Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Αναγκαίο το «οκ» της τρόικας για δόση Έχει σημειωθεί πρόοδος, «αλλά να επιταχύνατε» το μήνυμα Eurogroup στην Ελλάδα


Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ
Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ   (Φωτογραφία:  Reuters )

Δουβλίνο, Ιρλανδία
Στην Ελλάδα έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, αλλά υπάρχει ανάγκη να επιταχυνθούν οι προσπάθειες, είπε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το Eurogroup, στο οποίο οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενημερώθηκαν από τον Έλληνα ομόλογό τους Γ.Στουρνάρα για την πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών μετά και την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα.

«Οι συζητήσεις είναι παραγωγικές και έχουν προχωρήσει καλά για μια σειρά μέτρα» σημείωσε πάντως, κάτι που προκαλεί ικανοποίηση στην Αθήνα.

Μάλιστα για τον επικεφαλής του Eurogroup οι τομείς-κλειδιά όπου πρέπει να δοθεί έμφαση είναι το δημοσιονομικό κενό, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων για τη δόση.

Όπως είπε ο Ντάισελμπλουμ η Αθήνα πρέπει να κάνει το μέγιστο δυνατό για να αποφύγει την ύπαρξη δημοσιονομικού κενού στο πρόγραμμα, να ολοκληρώσει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών το ταχύτερο δυνατό και για να υλοποιήσει τους προαπαιτούμενους όρους για την εκταμίευση της δόσης του δανείου.

Μόνο όταν η τρόικα ολοκληρώσει την αξιολόγησή της και ανάψει το πράσινο φως θα συναντηθεί η ομάδα εργασίας του Eurogroup (Euroworking Group) για να εγκρίνει την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, είπε ότι η Ελλάδα αναμένεται να λάβει 2,8 δισ. ευρώ για τη δόση του Μαρτίου και άλλα 7,2 δισ. ευρώ για το πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: