Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Να σταματήσουν οι Ευρωπαίοι να πιέζουν την Ελλάδα για περισσότερες περικοπές...


Ρουμπινί: Πνίγουν τα ελάχιστα σημάδια ανάκαμψης...

Η ελληνική κυβέρνηση αναζητά νέες περικοπές στον προϋπολογισμό της με τους Ευρωπαίου να συνεχίζουν να ασκούν εντονότατες πιέσεις ανακόπτοντας τα όποια σημάδια ανάκαμψης εμφανίστηκαν το τελευταίο διάστημα. Αυτό αναφέρει ο διάσημος οικονομολόγος Ν. Ρουμπινί, εκφράζοντας ...
εκ νέου τις ανησυχίες του για τη χώρα μας.

Εκείνο που δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί, αναφέρει ο αμερικανός οικονομολόγος, είναι η κόπωση για συνέχιση της λιτότητας που εμφανίζουν οι κυβερνήσεις τα κράτη μέλη της περιφέρειας.

Mπορεί ο κίνδυνος διάσπασης της ευρωζώνης και κατάρρευσης του ευρώ να έχει σημαντικά περιοριστεί, ωστόσο οι αιτίες που προκάλεσαν την ευρωπαϊκή κρίση χρέους δεν έχουν ακόμη αντιμετωπιστεί.

Όπως τονίζει, μπορεί η ευρωζώνη να άφησε πίσω της την ύφεση, ωστόσο η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας παραμένει εξαιρετικά εύθραυστη.

Ορισμένες, διαρθρωτικού τύπου, μεταρρυθμίσεις έχουν τεθεί σε εφαρμογή και σημαντική είναι η πρόοδος, στο σκέλος της δημοσιονομικής προσαρμογής, που έχει σημειωθεί κυρίως στις χώρες του νότου.

Η εσωτερική υποτίμηση έχει πραγματοποιηθεί έως έναν βαθμό, συνεχίζει ο Ρουμπινί, στην Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ελλάδα και την Ιρλανδία.

Ωστόσο, πίσω από τη διαφαινόμενη ηρεμία, τα θεμελιώδη προβλήματα για την Ευρωζώνη είναι ακόμη εδώ. Και είναι ακόμη άλυτα.

Όπως τονίζει, η ανάπτυξη στην ευρωπαϊκή περιφέρεια παραμένει εξαιρετικά χαμηλή, με την ανεργία να έχει εκτιναχθεί στα ύψη και το δημόσιο χρέος να μην εμφανίζει καμία ένδειξη αποκλιμάκωσης. Παράλληλα, η ανταγωνιστικότητα των οικονομικών του Νότου δεν έχει πλήρως ανακτηθεί...
newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: