Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Μέχρι την Παρασκευή στην Κομισιόν Κλείδωσε η ελληνική πρόταση για ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ


Κλείδωσε η ελληνική πρόταση για ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ
Εργαζόμενοι στα Ελληνικά Αμυντικά Συστημάτα ( ΕΑΣ ) πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Οικονομικών   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Διάσπαση και διατήρηση μόνο του στρατιωτικού σκέλους για ΕΑΣ και ΕΛΒΟ και επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης για ΛΑΡΚΟ περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση, που, σύμφωνα με πληροφορίες, κλείδωσε στις διαδοχικές συσκέψεις για το μέλλον των τριών εταιρειών στο υπουργείο Οικονομικών.

Την Παρασκευή θα είναι έτοιμη η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης στην Κομισιόν για την εταιρεία Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) δήλωσε αξιωματούχος μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης του Γ.Στουρνάρα με την Φ.Γεννηματά.

Είχε προηγηθεί συνάντηση για την ΕΛΒΟ, και ακολούθησε σύσκεψη του κ. Στουρνάρα με τον υφυπουργό ΠΕΚΑ Ασημάκη Παπαγεωργίου για τη ΛΑΡΚΟ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, η πρόταση περιλαμβάνει:

Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα – ΕΑΣ: Διάσπαση της εταιρείας, διατήρηση μόνο του στρατιωτικού σκέλους που είναι αναγκαίο για την κάλυψη των αμυντικών δαπανών της χώρας. Εκκαθάριση εν λειτουργία του πολιτικού σκέλους.

Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων – ΕΛΒΟ: Η λύση που προκρίνεται και σε αυτή την περίπτωση είναι η διάσπαση και η διατήρηση μόνο του στρατιωτικού σκέλους και η εκκαθάριση εν λειτουργία του υπολοίπου.

ΛΑΡΚΟ: Προκρίνεται η επιτάχυνση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης της εταιρείας, η οποία έχει ήδη μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ με στόχο τη βιώσιμη λειτουργία της.

Σε ό,τι αφορά το πότε η ελληνική απάντηση θα σταλεί στην Κομισιόν υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας δήλωσε ««Είμαστε σε κοινή γραμμή με το υπουργείο Οικονομικών για τα ΕΑΣ και έως την Παρασκευή θα έχουμε την απάντηση της κυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Σημειώνεται ότι εργαζόμενοι στην ΕΑΣ που πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Οικονομικών, όπου έγινε η σύσκεψη, αποδοκίμασαν την αναπληρώτρια υπουργό Άμυνας κατά την αποχώρησή της από το υπουργείο.

Πάντως από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος επανέλαβε σήμερα ότι «οι αμυντικές βιομηχανίες, δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αφήσουμε να αφανιστούν», δείχνοντας ότι η θέση του υπουργείου υπέρ της συνέχισης της λειτουργίας των δύο αμυντικών βιομηχανιών παραμένει σταθερή. Σημειώνεται ότι οι κάλυκες για το πυροβολικό και βλήματα για τα τεθωρακισμένα του Ελληνικού Στρατού (ΕΣ) κατασκευάζονται από την ΕΑΣ.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: