Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

Βαριές ποινές, αλλά και απαλλαγές Ισόβια στον Τούρκο πρώην επιτελάρχη για την υπόθεση Εργκένεκον


Ισόβια στον Τούρκο πρώην επιτελάρχη για την υπόθεση Εργκένεκον
Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν κοντά στο κτίριο του δικαστηρίου στο Σιλιβρί   (Φωτογραφία:  Associated Press )

Κωνσταντινούπολη, Τουρκία
Τουρκικό δικαστήριο στο Σιλιβρί, δυτικά της Κωνσταντινούπολης, επέβαλε τη Δευτέρα βαριές ποινές φυλάκισης σε ορισμένους από τους 275 κατηγορούμενους για την υπόθεση Εργκένεκον, ενώ απάλλαξε από τις κατηγορίες 21 άτομα.

Κάποιοι από τους κατηγορούμενους –μεταξύ των οποίων ένας ιστορικός, απόστρατοι αξιωματούχοι του στρατού, δημοσιογράφοι και συγγραφείς– καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης και κάθειρξης από έξι έως ισόβια.

Ο απόστρατος αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, Ιλκέρ Μπασμπούγκ, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.

Συνολικά, το Δικαστήριο επέβαλε 16 ποινές ισόβιας κάθειρξης και πολλές ποινές φυλάκισης.

Ο απόστρατος συνταγματάρχης Αρίφ Ντογάν καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 47 ετών, ο πρώην διοικητής του στόλου της Βόρειας Θάλασσας Μεχμέτ Οτουζμπίρογλου καταδικάστηκε σε 20ετή ποινή κάθειρξης και ο δημοσιογράφος Ερόλ Μανίσαλι σε κάθειρξη εννέα ετών.

Παράλληλα, τρεις βουλευτές της αντιπολίτευσης καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης από 12 έως 35 έτη.

Επίσης, αποφάσισε την αποφυλάκιση 17 καταδικασμένων, μεταξύ των οποίων είναι και ο Μεχμέτ Χαμπέραλ, ο οποίος είχε εκλεγεί βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, αλλά δεν μπόρεσε να ορκιστεί ως βουλευτής, επειδή δικαζόταν όντας προφυλακισμένος.

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει μεταξύ άλλων και το γεγονός της επιλεκτικής αποφυλάκισης που αποφάσισε το Δικαστήριο, το οποίο στήριξε την απόφασή του αυτή σε τρία δεδομένα. Στο γεγονός ότι οι κατάδικοι βρίσκονταν ήδη στη φυλακή και έχουν εκτίσει μέρος της ποινής τους και στο ότι κατοικούν σε συγκεκριμένη διεύθυνση και δεν ύποπτοι φυγής.

Το δικαστήριο ανακοίνωσε τις αποφάσεις του ξεχωριστά για τον καθέναν από τους κατηγορούμενους.

Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι ένα δίκτυο αποτελούμενο από εθνικιστές με την κωδική ονομασία Εργκένεκον, επεδίωξε ανεπιτυχώς να ανατρέψει την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οργανώνοντας βίαιες αποσταθεροποιητικές ενέργειες ώστε να προετοιμάσει το έδαφος για επέμβαση του στρατού.

Οι κατηγορούμενοι αρνούνταν τις κατηγορίες.
Μετά τη σημερινή ανακοίνωση του Δικαστηρίου, αναμένεται η έκδοση της αναλυτικής απόφασης.

Θα ακολουθήσει η φάση της έγκρισης ή απόρριψης της απόφασης, εκ μέρους του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου. Σε περίπτωση που υπάρξει ακύρωση, η δίκη θα ξαναγίνει.
Οι επικριτές, στους οποίους περιλαμβάνεται το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, υποστηρίζουν πως οι κατηγορίες είναι κατασκευασμένες και πως έχουν στόχο να φιμώσουν την αντιπολίτευση και να δαμάσουν το κοσμικό κατεστημένο που κυριαρχεί στην Τουρκία. Λένε πως οι δικαστές δέχθηκαν πολιτικές παρεμβάσεις κατά την εκδίκαση της υπόθεσης.
«Αυτή είναι δίκη του Ερντογάν, το δικό του θέατρο» λέει ο Ουμούτ Οράν, ένας βουλευτής του αντιπολιτευόμενου CHP.
«Στον 21ο αιώνα, σε μια χώρα που θέλει να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ, αυτή η προφανώς πολιτική δίκη δεν έχει νομική βάση» είπε από την αίθουσα του δικαστηρίου.
Ο Ερντογάν έχει αρνηθεί πως παρενέβη στη νομική διαδικασία και υπογραμμίζει πως η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη.
Όμως έχει επικρίνει το χειρισμό της υπόθεσης από τους εισαγγελείς και έχει εκφράσει ανησυχία για το μακρύ χρόνο προφυλάκισης των κατηγορουμένων.
Ο Μπασμπούγκ επέκρινε το δικαστήριο την Κυριακή στο λογαριασμό του στο Twitter, λέγοντας πως η κοινή γνώμη δεν θα δεχθεί την τιμωρία αθώων ανθρώπων.
Η πρώτη δικάσιμος της υπόθεσης είχε γίνει στις 10 Οκτωβρίου 2008. Έκτοτε ενοποιήθηκαν διάφορες υποθέσεις και κατηγορητήρια και εντάχθηκαν στο πλαίσιο της υπόθεσης Εργκενεκόν. Μία από αυτές ήταν και η προετοιμασία απόπειρας δολοφονίας του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
Αυτό που ήταν η αφορμή να έλθει στο προσκήνιο η υπόθεση ήταν οι 27 χειροβομβίδες που είχαν βρεθεί στις 12 Ιουνίου 2007 σε γιάφκα στη συνοικία Ουμράνιγε της ανατολικής Κωνσταντινούπολης.
Δακρυγόνα κατά διαδηλωτών
Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να διαλύσουν τους διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν σε χωράφια, κοντά στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Όπως έγραψε στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα Hurriyet, πλήθος συγκεντρώθηκε κοντά στο δικαστήριο του Σιλιβρί παρά τις προειδοποιήσεις της αστυνομίας.
Η ίδια πηγή ανέφερε ότι στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας όλοι οι αυτοκινητόδρομοι που οδηγούν στο δικαστήριο έκλεισαν προκειμένου να μην μπορούν να το προσεγγίσουν οι διαδηλωτές, ενώ ένα στρατιωτικό ελικόπτερο περιπολούσε στην περιοχή.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια: