Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Σε ονομαστική ψηφοφορία η τροπολογία Αντιδράσεις για την κατάργηση δημοσίων οργανισμών με Προεδρικό Διάταγμα


Αντιδράσεις για την κατάργηση δημοσίων οργανισμών με Προεδρικό Διάταγμα
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Τροπολογία που προβλέπει ότι η κατάργηση ή η συγχώνευση δημοσίων οργανισμών και φορέων μπορεί να γίνεται με Προεδρικά Διατάγματα κατέθεσε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης στο Α' Θερινό Τμήμα της Βουλής.

Η τροπολογία προκάλεσε τις αντιδράσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης, που ζήτησαν την απόσυρσή της και ο ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλε αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία επί της τροπολογίας.

Της τροπολογίας του υπεραμύνθηκε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας: «Για πρώτη φορά γίνεται μια ολοκληρωμένη συνεκτική προσπάθεια για την οργάνωση των δομών των υπουργείων. Θα έχουμε 17 ομοιόμορφα διατάγματα, που θα ρυθμίζουν τις δομές τους».

Επιτέθηκε, δε, κατά του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: «Αν άκουγε κάποιος μόνο τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να αγορεύουν, θα πίστευε ότι η κυβέρνηση κινείται στα όρια του κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος».

Ο Κυρ.Μητσοτάκης αντέτεινε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που με Προεδρικά Διατάγματα γίνεται η οργάνωση των υπουργείων και παρέπεμψε σε σχετικούς νόμους, που έχουν εφαρμοστεί στο παρελθόν.

«Δεν αλλάζει το θεσμικό εργαλείο με το οποίο καταρτίζονται οι οργανισμοί των υπουργείων. Το μόνο που αλλάζει, είναι η καταληκτική διαδικασία αξιολόγησης των δομών» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι έχει γίνει ήδη συστηματική προεργασία πριν κατατεθεί η τροπολογία.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης, έκανε λόγο για «κατάπτυστη τροπολογία», ενώ ο Ν. Μαριάς από τους Ανεξάρτητους Έλληνες υποστήριξε ότι είναι «άλλοθι για να συγκαλυφθούν οι χιλιάδες απολύσεις, που πρόκειται να γίνουν».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Ν. Αναγνωστάκης, δήλωσε ότι το κόμμα του δεν θα στηρίξει την τροπολογία και θα ψηφίσει «παρών».

«Με προκλητικό τρόπο πάει η κυβέρνηση να λύσει τα χέρια της για τα αντιλαϊκά μέτρα, που θα πάρει, απολύοντας δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους» υπογράμμισε, από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Γ. Λαμπρούλης.

Αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ και για την τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Εξωτερικών και η οποία επιτρέπει τις χορηγίες στην ελληνική προεδρία.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: