Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

Συνέντευξη στον Bloomberg «Δεν υπάρχει Σχέδιο Β, στόχος το πλεόνασμα για το 2013» ξεκαθαρίζει ο Στουρνάρας


«Δεν υπάρχει Σχέδιο Β, στόχος το πλεόνασμα για το 2013» ξεκαθαρίζει ο Στουρνάρας
Η Ελλάδα είναι πλήρως καλυμμένη έως τον Αύγουστο του 2014, διαβεβαιώνει ο υπουργός   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Η εξασφάλιση πρωτογενούς πλεονάσματος στον προϋπολογισμό αποτελεί την κύρια προτεραιότητα του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης τόνισε στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης στο Bloomberg, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Ειδικότερα, ερωτηθείς εάν υπάρχει «σχέδιο Β» για την Ελλάδα, ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε: «Δεν υπάρχει 'Σχέδιο Β'. Όλα έχουν συμφωνηθεί στο Eurogroup. Όλα τα στοιχεία είναι εκεί. Έχουμε εποικοδομητική συνεργασία με την τρόικα για την κάλυψη του κενού.»

Η Ελλάδα είναι πλήρως καλυμμένη έως τον Αύγουστο του 2014, πρόσθεσε αναφερόμενος στο λεγόμενο χρηματοδοτικό κενό του ελληνικού προγράμματος, το οποίο επισήμανε ότι δεν συνιστά λόγο ανησυχίας.

Δήλωσε ακόμα ότι «δεν μας απασχολούν οι γερμανικές εκλογές. Η δική μας ανησυχία αφορά τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος».

Έκανε λόγο για εντυπωσιακή βελτίωση στα δημόσια οικονομικά, γεγονός που, όπως πρόσθεσε, οι αγορές έχουν προσέξει.

Σε ερώτηση για το εάν η κυβέρνηση, με ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, μπορεί να επιμείνει στη συνταγή της λιτότητας, τόνισε ότι «δεν είναι λύση η περαιτέρω λιτότητα».

Υπογράμμισε ωστόσο ότι η κυβέρνηση «έχει άνετη πλειοψηφία».

Οι δύο μεγάλοι στόχοι μας είναι να βελτιωθεί η είσπραξη φόρων και να ολοκληρωθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, επισήμανε ο κ. Στουρνάρας, σημειώνοντας ότι οι στόχοι για τη διετία 2013-14 θα καλυφθούν.

«Υπάρχει μια καθυστέρηση στο πλάνο ιδιωτικοποιήσεων, αλλά θα καλυφθεί» κατέληξε.

Αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης

«Ο κ. Στουρνάρας θαυμάζει τον κ. Σόιμπλε και εναρμονίζεται πλήρως μαζί του στην καταστροφική μνημονιακή πολιτική της ακραίας λιτότητας» αναφέρει ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία επικρίνει τον υπουργό Οικονομικών για την πολιτική που ακολουθεί.
Την ίδια στιγμή, προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός εκβιάζει εκ νέου την κοινωνία, με ανθρωποθυσίες στον βωμό των δόσεων και βάζει κι ο ίδιος την υπογραφή του μαζί με αυτήν του πρωθυπουργού, στην επιστολή προς τους δανειστές, δεσμευόμενοι από κοινού για νέα μέτρα τον Σεπτέμβριο.
Ωστόσο, σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, υπάρχει εναλλακτικός δρόμος και αυτός περνά μέσα από την ακύρωση των μνημονίων και την ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής και της κυβέρνησης, ως βασική προϋπόθεση για να σταματήσει ο κατήφορος και να δοθεί ελπίδα και προοπτική στην κοινωνία και τη χώρα.
Σχολιάζοντας τα όσα αναφέρει στη συνέντευξη ο Γ.Στουρνάρας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τομεάρχης Οικονομικών τωνΑνεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς δήλωσε:

«Τη στιγμή που ο φτωχοποιημένος ελληνικός λαός δεν ανέχεται πλέον τα χαράτσια και τις κατασχέσεις στην ιδιωτική του περιουσία, ο γνωστός τοποτηρητής του μνημονίου κ. Στουρνάρας επιμένει στην ανάλγητη αντικοινωνική του πολιτική, η οποία έχει μετατρέψει την πατρίδα μας σε ένα απέραντο κοινωνικό νεκροταφείο. Μόνη λύση για το λαό μας είναι η διαγραφή του επονείδιστου χρέους και η εκδίωξη της τρόικας από την πατρίδα μας, προκειμένου να ξαναπάρουμε πίσω την Ελλάδα».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: