Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

Όχι σε άλλα μέτρα, λέει ο Στουρνάρας...




«Δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα για το 2013 και το 2014, αν τηρηθούν πιστά τα χρονοδιαγράμματα και ο προϋπολογισμός», δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο...
«Βήμα της Κυριακής», ενώ τονίζει ότι «μπορούμε να ελπίζουμε σε ανάκαμψη το 2014», κάτι που σημειώνει πως θα φανεί τους επόμενους μήνες.

Ο υπουργός Οικονομικών, σε ερώτηση για το εάν η τρόικα θα ζητήσει νέα μέτρα τον Οκτώβριο, τονίζει ότι «αν συνεχίσουμε να τηρούμε πιστά τα χρονοδιαγράμματα και τον προϋπολογισμό, δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα για το 2013-2014». Πρέπει, όμως, να αντιληφθούμε όλοι ότι η μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων μας δεν είναι μία απαίτηση κάποιων ξένων που θέλουν να μας τιμωρήσουν, αλλά ο μόνος τρόπος να εξυγιάνουμε τα δημόσια οικονομικά, να απαλλαγούμε από το μνημόνιο και να βελτιώσουμε τη διαπραγματευτική θέση μας, όσον αφορά την περαιτέρω εξωγενή μείωση του χρέους».

Παράλληλα, παραδέχεται ότι «ορισμένες αλλαγές στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού δεν υλοποιούνται όσο γρήγορα θα επιθυμούσαμε».

Στη συνέντευξη που παραχώρησε μία ημέρα μετά τη συνάντησή του με το Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο κ. Στουρνάρας υποστηρίζει ότι το χρηματοδοτικό κενό, μετά τον Ιούλιο του 2014, είναι μικρό, για να δημιουργήσει το οποιοδήποτε πρόβλημα. «Ως τον Ιούλιο του 2014, δεν τίθεται θέμα χρηματοδοτικού κενού. Για το υπόλοιπο της περιόδου του προγράμματος, το προβλεπόμενο κενό είναι μικρό, για να δημιουργήσει οποιοδήποτε πρόβλημα. Είμαι βέβαιος ότι οι εταίροι μας θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για επαρκή χρηματοδότηση, όσο εμείς θα τηρούμε τις δικές μας», ανέφερε.

Για το θέμα του χρέους, αλλά και για τη συζήτηση που άνοιξε για το κατοχικό δάνειο, ο κ. Στουρνάρας συναρτά τις όποιες εξελίξεις με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος. «Επιδίωξή μας στη φάση αυτή είναι να εφαρμοστεί με ουσιαστικό τρόπο η δέσμευση του Eurogroup, που λέει ότι, αν επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα, οι εταίροι μας θα λάβουν κατάλληλα μέτρα, ώστε να μειωθεί περαιτέρω το δημόσιο χρέος της Ελλάδας.

Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για «τετραετές “πάγωμα” στην αποπληρωμή τόκων», εκτιμά ότι η αξιωματική αντιπολίτευση αποδέχεται πλέον το μνημόνιο, προσθέτοντας ωστόσο ότι μία μονομερής ενέργεια θα μπορούσε να αποβεί μοιραία. «Αποδέχονται πια το μνημόνιο και προσπαθούν να παρουσιάσουν το κόμμα τους ως τη μόνη πολιτική δύναμη που θα το διαπραγματευτεί. Η πραγματικότητα είναι ότι διαπραγμάτευση του μνημονίου γίνεται σε συνεχή βάση και μεγάλη ένταση από την κυβέρνηση», αναφέρει ο κ. Στουρνάρας. «Τα ευχολόγια και οι ανεδαφικές προτάσεις ίσως να ενθουσιάζουν το κομματικό κοινό, αλλά δεν σώζουν τη χώρα από τη χρεοκοπία. Αντίθετα, οι θυσίες του ελληνικού λαού και η προσήλωση στην αναδιάρθρωση της οικονομίας έφεραν αποτέλεσμα και απέτρεψαν την πορεία προς την καταστροφή», προσθέτει.

Στα φορολογικά, ο κ. Στουρνάρας θέτει ως επόμενο στόχο, μετά τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, τη μείωση των φορολογιών συντελεστών εισοδήματος και στη συνέχεια των έμμεσων φόρων. Μάλιστα, προτεραιότητά του δηλώνει πως είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής: «Σας διαβεβαιώ ότι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητά μου ως υπουργού Οικονομικών. Γνωρίζω πολύ καλά ότι, χωρίς επιτυχία σε αυτόν τον τομέα, το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής δεν είναι βιώσιμο ούτε οικονομικά ούτε κοινωνικά».

Επίσης, προαναγγέλλει «τρόπους επιβράβευσης» των φορολογουμένων για τη συλλογή αποδείξεων και απαντά στην κριτική για το ζήτημα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. «Το υπουργείο εξετάζει τρόπους επιβράβευσης των φορολογουμένων που συλλέγουν αποδείξεις, μέσω των κατάλληλων κινήτρων και σύντομα θα μπορούμε να κάνουμε πιο συγκεκριμένες ανακοινώσεις για το συγκεκριμένο θέμα».


Δεν υπάρχουν σχόλια: