Αβεβαιότητα για το κατά πόσο η αισιοδοξία που επικρατεί θα μπορέσει να δημιουργήσει κλίμα εμπιστοσύνης στους επενδυτέςεκφράζει αρθρογράφος τουBloomberg τονίζοντας ταυτόχρονα πως η Ελλάδα έχει υποστεί τέτοια καταστροφή που καμία πλούσια χώρα δεν έχει ζήσει εν καιρώ ειρήνης.
Ειδικότερα, στο άρθρο του με τίτλο«Ήρθε η ώρα να ποντάρουμε στο Greekovery;» ο Μάθιου Κλάιν αναρωτιέται κατά πόσο έχει έρθει η ώρα να επιστρέψουν οι επενδυτές στην Ελλάδα, ποντάροντας σε ένα «Greekovery» που θα δώσει τη θέση του στο διαβόητο «Grexit».
«Αυτή μπορεί να μην φαίνεται η καλύτερη στιγμή για να επενδύσει κανείς στην Ελλάδα. Η οικονομία έχει συρρικνωθεί πάνω από 1/5 από το 2008 και αν οι αναλυτές που ερωτήθηκαν από το Bloomberg δεν κάνουν λάθος, θα δούμε συγκεντρωτικά μια πτώση της τάξης του 25% σε μια περίοδο 7 ετών- μια καταστροφή που καμία πλούσια χώρα δεν έχει ζήσει εν καιρώ ειρήνης από την (εποχή) της Μεγάλης Ύφεσης» γράφει και αναρωτιέται αν όντως η ελληνική οικονομία είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει την πολυαναμενόμενη στροφή.
Ο Μάθιου Κλάιν αφού παραθέτει συνοπτικά τα επιχειρήματα που ακούγονται, όπως η αντιμετώπιση των «διαρθρωτικών ανισορροπιών» από την ελληνική κυβέρνηση και η μεγαλύτερη ευλιγισία στην αγορά εργασίας, τονίζει πως όντως από τη μία πλευρά υπάρχει η ελπίδα πως αυτές οι αλλαγές θα προσελκύσουν νέες επενδύσεις από τις επιχειρήσεις, ωστόσο από την άλλη πλευρά υπάρχει το εύλογο ερώτημα πως θα μπορέσει να χρηματοδοτηθεί μια τέτοια επένδυση.
Σε αυτό το σημείο ο αρθρογράφος παραθέτει και την εκτίμηση του Διευθυντή Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank, Μιχάλη Μασουράκη, ότι «όλες οι βελτιώσεις του κόσμου δεν θα βοηθήσουν αν δεν επιστρέψει η ρευστότητα».
«Παρότι υπάρχουν όλοι αυτοί οι λόγοι για επιφυλακτική αισιοδοξία, έχω ακόμη αμφιβολίες. Ο Ντανιέλ Αντονούτσι, οικονομολόγος στην Morgan Stanleyπιστεύει ότι η Ελλάδα θα σημειώσει ανάπτυξη με ετήσιο ρυθμό περίπου 2,8%, αρχής γενομένης από το 2015 και θα συνεχίσει σε αυτό το μονοπάτι…Αυτή η πρόβλεψη υπονοεί ότι το ελληνικό ΑΕΠ δεν θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2007 παρά στα τέλη της δεκαετίας του 2020. Αν η ΕΚΤ και ο ''πυρήνας'' της ευρωζώνης με επικεφαλής την Γερμανία, δεν δράσουν αποφασιστικά, οι Έλληνες δεν έχουν πολλές επιλογές πέρα από το να κάνουν υπομονή. Αλλά (το ερώτημα είναι) οι επενδυτές θα περιμένουν τόσο πολύ;».
http://newpost.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου