Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Ελπίδες αφήνει η τρόικα Χρονική μετάθεση των στόχων για τις αποκρατικοποιήσεις συζήτησαν ΤΑΙΠΕΔ-τρόικα



Αθήνα
Μετά το ναυάγιο στη ΔΕΠΑ, τις δυσκολίες σε ό,τι αφορά την αποκρατικοποίηση της ΔΕΣΦΑ, τις εμπλοκές που εμφανίστηκαν στην πώληση του ΟΠΑΠ προκύπτει μέγα ζήτημα για την επίτευξη των στόχων του μνημονίου σε ότι αφορά τον αριθμό των αποκρατικοποιήσεων και κατ' επέκταση των εσόδων που θα αποφέρουν.

Αποτελεί πλέον κοινό μυστικό μεταξύ Αθήνας και δανειστών ότι ο στόχος για άντληση 2,6 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2013 θεωρείται πλέον ανέφικτος.

Στο πλαίσιο αυτό η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ εξέτασε με την τρόικα τη χρονική μετάθεση των στόχων και τον ανασχεδιασμό του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων, χωρίς -σύμφωνα με πληροφορίες- να καταλήξουν σε συγκεκριμένες αποφάσεις, αλλά με την τρόικα να δείχνει θετική διάθεση.

Επίσης η τρόικα φέρεται να επανέφερε την πρόταση για ανάληψη της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ από ξένους μάνατζερ.

Στη συνάντηση, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, συμμετείχαν οι κ.κ. Ματίας Μορς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Κλαους Μαζούχ από την ΕΚΤ, ενώ το ΔΝΤ εκπροσωπούσε ο Μπομπ Τραα στην θέση του Πόλ Τόμσεν.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών εμφανίστηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, διαλλακτικοί ως προς τη μετάθεση του οικονομικού στόχου, επισημαίνοντας ωστόσο ότι αυτό δεν πρέπει να ξεπεράσει το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Από την πλευρά του, το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες να παρουσιάσει το νέο πλάνο των αποκρατικοποιήσεων, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την απόκλιση στους στόχους του 2013.

Στο τραπέζι έπεσαν ιδέες για επιτάχυνση άλλων διαγωνισμών, όπως της ΕΥΔΑΠ, του ΟΛΠ, του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Στη συνάντηση συζητήθηκε και η εξέλιξη στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ.

Στελέχη, του ΤΑΙΠΕΔ επισημαίνουν ότι η επιτυχής έκβαση του διαγωνισμού για τον ΔΕΣΦΑ θα ανοίξει τον δρόμο και για την επανακήρυξη του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιος Σταυρίδης, «αν ολοκληρωθεί θετικά ο ΔΕΣΦΑ, αλλάζουν τα δεδομένα για τη ΔΕΠΑ και θα μπορούσαμε υπό προϋποθέσεις να δούμε πολύ πιο θετικό κλίμα και πολύ πιο ταχείες διαδικασίες για τη ΔΕΠΑ».

Η εβδομάδα κρίνεται κρίσιμη για την τελική έκβαση του διαγωνισμού για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ, με τους συμβούλους του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων να βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με την Αζέρικη Socar προκειμένου η εταιρεία να βελτιώσει την προσφορά της.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: