Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Παραπομπή του Βίκτωρα Ρέστη για ανακριβή «πόθεν έσχες» προτείνει ο εισαγγελέας...


crimenet.gr
Το εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για ανακριβείς δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης «δείχνει» στον εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη, με πρόταση του προς το αρμόδιο δικαστικό Συμβούλιο, ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Γιάννης Δραγάτσης.

Ο ...
εισαγγελικός λειτουργός προτείνει στους δικαστές να παραπέμψουν σε δίκη τον εφοπλιστή και εισηγείται επίσης να μην αρθεί ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα που του έχει επιβληθεί, μετά την απολογία του στον 7ο τακτικό ανακριτή Αθηνών για την υπόθεση των δηλώσεων «πόθεν έσχες».

Η κατηγορία σε βάρος του κ. Ρέστη αφορά, σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί σε βάρος του, την παράλειψη δήλωσης συμμετοχής του σε δεκάδες εταιρίες στα «πόθεν έσχες» των ετών 2008 έως και 2012. Η υποχρέωση δήλωσης περιουσιακής κατάστασης για τον εφοπλιστή ξεκίνησε από το έτος 2007 λόγω της σχέσης του ως μεγαλομετόχου με την FBBank.

Όπως προέκυψε από την έρευνα που διενεργήθηκε από την Αρχή για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, αρμόδια για τους ελέγχους πόθεν έσχες, ο κατηγορούμενος κατά τις δηλώσεις των ετών 2008, 2009, 2010 και 2011 δήλωσε συμμετοχή του, με οποιοδήποτε τρόπο, σε 6 εταιρείες ανά τον κόσμο, ενώ το 2012 δήλωσε αντιστοίχως συμμετοχή σε 8. Πλην όμως, όπως αναφέρεται και στην εισαγγελική πρόταση, η Αρχή διαθέτει ενδείξεις για συμμετοχή του κ. Ρέστη σε περίπου 251 εταιρείες, κάποιες εκ των οποίων εξωχώριες με έδρα τη Λιβερία και τις νήσους Μάρσαλ, στοιχεία που ο εφοπλιστής δεν συμπεριέλαβε στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης.

Ο ίδιος ο κατηγορούμενος επιχειρηματίας φέρεται να έχει αρνηθεί τις κατηγορίες που του αποδίδονται για την σχέση του με τα επίμαχα νομικά πρόσωπα - εξωχώριες εταιρείες κλ.π.-, υποστηρίζοντας ότι δεν αποτελούν περιουσιακά του στοιχεία.

Την υπόθεση των ανακριβών δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης θα κρίνει τις επόμενες ημέρες το δικαστικό συμβούλιο που θα αποφανθεί αν θα παραπέμψει σε δίκη ή όχι τον εφοπλιστή.

Ο κ. Ρέστης παραμένει από χθες υπό κράτηση, μετά τη σύλληψη του με βάση ένταλμα της ανακρίτριας που χειρίζεται την υπόθεση δανείου 5,8 εκατομμυρίων που χορήγησε η FBB με φερόμενο τελικό αποδέκτη πρώην συνεργάτη του εφοπλιστή, ο οποίος καταζητείται.

Για την υπόθεση αυτή ο εφοπλιστής θα απολογηθεί, για τις κατηγορίες της υπεξαίρεσης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, την Παρασκευή το πρωί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: