Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Η επόμενη μέρα της συνάντησης Σαμαρά - Ομπάμα: Τα μηνύματα στήριξης και το χαρτί της Αμμοχώστου



Τι συζητήθηκε ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα. Ποια θέματα κυριάρχησαν στην ατζέντα των συναντήσεων
Πέραν κάθε προσδοκίας χαρακτηρίζουν πηγές στην Ουάσιγκτον την υποδοχή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, οι οποίοι τον στήριξαν και σε πολιτικό επίπεδο και στο θέμα της οικονομίας.
Η ατμόσφαιρα και στις δύο συναντήσεις ήταν εξαιρετική και η αντιμετώπιση προς τον πρωθυπουργό φιλική και έντονα υποστηρικτική και χαρακτηρίζονται σημαντικές οι αναφορές στην οικονομική κρίση που βιώνει ο ελληνικός λαός.
Οι δύο ηγέτες προχώρησαν σε μια ανασκόπηση όλων των θεμάτων, αλλά στάθηκαν τον περισσότερο χρόνο στην οικονομία.

Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, ο Μπαράκ Ομπάμα τοποθετήθηκε για τον τρόπο με τον οποίο βλέπει τα πράγματα στην Ευρώπη, αναγνώρισε τις θυσίες του ελληνικού λαού και τόνισε πως γνωρίζει τι περνά η κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.
Είναι σημαντικό ότι η αμερικανική πλευρά αναγνωρίζει πως πλέον η οικονομική κρίση "δεν είναι μόνο πρόβλημα της Ελλάδας".
Ο Έλληνας πρωθυπουργός του εξήγησε λεπτομερειακά όλα όσα έχει κάνει η χώρα, μίλησε για το θέμα της ενέργειας, ιδιαίτερα στους νέους, και εξήγησε ότι προβλέπει ότι φέτος η χώρα θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα.
Η αμερικανική πλευρά δεν έχει κάνει γνωστή τη θέση της στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες στο υπουργείο Οικονομικών φέρονται να πιστεύουν ότι το χρέος είναι δυσβάστακτο για μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα, που δεν έχει βαριά βιομηχανία.
Θεωρείται πάντως -παρά το γεγονός ότι δεν τοποθετούνται δημόσια- ότι στην περίπτωση που ξεκινήσουν οι διαδικασίες για το κούρεμα από την πλευρά του ΔΝΤ, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι υποβοηθητικές και θα στηρίξουν και το ΔΝΤ και την Ελλάδα.
Οι πηγές πάντως υποστηρίζουν και έχουν δίκιο πως ο πρόεδρος Ομπάμα αποδεικνύεται πιο σώφρων άνθρωπος και πολιτικός απ' ό,τι οι εταίροι της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που επέβαλαν την άνευ προηγουμένου λιτότητα.
Είναι σημαντικό ότι οι Αμερικανοί έθεσαν το Κυπριακό και συζητήθηκε η πρόταση του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη για την επιστροφή της Αμμοχώστου.
Φαίνεται ότι η αμερικανική πλευρά τη θεωρεί "ευκαιρία" για να εδραιωθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων.
Ο Αντώνης Σαμαράς ενημέρωσε τους συνομιλητές του για τις θέσεις του προέδρου της κυπριακής δημοκρατίας και από την πλευρά του εξήγησε ότι μείζον θέμα τώρα για το νησί είναι η οικονομική κρίση.
Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: