Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

«Πολιτική συμφωνία» στο Eurogroup Τμηματική εκταμίευση της επόμενης δόσης, τον Ιούλιο το πρώτο μέρος


Τμηματική εκταμίευση της επόμενης δόσης, τον Ιούλιο το πρώτο μέρος
  (Φωτογραφία:  Reuters )

Βρυξέλλες, Βέλγιο
Στην πολυαναμενόμενη «πολιτική συμφωνία» για την έγκριση της επόμενης δόσης και την τμηματική -όπως όλα έδειχναν- καταβολή της κατέληξε το Eurogroup. Μέχρι τον Οκτώβριο η Ελλάδα θα λάβει 6,8 δισ. ευρώ, (και όχι τα 8,1 δισ. ευρώ) λόγω κωλύματος της Γερμανίας.

Η πρώτη υποδόση, όπως είπε ο επικεφαλής Γ.Ντάισελμπλουμ, θα είναι συνολικά 4 δισ. ευρώ (2,5 δισ. ευρώ από τον EFSF και 1,5 δισ. ευρώ επιστροφές κερδών από ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες των χωρών του ευρώ) και δεν θα εκταμιευθεί νωρίτερα από το τέλος Ιουλίου.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να δοθεί είναι μέχρι τις 19 Ιουλίου να έχουν εκπληρωθεί οι προαπαιτούμενες ενέργειες, κυρίως σε ό,τι αφορά την κινητικότητα στο δημόσιο και τον νέο κώδικα φορολογίας.

Η επόμενη υποδόση θα είναι ακόμη μικρότερη, 1 δισ. ευρώ, (500 εκατομμύρια ευρώ από τον EFSF και 500 εκατ. ευρώ από επιστροφές κερδών των κεντρικών τραπεζών), και θα καταβληθεί τον Οκτώβριο υπό την προϋπόθεση και πάλι ότι η Αθήνα θα έχει εκπληρώσει τις μνημονιακές υποχρεώσεις της σε ό,τι αφορά κυρίως τις ιδιωτικοποιήσεις και τη δημόσια διοίκηση.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γ.Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι η απόφαση για την εκταμίευση των 6,8 δισ. στηρίχθηκε στα στοιχεία που υπήρχαν από το Μαϊο για τις ανάγκες χρηματοδότησης της χώρας.

Σε ό,τι αφορά το μέρος της δόσης, 1,8 δισ. ευρώ, που αναλογεί στο ΔΝΤ, το Ταμείο θα συνεδριάσει στις 29 Ιουλίου. Το Ταμείο θα κρίνει την έκθεση της τρόικας και την πορεία των προαπαιτούμενων μέτρων είπε η Κριστίν Λαγκάρντ, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα αποφασίσει την εκταμίευση των 1,8 δισ. ευρώ, χωρίς να αντιμετωπίζει πρόβλημα με το χρηματοδοτικό κενό.

Για την τμηματική καταβολή της δόσης είχαν προϊδεάσει οι δηλώσεις των υψηλόβαθμων ευρωπαίων αξιωματούχων, και κυρίως η ανακοίνωση της τρόικας που πέραν της προόδου διαπίστωσε και σημαντικές καθυστερήσεις στην εφαρμογή μέτρων.

Η Αθήνα θα ήθελε περισσότερα

«Η απόφαση του Eurogroup είναι ικανοποιητική και σε γενικές γραμμές αυτό που περιμέναμε» σημείωσε ο αξιωματούχος στο Reuters.

«Θα θέλαμε να λάβουμε περίπου 1,8 δισ. ευρώ επιπλέον. Τα χρήματα αυτά, το τελευταίο μέρος της χρηματοδότησης από την ευρωζώνη για το 2013, θα μεταφερθούν τώρα πιθανότατα για τον Νοέμβριο ή αργότερα, λόγω των εκλογών στη Γερμανία» πρόσθεσε.

Το ανακοινωθέν του Eurogroup για την Ελλάδα

«Το Eurogroup ενημερώθηκε για την έκβαση της τρίτης αποστολής αξιολόγησης του δεύτερου προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας και καλωσορίζει την συμφωνία σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων μεταξύ της Ελλάδας και της τρόικας για τους αναθεωρημένους όρους του προγράμματος.

Το Eurogroup σημειώνει με ικανοποίηση ότι το πρόγραμμα βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό σε τροχιά, με τις προαπαιτούμενες δράσεις να αναμένεται να εφαρμοστούν σύντομα. Η Ελλάδα έχει καταγράψει περαιτέρω πρόοδο στην εφαρμογή των δημοσιονομικών και δομικών μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται από το πρόγραμμα, αν και σε ορισμένους τομείς με αργό ρυθμό.

To Εurogroup σημειώνει ακόμα ότι οι προοπτικές της οικονομίας παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες από την προηγουμένη αξιολόγηση και ενθαρρύνεται από τα πρώτα σημάδια που δείχνουν σταδιακή επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014.

Το Eurogroup επαινεί τις αρχές για την συνεχή δέσμευση τους να εφαρμόσουν τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη οδηγήσει σε σημαντική βελτίωση στην ανταγωνιστικότητα, σε μια εντυπωσιακή ενίσχυση της δημοσιονομικής θέσης και σε έναν πιο ανθεκτικό τραπεζικό τομέα.

Οι μεταρρυθμίσεις αυτές αποτελούν κλειδί για μια σταθερή ανάπτυξη και απασχόληση και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών. Ως εκ τούτου, το Eurogroup εκφράζει την εκτίμηση του για τις προσπάθειες που έχουν καταβάλλει οι Έλληνες πολίτες.

Την ίδια ώρα, απαιτείται σημαντική περαιτέρω προσπάθεια τις επόμενες εβδομάδες για την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων δράσεων που απαιτούνται για την επόμενη εκταμίευση.

Ειδικότερα, οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις της δημόσιας διοίκησης θα πρέπει να προχωρήσουν για να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα ενόσω θα μειώνεται σταθερά το μέγεθος του και περαιτέρω προσπάθειες είναι απαραίτητες για την βελτίωση της συλλογής των εσόδων από φόρους.

Η διασφάλιση γρήγορης και άμεσης εφαρμογής όλων των μεταρρυθμιστικών μέτρων που απομένουν, συμπεριλαμβανομένων των προαπαιτούμενων δράσεων, είναι εξαιρετικά σημαντική για τον περιορισμό των κινδύνων του προγράμματος και την έλευση σταθερής ανάπτυξης και απασχόλησης και για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών.

Το Eurogroup εξουσιοδοτεί το Eurogroup Working Grouo (ΕWG) να εγκρίνει την επόμενη δόση του EFSF, η οποία ανέρχεται σε 3 δισ. ευρώ. Η δόση θα εκταμιευτεί σε δύο επιμέρους υπο-δόσεις. Η πρώτη υπο-δόση των 2,5 δισ. ευρώ θα εγκριθεί από το EWG και το Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF, μετά την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων δράσεων, μόλις τα κράτη μέλη ολοκληρώσουν τις αντίστοιχες εθνικές διαδικασίες.

Η εκταμίευση της δεύτερης υπο-δόσης των 0,5 δισ. ευρώ θα γίνει τον Οκτώβριο του 2013, σε εξάρτηση με την εφαρμογή των βασικών όρων (milestones) του MoU, όπως συμφωνήθηκαν από την τρόικα και την Ελλάδα.

Επιπλέον, ένα ποσό 2 δισ. ευρώ, αντίστοιχο με τα έσοδα του χαρτοφυλακίου SMP των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης το 2012, θα εκταμιευτεί στον ειδικό λογαριασμό για την Ελλάδα. Ένα πρώτο μέρος 1,5 δισ. ευρώ θα περάσει στον ειδικό λογαριασμό της Ελλάδας μαζί με την εκταμίευση της πρώτης υπο-δόσης του EFSF. Τo υπόλοιπο 0,5 δισ. ευρώ θα περάσει στον ειδικό λογαριασμό της Ελλάδας μαζί με την εκταμίευση της δεύτερης υπο-δόσης του EFSF».
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: