Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΝΑ ΥΠΕΓΡΑΨΕ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ



Γράφει ο Νίκος Κούτρικας
Δημοσιογράφος ΕΣΗΕΑ
Αγαπητό Fimotro,
Σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα η επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στην Κίνα ο οποίος με τιμές αρχηγού κράτους πραγματοποιεί την επίσκεψή του στην περιοχή με σκοπό τις επενδύσεις...
Ο Κινέζος ομόλογός του... 
Λι Κετζιανγκ κατα την διάρκεια του επίσημου γεύματος με επίσημο καλεσμένο τον Έλληνα πρωθυπουργό δήλωσε χαρακτηριστικά:

Λι Κετζιανγκ

Είμαστε παγκόσμιες ναυτιλιακές δυνάμεις και μπορούμε να συνεργαστούμε σε πολλούς τομείς.
Από το 2010 υπάρχει αυξημένη συνεργασία ενώ οι κινεζικές επιχειρήσεις επιθυμούν να ενεργοποιηθούν στους τομείς των υποδομών.
Θα κάνουμε ενέργειες ώστε να ενισχύσουμε τις εμπορικές συναλλαγές με στόχο το 2015 ο όγκος των συναλλαγών να φθάσει τα 8 δισ. ευρώ.


Ο ο κ. Λι Κετζιανγκ σημείωσε ότι η χώρα του είναι σύμμαχος στο Κυπριακό, ενώ ζήτησε την βοήθεια της Ελλάδας για την βελτίωση των σχέσεων της Κίνας με την ΕΕ με δεδομένο το γεγονός ότι η χώρα μας θα έχει την Ευρωπαϊκή Προεδρία το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Ζήτησε δε από την Ελλάδα να μειωθεί η γραφειοκρατία και να διευκολυνθεί η διαδικασία για την χορήγηση βίζας.
Ο Αντώνης Σαμαράς απάντησε ότι με το νέο επενδυτικό νόμο προβλέπονται διαδικασίες fast track που θα διευκολύνουν τις ενδεχόμενες κινεζικές επενδύσεις και πρόσθεσε:

Αντώνης Σαμαράς

Είμαστε εδώ για να τα βλέπουμε όλα βήμα βήμα και να διευκολύνουμε την συνεργασία μας.


Η Κινεζική πλευρά εξέφρασε το έντονο ενδιαφέρον της για την αποκρατικοποίηση του Ελευθέριος Βενιζέλος και την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Ο κ. Λι Κετζιανγκ γνώριζε λεπτομέρειες για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και όχι μόνο για την αναβάθμιση από τον Οίκο Fitch, αλλά και για τις σημερινές τιμές των ελληνικών spreads. Επίσης ο κινέζος πρωθυπουργός είχε, πλήρη γνώση για τα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη και τι είναι ή τι δεν είναι θετικό για την Κίνα, ενώ φάνηκε πως η κινεζική πλευρά επιδιώκει περαιτέρω ανάπτυξη και τη ....σταθερότητα του ευρώ σαν νόμισμα.
Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τους επικεφαλής της China Development Bank, του κινεζικού επενδυτικού κολοσσού που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 1 τρισ. δολαρίων!

Συμφωνίες που υπεγράφησαν ήταν οι εξής:

Διακρατικές συμφωνίες και πρωτοκόλλων σε τομείς όπως ο τουρισμός,
Η τεχνολογία,
Η Ενέργεια
Οι αποκρατικοποιήσεις υπεγράφησαν μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον κινέζο ομόλογό του Λι Κετσιάνγκ.

Ποιο αναλυτικά:


Υπεγράφη Πρωτόκολλο Συνεργασίας του ΤΑΙΠΕΔ με την China Development Bank. Η ελληνική πλευρά υπέγραψε Συμφωνητικό Συνεργασίας με την China Development Bank, με στόχο την προώθηση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών σε τομείς προτεραιότητας, όπως, τουρισμός και ακίνητα, τηλεπικοινωνίες, μεταφορές, ενέργεια και στη... χρηματοδότηση επενδύσεων. Η China Development Bank θα προωθεί επενδυτικά σχέδια του Invest in Greece σε κινεζικές επιχειρήσεις και κατόπιν αξιολόγησης, θα χρηματοδοτεί την υλοποίησή τους


Υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας με την κινεζική εταιρεία Huawei, από το οποίο προκύπτει ότι η εν λόγω εταιρεία τα επόμενα τρία χρόνια θα εγκαταστήσει στην Ελλάδα ένα σημαντικό διαμετακομιστικό κόμβο για προϊόντα της, ένα κέντρο έρευνας και καινοτομίας σε συνεργασία με κορυφαία ελληνικά ερευνητικά κέντρα και ελληνικές τεχνολογικές εταιρείες.Επιπλέον, η εταιρεία Huawei είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί με ελληνικά Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα και να παράσχει εκπαίδευση και θέσεις πρακτικής άσκησης σε φοιτητές και νέους πτυχιούχους.
Η Ελληνική πλευρά υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με την κινεζική εταιρεία ZTE, προκειμένου να καταστήσει το λιμάνι του Πειραιά διαμετακομιστικό κέντρο για τα προϊόντα της ZTE στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.
Τέσσερις συμφωνίες ελληνικών εφοπλιστικών εταιριών με την Τράπεζα Εισαγωγών Εξαγωγών της Κίνας υπεγράφησαν σήμερα αλλά και μία σε επίπεδο βιομηχανία και τροφίμων.
Επιστολή προσφοράς ασφαλισμένου δανείου 146,4 εκ. δολαρίων μεταξύ του Ναυτιλιακού Ομίλου Angelicoussis και της Τράπεζας Εισαγωγών Εξαγωγών της Κίνας για χρηματοδότηση κατασκευής 3 πολύ μεγάλων αερομεταφορέων αργού πετρελαίου (VLCC) με χωρητικότητα εκτοπίσματος 319.000 dwt.
Συμφωνία ασφαλισμένου δανείου 30 εκ. δολ. μεταξύ της ναυτιλιακής εταιρίας Diana Shipping και της ίδιας Τράπεζας για τη χρηματοδότηση κατασκευής 2 bulk carrier (φορεών μεγάλου χύδην φορτίου) με χωρητικότητα εκτοπίσματος 76.000 dwt.
Συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της Κινεζικής Τράπεζας και της Ελληνικής Ναυτιλιακής εταιρίας DYNAGAS για τη χρηματοδότηση 2 bulk carrier τύπου panamax με χωρητικότητα εκτοπίσματος 76.000 dwt.
Συμφωνια πλαισίου συνεργασίας μεταξύ της ελληνικής ναυτιλιακής PARAGON SHIPPING και του Κινεζικού Νηογνώμονα China Classification Society.
Συμφωνία πώλησης προιόντων της ελληνικής Ικτίνος (50 εκ. ευρώ για μάρμαρα και 10 εκ. ευρώ για κρασί και ελαιόλαδο) για 3 χρόνια στην κινεζική αγορά και ετήσια σύμβαση αγοράς ελαιολάδου μεταξύ της διεθνούς Κινεζικής εταιρείας Athena με την ελληνική Βοτζάκης της Κρήτης.



Και η επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά συνεχίζεται...


Σας ευχαριστώ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: