Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Σκάνδαλο στις ΔΕΚΟ: Υπάλληλοι πήραν εφάπαξ χωρίς μείωση



Κομπίνες με τις μειώσεις στα εφάπαξ των ΔΕΚΟ. Γίνονταν αλλαγές στη σειρά των δικαιούχων για να αποφευχθούν οι περικοπές
Μία απίστευτη κομπίνα φαίνεται πως είχαν στήσει υπάλληλοι ΔΕΚΟ στα Ταμεία αλλάζοντας τη σειρά προτεραιότητας προκειμένου να μπορέσουν να λάβουν το εφάπαξ χωρίς τις μειώσεις που προβλέπει ο νόμος. Το αποτέλεσμα ήταν να υπάρξει κόσμος που έχασε έως και 35.000 ευρώ.
Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, ξεσκονίζουν εδώ και μήνες και με άκρα μυστικότητα πάνω από 2.000 περιπτώσεις απονομής εφάπαξ ασφαλισμένων που συνταξιοδοτήθηκαν από τη ΔΕΗ μετά το 2010 και ήταν σε λίστα αναμονής για να πάρουν το βοήθημα από το ΤΑΥΤΕΚΩ. Ανάλογη έρευνα γίνεται και σε άλλους φορείς, ενώ από το Γενικό Λογιστήριο ζητήθηκαν και στοιχεία για τις αιτήσεις συνταξιοδότησης που βγήκαν τα δύο  προηγούμενα χρόνια με τη διαδικασία της επίσπευσης, δηλαδή για λόγους ή ασθένειας.
Ο κύριος έλεγχος, όμως, επικεντρώνεται στα εφάπαξ των ΔΕΚΟ καθώς υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία ότι ένας αιτήσεων διεκπεραιώθηκαν "εκτός σειράς" και χιλιάδες δικαιούχοι απέφυγαν τις μειώσεις εις βάρος των άλλων οι οποίοι παρότι είχαν προτεραιότητα στη λίστα αναμονής, εντούτοις πήραν το εφάπαξ με μείωση 38,5%.
Το κόλπο των επιτήδειων δεν ήταν άλλο από τις προσωρινές συνταξιοδοτικές αποφάσεις. Με τον τρόπο αυτό εξασφάλιζαν άλλη σειρά στην απονομή του εφάπαξ, κερδίζοντας προτεραιότητα.
Για παράδειγμα όσοι πήραν εφάπαξ εκτός σειράς απ' το ΤΑΥΕΚΩ γλίτωσαν μια μείωση της τάξης του 25% το 2010, άλλη μια της τάξης του 30% για όσους αποχώρησαν από 1.1.2011 και μια τρίτη 3,5% για όσους αποχώρησαν μετά τον Αύγουστο του 2010.
Οι μειώσεις που γλίτωσαν όσοι πήραν "εκτός σειράς" από το ΤΑΥΤΕΚΩ είναι:
*Πρώτη μείωση κατά 25% για όσους αποχώρησαν από 1/1/2010 μέχρι και την 31/12/2010
*Δεύτερη μείωση κατά 30% σε όσους εξήλθαν από 1/1/2011 και μετά  χωρίς να έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση χορήγησης του εφάπαξ βοηθήματος
*Τρίτη μείωση κατά 3,84% σε όσους αποχώρησαν μετά την 1/8/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: