Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Τόση είναι η μέση ενιαία σύνταξη

Τόση είναι η μέση ενιαία σύνταξη
Στα 918,49 ευρώ, ανέρχεται το μέσο μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις, προ φόρου και κρατήσεων υγειονομικής περίθαλψης, σύμφωνα με τη δεύτερη έκθεση του Ενιαίου Συστήματος Ελέγχου και Πληρωμών Συντάξεων «ΗΛΙΟΣ» για τις συντάξεις του Ιουλίου.
Τα αποτελέσματα της έκθεσης παρουσίασαν σήμερα, ο υπουργός Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιάννης Βρούτσης ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παναγιώτης Κοκκόρης και ο διευθύνων σύμβουλος της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ Α.Ε) Χρήστος Χάλαρης.
Το μέσο εισόδημα από συντάξεις, στο οποίο αθροίζονται όλες οι συντάξεις που λαμβάνει ένας συνταξιούχος, είναι τον Ιούλιο λίγο μεγαλύτερο από τα 907,65 ευρώ που ήταν τον περασμένο μήνα και αυτό, σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, οφείλεται στην αναστολή της σύνταξης των συνταξιούχων που είχαν προβλήματα με τον ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ.
Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ, από τις 96.000 που ανεστάλησαν τον Ιούνιο, προσήλθαν και καταγράφηκαν οι 43.000, ενώ άλλες 43.000 δεν έχουν εμφανισθεί μέχρι σήμερα. Στους συνταξιούχους αυτούς δεν θα καταβληθούν ούτε οι συντάξεις Ιουλίου.
«Για πολύ σημαντικές, μικρής και μεγάλης κλίμακας, μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τον τελευταίο χρόνο» έκανε λόγο, σχολιάζοντας τη λειτουργία του νέου συστήματος, ο υπουργός Εργασίας, που τόνισε, ότι «οι μεταρρυθμίσεις δεν υπαγορεύτηκαν από τις δεσμεύσεις μας στο πλαίσιο του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά από την κοινή λογική, από τη δική μας θέληση να αλλάξουμε και να νοικοκυρέψουμε τα πράγματα. Επιδιώξαμε να αναβαθμίσουμε δομές και θεσμούς σύμφωνα με τα καλύτερα Ευρωπαϊκά πρότυπα, αλλά και να εδραιώσουμε το αίσθημα της δικαιοσύνης προς όλους τους πολίτες».
Ο κ. Βρούτσης που αναμένεται να συναντηθεί με το κλιμάκιο της τρόικας, αύριο το πρωί στις 8:00, απέδωσε τις καθυστερήσεις που υπήρξαν κατά το παρελθόν στις προσπάθειες για το οργανωτικό «νοικοκύρεμα του ασφαλιστικού συστήματος» σε «αδράνεια και η αναβλητικότητα» και πρόσθεσε ότι σήμερα, αυτό το «νοικοκύρεμα» έχει επιτευχθεί.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο «Ενιαίο Σύστημα Ελέγχου και Πληρωμών Συντάξεων «ΗΛΙΟΣ», με το οποίο, όπως είπε, «η χώρα μας απέκτησε, για πρώτη φορά, πλήρη και σαφή εικόνα για το σύνολο των συντάξεων, των συνταξιούχων και των συνταξιοδοτικών δαπανών. Στο ίδιο πλαίσιο ενέταξε και το σύστημα «ΑΡΙΑΔΝΗ», «το οποίο διασυνδέοντας με άμεσο τρόπο τα ληξιαρχεία της χώρας με τα ασφαλιστικά ταμεία, σταμάτησε οριστικά την αιμορραγία των ταμείων από τη χορήγηση συντάξεων σε μη δικαιούχους».
Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «ΗΛΙΟΣ», ο συνολικός αριθμός των συνταξιούχων ανέρχεται σε 2.714.191 άτομα. Ο αριθμός των συντάξεων ανέρχεται σε 4.445.973, ενώ η μηνιαία δαπάνη για συντάξεις ανέρχεται σε 2.303.730.739,24 ευρώ.
Το μέσο μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις στις γυναίκες ανέρχεται στα 762,24 ευρώ, αισθητά χαμηλότερο από εκείνο των ανδρών το οποίο ανέρχεται στα 1.058,47 ευρώ.
Σχολιάζοντας την απόκλιση αυτή, τα στελέχη της ΗΔΙΚΑ επεσήμαναν ότι οφείλεται στο γεγονός ότι οι γυναίκες υπολείπονται των ανδρών σε ότι αφορά τη συμμετοχή τους στην παραγωγική διαδικασία.
Η περιφέρεια με τη μεγαλύτερη δαπάνη σε συντάξεις, ως ποσοστό συμβολής του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ σε τιμές 2010), είναι η Ήπειρος με ποσοστό 17,4%, ενώ αντίστοιχα η περιφέρεια με τη μικρότερη δαπάνη σε συντάξεις, είναι το Νότιο Αιγαίο με ποσοστό 7,7%.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η πλειοψηφία των κυρίων και επικουρικών συντάξεων βρίσκεται ανάμεσα στα 500 και τα 1000, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό στις κύριες συντάξεις γήρατος (περίπου 29%) ξεπερνά τα 1.000 ευρώ.
Προκύπτει επίσης, πως 1.422.739 συνταξιούχοι λαμβάνουν μία μόνο σύνταξη, 929.936 λαμβάνουν δύο συντάξεις και 297.899 συνταξιούχοι λαμβάνουν τρεις συντάξεις. Πολύ περιορισμένος αριθμός λαμβάνει πάνω από επτά συντάξεις.

Πηγή: ΑΜΠΕ
enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: