Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

Σοκ 24,7 δισ. ευρώ: Φόροι μιας ζωής σε 4 χρόνια



Τσουνάμι φόρων 24,7 δισ. ευρώ από το 2010 ως σήμερα
Τσουνάμι φόρων 24,7 δισ. ευρώ σάρωσε την ελληνική κοινωνία από τον Ιανουάριο του 2010 ως σήμερα, εξαντλώντας τη φοροδοτική ικανότητα της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών.
Σύμφωνα με Τα Νέα Σαββατοκύριακο, η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των πρωταθλητών φορολογικής επιβάρυνσης ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ. Παράλληλα, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα μελέτης της Κομισιόν, πέρυσι η φορολογική επιβάρυνση στην Ελλάδα κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ των 27 κρατών-μελών, κατά 3,9% όταν κατά μέσο όρο στην ΕΕ η αύξηση ήταν μόλις 0,3%.
Παρά τις δυσθεώρητες φορολογικές επιβαρύνσεις της τελευταίας τετραετίας, το ίδιο διάστημα το ταμείο του υπουργείου Οικονομικών αντί να γεμίζει αδειάζει διαρκώς, υπό το βάρος της πρωτοφανούς ύφεσης και της συνεχιζόμενης αδυναμίας των ελεγκτικών μηχανισμών να πατάξουν δραστικά τη φοροδιαφυγή, ενώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη ιδιωτών προς το Δημόσιο σπάνε κάθε μήνα που περνά κι από ένα ρεκόρ. Τα φορολογικά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού όχι μόνο δεν αυξήθηκαν αλλά ακολουθούν τροχιά διαρκούς συρρίκνωσης. Από 51,2 δισ. ευρώ το 2010 προβλέπεται ότι θα διαμορφωθούν φέτος στα 44,3 δισ. ευρώ, σαν να μην είχε την παραμικρή συμβολή η φορολογική λαίλαπα που κυριάρχησε στην τετραετία.
Τα ληξιπρόθεσμα χρέη ιδιωτών προς το Δημόσιο, από 48,7 δισ. ευρώ το 2010 έχουν κάνει άλμα κοντά στα 60 δισ. ευρώ. Με λίγα λόγια, σε μεγάλο βαθμό τα έσοδα από την καταιγίδα των φόρων είτε τα «έφαγε» η ύφεση είτε έμειναν στα χαρτιά τρέφοντας το βουνό των ληξιπρόθεσμων χρεών.
ΦΠΑ, καύσιμα, ποτά και τσιγάρα βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των κυβερνητικών επιλογών προκειμένου να δοθούν φορολογικές ανάσες στον βαριά ελλειμματικό προϋπολογισμό, ενώ η πρώτη παρέμβαση στη φορολογία εισοδήματος συνοδεύτηκε από τη μεγάλη γκάφα - όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια - των αποδείξεων.
Είναι χαρακτηριστικό δηλαδή, πως από τον Ιανουάριο του 2010 οι συντελεστές ΦΠΑ αυξήθηκαν δύο φορές, άλλες δύο φορές αυξήθηκαν τα τεκμήρια, δύο φορές αυξήθηκαν τα τέλη κυκλοφορίας ΙΧ, πέντε φορές αυξήθηκαν ή αναπροσαρμόστηκαν οι φόροι στα τσιγάρα, ενώ επιβλήθηκαν τρεις έκτακτες εισφορές και ένα έκτακτο χαράτσι ακινήτων.
Το υπουργείο Οικονομικών αντί να συλλέξει έξτρα φόρους, «πνίγηκε» στις επιστροφές φόρου. Όλοι δήλωναν περισσότερες από τις απαιτούμενες αποδείξεις και κανείς δεν μπορούσε να το ελέγξει… Η διόρθωση του «λάθους» ήταν επώδυνη για τους φορολογουμένους. Οι επιστροφές φόρου κόπηκαν μαζί με το μπόνους των αποδείξεων, το αφορολόγητο σταδιακά εξανεμίστηκε, οι φοροαπαλλαγές πλέον είναι ανύπαρκτες, το έξτρα αφορολόγητο για όσους έχουν παιδιά διεγράφη και παράλληλα μπήκαν δυναμικά στη ζωή όλων οι έκτακτες εισφορές και τα χαράτσια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: