Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Ενισχύσεις σε 10.000 επιχειρήσεις από το ΕΣΠΑ



Από αρχές Οκτωβρίου αναμένεται να διοχετευθούν πόροι από το ΕΣΠΑ σε 10.000 με 12.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Σε αγώνα δρόμου για την απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ και τη διοχέτευση της πολύτιμης ρευστότητας στην οικονομία  μέσα από το πρόγραμμα για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
Πρόκειται, σύμφωνα με την Καθημερινή, για ενισχύσεις που θα δοθούν στους τομείς μεταποίησης, τουρισμού, εμπορίου και υπηρεσιών, μέσα από τις οποίες επιδιώκεται να επιδοτηθούν 10.000 έως 12.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να δημιουργηθούν 4.000 θέσεις εργασίας και να υλοποιηθούν συνολικές επενδύσεις ύψους 900 εκατομμυρίων ευρώ.
Η δημόσια δαπάνη ανέρχεται στα 456 εκατομμύρια ευρώ, ενώ συνολικά μαζί με την εθνική συμμετοχή το ύψος των επενδύσεων εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 900 εκατομμύρια ευρώ.
Οι επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα μπορούν εκτός από τραπεζική χρηματοδότηση να κάνουν χρήση για την κάλυψη της ίδιας συμμετοχής των χρηματοδοτικών εργαλείων του ΕΣΠΑ, όπως αυτών της ΕΤΕΑΝ Α.Ε., του Ταμείου Επιχειρηματικότητας και του προγράμματος Jeremie.
Να σημειωθεί ότι οι τράπεζες έχουν δεσμευθεί να καθορίσουν μηνιαίους στόχους για τη δανειοδότηση των επιχειρήσεων μέσα από τα κονδύλια που προέρχονται από το ΕΣΠΑ.
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστής Χατζηδάκης, επισκέφθηκε τα γραφεία της εταιρείας ΕΛΑΝΕΤ, που έχει αναλάβει ως εταίρος του ΕΦΕΠΑΕ (Ενδιάμεσος Φορέας Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα) τη διαχείριση και αξιολόγηση των αιτήσεων για τις Περιφέρειες Αττικής, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.
Η αξιολόγηση των αιτήσεων στο σύνολο των περιφερειών της χώρας από τους αντίστοιχους εταίρους του ΕΦΕΠΑΕ ξεκίνησε την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου και, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, από τις αρχές Οκτωβρίου μπορούν να αρχίσουν οι εκταμιεύσεις των ενισχύσεων προς τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα. Ειδικότερα:
• Από τις 23.000 προτάσεις που είχαν υποβληθεί έχει ήδη ολοκληρωθεί η αξιολόγηση για 15.000. Οι προτάσεις αυτές βρίσκονται στο στάδιο σύνταξης της εισήγησης προς τις Επιτροπές που έχουν συγκροτηθεί ανά περιφέρεια και οι οποίες γνωμοδοτούν προς το υπουργείο Ανάπτυξης για τη σειρά κατάταξης των προτάσεων, ανάλογα με τη βαθμολογία που συγκεντρώνουν, τον προϋπολογισμό των επενδυτικών σχεδίων και τις ενισχυόμενες επιλέξιμες ενέργειες και την ένταξή τους ή μη στο πρόγραμμα.
• Οι υπόλοιπες 8.000 αιτήσεις βρίσκονται στο στάδιο της πρώτης, δεύτερης ή τρίτης (όπου χρειάζεται) αξιολόγησης. Οι γνωμοδοτήσεις των επιτροπών προς το υπουργείο από όλες τις περιφέρειες αναμένονται προς το τέλος Σεπτεμβρίου και η τελική απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης, που θα περιλαμβάνει τις προτάσεις που εντάσσονται στο πρόγραμμα, αναμένεται να εκδοθεί αμέσως μετά. Από τις αρχές Οκτωβρίου οι επενδυτές θα μπορούν να εισπράττουν προκαταβολές ή, για τις περιπτώσεις που έχουν ήδη προχωρήσει σε δαπάνες χωρίς να γνωρίζουν αν θα ενταχθούν ή όχι στο πρόγραμμα, μπορούν να ζητήσουν την πιστοποίησή τους, προκειμένου να εισπράξουν τις ανάλογες ενισχύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: