Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

Εγκλήματα μίσους στη Γερμανία Ξεκινά στο Μόναχο η δίκη των νεοναζί για τις δολοφονίες μεταναστών


Aστυνομικοί έξω από το δικαστικό μέγαρο του Μονάχου   (Φωτογραφία:  EPA pictures )

Μόναχο, Γερμανία
Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθεται τη Δευτέρα η Μπεάτε Τσέπε και άλλα τέσσερα άτομα, όλοι μέλη οργάνωσης νεοναζί, οι οποίοι κατηγορούνται ότι σκότωσαν μία αστυνομικό και εννέα μετανάστες -τούρκους και έναν έλληνα- μέσα σε μια δεκαετία.

Η τυχαία ανακάλυψη της ομάδας Εθνικό Σοσιαλιστικό Υπόγειο Ρεύμα (NSU), το οποίο είχε δράσει απαρατήρητο για τουλάχιστον μία δεκαετία, ανάγκασε τη Γερμανία να αναγνωρίσει ότι αντιμετωπίζει μεγαλύτερο και πιο επικίνδυνο πρόβλημα, όσον αφορά στον νεοναζισμό, από ό,τι αρχικά θεωρείτο πως υπήρχε.

Μάλιστα, στις αρχικές εκτιμήσεις της Αστυνομίας, οι φόνοι αποδόθηκαν στη λεγόμενη τουρκική μαφία. Όταν αποκαλύφθηκε ποιος κρύβεται από πίσω, ο επικεφαλής των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών αναγκάστηκε να παραιτηθεί.

Η δίκη, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Μοναχό, θα επικεντρωθεί στην 38χρονη Μπεάτε Τσέπε, η οποία κατηγορείται για συμμετοχή στη δολοφονία 8 τούρκων, ενός έλληνα και της αστυνομικού την περίοδο 2000-2007.

Θεωρείται ότι είχε ανάμειξη σε βομβιστικές επιθέσεις και απόπειρες εμπρησμού σε περιοχές μεταναστών στην Κολωνία καθώς και σε 15 ληστείες τραπεζών.

Η Τσέπε είχε παραδοθεί στην Αστυνομία το 2011. Είχε προηγηθεί συμπλοκή μεταξύ αστυνομικών και άλλων δύο μελών της ίδιας οργάνωσης, στη διάρκεια ληστείας. Τότε τα δύο άλλα μέλη έβαλαν τέλος στη ζωή τους.

Η αστυνομία όμως εντόπισε το όπλο που χρησιμοποίησαν στην απόπειρα της ληστείας, το οποίο ταυτοποιήθηκε με ορισμένες από τις επιθέσεις κατά των μεταναστών. Έτσι άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι της υπόθεσης.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις ιστορικές, κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις, η δίκη των NSU αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές υποθέσεις της ιστορίας της μεταπολεμικής Γερμανίας» δήλωσαν οι δικηγόροι της οικογένειας ενός εκ των θυμάτων.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: