σχέδιο για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων που είναι και το κλειδί για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, αλλά και το πιο κρίσιμο ζήτημα για την ελληνική οικονομία, αυτό της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: