Η χρονική πίεση από την τρόικα ακυρώνει τα ειδικά ερωτηματολόγια αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων. Πώς θα οδηγηθούν στην έξοδο χιλιάδες υπάλληλοι
Στη μάχη των προσόντων θα κριθεί η παραμονή στο Δημόσιο για χιλιάδες υπαλλήλους, καθώς φαίνεται πως μπαίνει στον πάγο η διαδικασία αξιολόγησής τους λόγω της χρονικής πίεσης από την τρόικα.
Τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα ωθούν, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, την κυβέρνηση να επιστρατεύσει οριζόντια κριτήρια για να επιλέξει το πλεονάζον προσωπικό των υπουργείων.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή σχέδιο νόμου, όπου και θα αποτυπώνονται οι τυπικές προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούν οι δημόσιοι υπάλληλοι της κεντρικής κυβέρνησης για να καλύψουν τις μειωμένες θέσεις όπως αυτές προέκυψαν με βάση τα νέα οργανογράμματα.
Αυτή η απόφαση ελήφθη στη διάρκεια ευρείας σύσκεψης για τα φλέγοντα θέματα του δημόσιου τομέα, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη και Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη, του υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μανούσου Βολουδάκη και του γενικού γραμματέα Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου, Δημήτρη Βαρτζόπουλου.
Ειδικότερα, το νομοσχέδιο, που βρίσκεται στο τελικό στάδιο της κατάρτισής του, θα περιέχει τα τυπικά προσόντα τα οποία θα πρέπει να διαθέτουν οι δημόσιοι υπάλληλοι (όπως για παράδειγμα τα πτυχία, οι ξένες γλώσσες και η προϋπηρεσία) που θα κληθούν τελικά να καλύψουν τις νέες... τσεκουρωμένες θέσεις στη γενική κυβέρνηση.
Τα συγκεκριμένα κριτήρια, που δεν θα αφορούν στην αξιολόγηση των ικανοτήτων, θα εφαρμοστούν προς το παρόν στο προσωπικό, το οποίο σήμερα απασχολείται στις υπηρεσίες των υπουργείων.
Ωστόσο, θεωρείται πιθανό (ιδιαίτερα από τη στιγμή που τα χρονοδιαγράμματα είναι ασφυκτικά) να πιάσουν και τους εργαζομένους στους φορείς του Δημοσίου κάτω από τη γενική κυβέρνηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου