Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

Προειδοποιεί για ντόμινο αβεβαιότητας Ποτέ ξανά επαναλαμβάνει η Μέρκελ, απορρίπτοντας νέο κούρεμα


Ποτέ ξανά επαναλαμβάνει η Μέρκελ, απορρίπτοντας νέο κούρεμα
Σε πυρετώδεις ρυθμούς το εκλογικό επιτελείο της Άνγκελα Μέρκελ εν όψει της κάλπης του Σεπτεμβρίου   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Βερολίνο, Γερμανία
Φρένο στη συζήτηση για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους επιχειρεί εκ νέου να βάλει η Άνγκελα Μέρκελ ενόσω κινείται σε προεκλογική τροχιά, προειδοποιώντας ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα προκαλούσε «ντόμινο αβεβαιότητας» και θα έπληττε τις επενδύσεις στην Ευρωζώνη.

Η νέα παρέμβαση της Γερμανίδας καγκελαρίου έρχεται μέσω συνέντευξής της στο περιοδικό Focus, στο τεύχος που κυκλοφορεί τη Δευτέρα.

«Προειδοποιώ ρητά ενάντια σε ένα κούρεμα» αναφέρει η Μέρκελ, προσπαθώντας να θέσει τέλος στη σχετική συζήτηση που συνεχίζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και η οποία θεωρείται ότι πλήττει προεκλογικά τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) της οποίας ηγείται.

Η Άνγκελα Μέρκελ δηλώνει κατηγορηματικά αντίθεση σε νέο κούρεμα, και προειδοποιεί ότι «πιθανώς θα προκαλούσε ντόμινο εξελίξεων όσο αφορά την αβεβαιότητα των επενδυτών με αποτέλεσμα να μηδενίζονταν και πάλι η ετοιμότητα για επενδύσεις των ιδιωτών επενδυτών στην Ευρωζώνη».

Μιλώντας στο Focus, η καγκελάριος της Γερμανίας απέφευγε να εμπλακεί στη συζήτηση για νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, που άνοιξε την περασμένη εβδομάδα με τη δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα στήριξη.

Επισήμανε ότι αυτό είναι ένα ζήτημα που θα συζητηθεί, όπως έχει ήδη αποφασιστεί, το 2014.

«Τότε θα εξετάσουμε τόσο την πορεία του χρέους, όσο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα. Μέχρι τότε θα πρέπει η χώρα να κάνει ακόμη πολλά και θα πρέπει με συνέπεια να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις» δήλωσε η καγκελάριος, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

Την όλη συζήτηση για ένα τρίτο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα άνοιξε δημοσίως την περασμένη Τρίτη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με την ταυτόχρονη απόρριψη νέου κουρέματος του χρέους.

«Τουλάχιστον ο Σόιμπλε έχει το θάρρος να πει την αλήθεια» τονίζει σε άρθρο του που θα δημοσιευτεί τη Δευτέρα στο Spiegel ο πρόεδρος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι λέει ψέματα στον γερμανικό λαό.

Στο ίδιο άρθρο ασκεί κριτική a posteriori στην κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων να κάνουν δεκτή το 2001 την Αθήνα στην Ευρωζώνη. «Η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ ήταν σίγουρα σωστή, η ένταξη της στην ευρωζώνη ήταν όμως σίγουρα λάθος» δηλώνει ο Γκάμπριελ στο άρθρο του, το οποίο επικαλείται η DW.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: