Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Καλωσορίζει η Δαμασκός, εξετάζουν οι ΗΠΑ Με νέα πρόταση η Μόσχα επιχειρεί να αλλάξει τα δεδομένα στη Συρία


Με νέα πρόταση η Μόσχα επιχειρεί να αλλάξει τα δεδομένα στη Συρία
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ   (Φωτογραφία:  Associated Press )

Μόσχα, Ρωσία
Η Ρωσία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα καλέσει τη Δαμασκό να θέσει το χημικό της οπλοστάσιο υπό διεθνή έλεγχο, εάν κάτι τέτοιο βοηθήσει στο αποφευχθεί μία στρατιωτική επίθεση κατά της Συρίας. Η Δαμασκός καλωσόρισε την πρόταση, αλλά δεν απάντησε εάν θα την κάνει δεκτή. Εξετάζουμε τη ρωσική πρόταση, αλλά διατηρούμε σημαντικές επιφυλάξεις, λέει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι είχε ήδη αναφέρει την ιδέα στον Σύρο υπουργό Εξωτερικών, Ουαλίντ Αλ-Μουάλεμ, στη διάρκεια συνομιλιών που είχαν οι δύο άνδρες στη Μόσχα.

«Δεν ξέρουμε εάν θα δεχθεί η Συρία» είπε ο Σ.Λαβρόφ, τονίζοντας, ωστόσο, ότι η Ρωσία περιμένει «μία γρήγορη και ελπίζω θετική απάντηση».

Ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος βρίσκεται στη Μόσχα, καλωσόρισε την πρόταση της Ρωσίας, ωστόσο δεν απάντησε εάν το καθεστώς Άσαντ θα την κάνει δεκτή.

«Σας δηλώνω ότι η Συριακή Αραβική Δημοκρατία καλωσορίζει την πρωτοβουλία της Ρωσίας, η οποία παρακινείται από την ανησυχία της συριακής ηγεσίας για τις ζωές των πολιτών μας και την ασφάλεια της χώρας μας και επίσης παρακινείται από την εμπιστοσύνη μας στην σοφία της ρωσικής ηγεσίας, η οποία επιχειρεί να αποτρέψει την αμερικανική επιθετικότητα κατά του λαού μας» είπε ο Ουαλίντ Αλ-Μουαλέμ.

Ο επικεφαλής των Σύρων ανταρτών κατηγόρησε το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ αλλά και τη Ρωσία ότι ψεύδονται όταν λένε να τεθεί υπό διεθνή έλεγχο το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας.

«Απευθύνουμε έκκληση για (στρατιωτικά) πλήγματα (σ.σ. εκ μέρους της Δύσης στη Συρία) και προειδοποιούμε τη διεθνή κοινότητα ότι το καθεστώς λέει ψέματα και ότι δάσκαλός του είναι ο ψεύτης Πούτιν» τόνισε ο Σελίμ Ιντρίς, ο ηγέτης του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα.

«Τέχνασμα» χαρακτήρισε από την πλευρά του τη ρωσική πρόταση και ο Λουάι Μόκνταντ, ο πολιτικός συντονιστής της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης του Ελεύθερου Συριακού Στρατού.

Από την πλευρά του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα εξετάσουν σοβαρά την ρωσική πρόταση, ωστόσο πρόσθεσε ότι διατηρούν επιφυλάξεις.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρί Χαρφ, δήλωσε ότι η ρωσική πρόταση δεν αλλάζει κάτι σε σχέση με την επικείμενη ψηφοφορία του Κογκρέσου.

«Τώρα είναι πιο επιτακτική ανάγκη να πάρουμε την έγκριση του Κογκρέσου» είπε η εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι το καθεστώς Άσαντ θα πρέπει να πάρει ένα «μήνυμα» για να μην μπορεί να καταφύγει στο χημικό οπλοστάσιο.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών συνομίλησε τηλεφωνικά τη Δευτέρα με τον Ρώσο ομόλογό του και συζήτησαν το θέμα των χημικών στη Συρία, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Νωρίτερα, ο Τζον Κέρι είπε ότι ο Σύρος πρόεδρος θα μπορούσε να αποφύγει ένα αμερικανικό πλήγμα εάν παρέδιδε τα χημικά όπλα του εντός μίας εβδομάδας.

Στη συνέχεια, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε ότι η πρόταση αυτή δεν είναι επίσημη και ότι ο Αμερικανός υπουργός προχώρησε σε ένα «ρητορικό επιχείρημα».

Η σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Σούζαν Ράις δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να επιτρέψουν «στην πυρηνική Βόρειο Κορέα ή σε ένα φιλόδοξο πυρηνικά Ιράν» να πιστέψουν ότι οι ΗΠΑ κρύβονται από το να δώσουν μια απάντηση στην επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία.

Εν τω μεταξύ, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δήλωσε ότι σκέφτεται να ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να καλέσει τη Συρία να μεταφέρει άμεσα τα χημικά όπλα σε ασφαλείς τοποθεσίες, όπου θα φυλαχτούν και θα καταστραφούν.

Ο Μπαν Γκι-μουν είπε ότι θα προχωρήσει σε αυτή την πρόταση, σε μία προσπάθεια να ξεπεράσει το ΣΑ του ΟΗΕ «την ντροπιαστική παράλυση» στην οποία βρίσκεται.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη, ο ΓΓ του ΟΗΕ πρόσθεσε ότι σκέφτεται να ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας να απαιτήσουν από τη Συρία να ενταχθεί στη συνθήκη για την κατάργηση των χημικών όπλων, την οποία η Συρία ουδέποτε υπέγραψε.

Ο Μπαν Γκι-μουν δήλωσε ότι εάν χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα στη Συρία, τότε η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να κάνει κάτι γι' αυτό.

Νωρίτερα, Δαμασκός και Μόσχα ζήτησαν την επιστροφή των επιθεωρητών του ΟΗΕ στη Συρία, προκειμένου να συνεχίσουν το έργο τους.

Μετά από συνομιλίες που είχαν ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, με τον Σύρο ομόλογό του, Ουαλίντ αλ-Μοαλέμ, οι δύο πολιτικοί προειδοποίησαν την Ουάσινγκτον να μην πραγματοποιήσει επίθεση κατά της Συρίας.

Ο Σύρος υπουργός είπε ότι η Δαμασκός είναι έτοιμη να συνεργαστεί πλήρως με τη Ρωσία για να αφαιρεθεί κάθε «πρόσχημα επιθετικότητας».

Ο Σ.Λαβρόφ είπε ότι ένα πιθανό αμερικανικό πλήγμα στη Συρία θα καταφέρει ένα θανατηφόρο πλήγμα στις ειρηνευτικές προσπάθειες.

Αρνήθηκε να απαντήσει τι θα κάνει η Ρωσία σε περίπτωση αμερικανικής στρατιωτικής επιχείρησης, επισημαίνοντας: «Δεν θα θέλαμε να προχωρήσουμε από ένα αρνητικό σενάριο και πρωτίστως θα λάβουμε μέτρα να εμποδίσουμε μια στρατιωτική παρέμβαση».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, τόνισε ότι η Συρία θα πρέπει να ενθαρρυνθεί και να εγκαταλείψει το χημικό της οπλοστάσιο, κάτω από διεθνή επίβλεψη.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να εξασφαλίσει ότι η συζήτηση για αυτή την ιδέα δεν θα πρέπει να αποτελέσει «τακτική αντιπερισπασμού».

«Αν η Συρία έθετε το χημικό της οπλοστάσιο υπό διεθνή έλεγχο, προφανώς θα ήταν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός» είπε ο Κάμερον απευθυνόμενος στο βρετανικό Κοινοβούλιο.
«Όμως πρέπει να προσέξουμε αυτό να μην αποτελέσει μια τακτική αντιπερισπασμού για να συζητήσουμε κάτι άλλο αντί για το πρόβλημα που βρίσκεται μπροστά μας» συμπλήρωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.
Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ ξεκαθάρισαν ότι διαφωνούν με το ρωσικό αίτημα η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) να αναλύσει τους πιθανούς κινδύνους που θα προκύψουν από ένα ενδεχόμενο πλήγμα εναντίον ενός συριακού αντιδραστήρα στη διάρκεια στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία.

Η Ρωσία ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι οποιαδήποτε στρατιωτική δράση εναντίον της Συρίας θα μπορούσε να έχει καταστροφικές επιπτώσεις αν πληγεί «επίτηδες ή κατά λάθος» ένας ερευνητικός αντιδραστήρας που βρίσκεται κοντά στη Δαμασκό και περιέχει ραδιενεργό ουράνιο.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από την ΙΑΕΑ να εκτιμήσει επειγόντως τους κινδύνους, την ώρα που οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να επέμβουν στρατιωτικά στη Συρία.
Τη Δευτέρα ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι άλλες 14 χώρες υπέγραψαν την ανακοίνωση που καταδικάζει την επίθεση της 21ης Αυγούστου και καλεί να υπάρξει αντίδραση που θα θεωρεί υπεύθυνη τη συριακή κυβέρνηση.
Το έγγραφο είχε συνταχθεί στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της G20 στην Αγία Πετρούπολη. Ανάμεσα στις νέες χώρες που την υπέγραψαν είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: